Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ CDC: Λέει ότι η υποπαραλλαγή BA.2 αντιπροσωπεύει το 35% των παραλλαγών της COVID-19

ΗΠΑ CDC: Λέει ότι η υποπαραλλαγή BA.2 αντιπροσωπεύει το 35% των παραλλαγών της COVID-19

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα οι νέες παραλλαγές να ρίξουν κλειδί στα σχέδια για επιστροφή στην κανονικότητα, αν και οι περιορισμοί και οι κανονισμοί για τη μάσκα προσώπου και τα εμβόλια έχουν ήδη αρθεί σε εθνικό επίπεδο.

ΗΠΑ CDC: Η BA.2, η υποπαραλλαγή της όμικρον, αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν το 35% όλων των παραλλαγών της COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι η BA.1.1 αποτελεί το 57,3%. Η B.1.1.529, ή η αρχική όμικρον, αντιστοιχεί στο 7,9%. Η BA.2 έχει ταξινομηθεί ως “παραλλαγή ανησυχίας” από το CDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το CDC εκτίμησε προηγουμένως ότι η BA.2 αποτελούσε το 22,3% των κυκλοφορούντων παραλλαγών στη χώρα για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαρτίου.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ έχουν προειδοποιήσει ότι οι μελέτες για τη BA.2 έχουν δείξει ότι έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα έναντι της BA.1 και «φαίνεται εγγενώς πιο μεταδοτική».

Διεξάγονται μελέτες για την αξιολόγηση του κινδύνου επαναμόλυνσης με BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1.

Η επαναμόλυνση με BA.2 μετά από μόλυνση με BA.1 έχει τεκμηριωθεί, αν και τα αρχικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μόλυνση με BA.1 παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της επαναμόλυνσης με BA.2 για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο ΠΟΥ λέει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη BA.2., συμπεριλαμβανομένου του εάν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

Η BA.2, η οποία έχει πολλές μεταλλάξεις μπορεί να φαίνεται σαν δέλτα λοίμωξη επειδή δεν έχει τηγενετική ιδιορρυθμία της αρχικής παραλλαγής της όμικρον.

Τα εμβόλια φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά έναντι της υποπαραλλαγής, σύμφωνα με πρώιμες έρευνες.

Η BA.2 έχει βρεθεί σε περισσότερες από 80 χώρες, καθώς και σε όλες τις 50 πολιτείες των Η.Π.Α.

Ενώ τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί αισθητά από την έκρηξη του χειμώνα, η αναζωπύρωση του κορωνοϊού στην Ασία και την Ευρώπη που πυροδοτήθηκε από την υποπαραλλαγή BA.2 έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της πανδημίας της Αμερικής. Εκατομμύρια εξακολουθούν να είναι ευάλωτα καθώς αίρονται οι περιορισμοί για την COVID

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα οι νέες παραλλαγές να ρίξουν κλειδί στα σχέδια για επιστροφή στην κανονικότητα, αν και οι περιορισμοί και οι κανονισμοί για τη μάσκα προσώπου και τα εμβόλια έχουν ήδη αρθεί σε εθνικό επίπεδο. «Όσον αφορά τις πρώιμες μελέτες, δεν έχουμε δει μελέτες που να υποδεικνύουν ότι είναι πιο σοβαρή, ούτε έχουμε δει μελέτες που να υποδηλώνουν ότι θα αποφύγει τα εμβόλιά μας περισσότερο από ό,τι έχει ήδη η omicron – και, στην πραγματικότητα, ότι τα εμβόλιά μας θα λειτουργήσουν όπως ακριβώς συμβαίνει και με την omicron», είπε η Διευθύντρια του CDC, Δρ. Rochelle Walensky, σε μια ενημέρωση της ομάδας ανταπόκρισης στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο για την COVID-19.

Ωστόσο, ενώ οι παραλλαγές της Omicron είναι πιο ήπιες από τη δέλτα, μια μελέτη CDC δείχνει ότι είναι τρεις έως πέντε φορές πιο θανατηφόρες από τις παραλλαγές πριν από τη δέλτα. Συγκεκριμένα, είναι δύσκολο για τους ερευνητές να προβλέψουν πόσο η BA.2 θα αλλάξει τον φόρτο των κρουσμάτων, επειδή εξαπλώνεται σε κοινότητες με διαφορετικά επίπεδα προστασίας από εμβόλια και προηγούμενες λοιμώξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η BA.2 δεν είναι τελικά παραλλαγή stealth;

Omicron 2: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων δείχνουν τα νέα δεδομένα του CDC

Το ερώτημα είναι εάν η εξάπλωση τού ακόμη πιο μολυσματικού τύπου όμικρον θα πρέπει να επηρεάσει τη χαλάρωση των περιορισμών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός Κρούσματα 27/06: 7.682 νέα κρούσματα - 12 νεκροί - 97 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 27/06: 7.682 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 97, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 12 νέοι θάνατοι.

Πώς οι εργαζόμενοι επιβιώνουν από την έντονη ζέστη του Κόλπου το καλοκαίρι

Μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Nature Climate Change διαπίστωσε ότι «μέσα σε αυτόν τον αιώνα, τμήματα της… περιοχής του Κόλπου θα μπορούσαν να πληγούν από πρωτοφανή γεγονότα θανατηφόρου καύσωνα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».

Κορωνοϊός Κρούσματα 26/06: 9.294 νέα κρούσματα -13 νεκροί - 93 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 26/06: 9.294 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 93, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 13νέοι θάνατοι.