Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Η BA.2 είναι κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως

ΠΟΥ: Η BA.2 είναι κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως

ΠΟΥ: Η εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον, γνωστή ως BA.2, ή "stealth omicron", είναι το κυρίαρχο στέλεχος που κυκλοφορεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ουσιαστικά όλα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ προέρχονται από την omicron, που έχει αρκετές υποπαραλλαγές. Η υποπαραλλαγή BA.2 ήταν υπεύθυνη για σχεδόν το 86% των περιπτώσεων omicron που προσδιορίστηκαν κατά τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον οργανισμό. «Ανάμεσα στις κύριες καταγωγικές γενεαλογίες των υποπαραλλαγών της όμικρον, οι εβδομαδιαίες τάσεις δείχνουν ότι η σχετική αναλογία της BA.2 έχει αυξηθεί σταθερά από το τέλος του 2021, ενώ γίνεται η κυρίαρχη γενεαλογία την έβδομη εβδομάδα του 2022», έγραψε ο ΠΟΥ σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 22/3.

Το στέλεχος BA.2 θεωρείται πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος omicron, το οποίο ήταν ήδη πολύ μεταδοτικότερο της Δέλτα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρές λοιμώξεις COVID-19 ή να διαφεύγει των εμβολίων πιο αποτελεσματικά από το αρχικό στέλεχος omicron. Το στέέχος BA.2 ευθύνεται για τις αυξήσεις του κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ήταν η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, αν και οι αναφερόμενοι θάνατοι συνεχίζουν να μειώνονται.

Στις ΗΠΑ, η υποπαραλλαγή ήταν υπεύθυνη για σχεδόν το 35% των νέων μολύνσεων την περασμένη εβδομάδα. Αλλά σε περιοχές όπως τα βορειοανατολικά, ευθύνεται για περισσότερα από τις μισά νέα κρούσματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ενώ οι λοιμώξεις από κορωνοϊό σε εθνικό επίπεδο έχουν μειωθεί, η διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky δήλωσε την Τετάρτη 23/3 ότι η Νέα Υόρκη και η πόλη της Νέας Υόρκης – όπου το BA.2 είναι η κυρίαρχη παραλλαγή – έχουν δει μικρές αυξήσεις στις μολύνσεις. «Αυτή η μικρή αύξηση των κρουσμάτων στα βορειοανατολικά είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά καθώς αναζητούμε οποιαδήποτε ένδειξη αύξησης της σοβαρής νόσου από τον COVID-19 και παρακολουθούμε εάν αντιπροσωπεύει κάποιο στέλεχος στα νοσοκομεία μας», είπε η Walensky κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου. «Δεν το έχουμε δει ακόμη αυτό μέχρι στιγμής», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά λένε ότι δεν θα είναι ισοδύναμη με προηγούμενες εκρήξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Eυάλωτες οι ΗΠΑ σε μια απρόβλεπτη αναζωπύρωση του ιού μετά τη χαλάρωση των μέτρων έναντι της covid

Η BA.2 έχει ταξινομηθεί ως "παραλλαγή ανησυχίας" από το CDC, ενώ αντιπροσωπεύει το 35% όλων των παραλλαγών της COVID-19 στις ΗΠΑ

Είναι πιθανή μια νέα εξίσου μεταδοτική μετάλλαξη της Covid;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα συνάπτουν συμβάσεις οι ιδιώτες ιατροί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Προσωπικός ιατρός: Καθορίζεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με τους ιδιώτες ιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως προσωπικοί ιατροί και κάθε σχετικό θέμα της συμβατικής συνεργασίας τους.

Ευλογιά πιθήκων: Το υπ. Υγείας Ν. Υόρκης εγκαινιάζει κλινική εμβολιασμού

Ευλογιά πιθήκων: Το Υπουργείο Υγείας της Ν. Υόρκης προσφέρει εμβολιασμό σε δικαιούχους Νεοϋορκέζους που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων, ξεκινώντας από σήμερα (23/6) στην κλινική σεξουαλικής υγείας Chelsea. 

Μεγάλη αναμονή καθώς οι ΗΠΑ εμβολιάζουν τους νεότερους κατά της Covid

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ειδικών που συγκλήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων εξέτασε δεδομένα από κλινικές δοκιμές που αφορούσαν χιλιάδες παιδιά που διεξήχθησαν από τη Pfizer και τη Moderna και έκρινε ότι και τα δύο εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.