Πολιτική Υγείας

Ποιοι οικονομικοί παράγοντες καθορίζουν τις ανισότητες στην υγεία

Ποιοι οικονομικοί παράγοντες καθορίζουν τις ανισότητες στην υγεία

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Μια νέα ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health, εντοπίζει τους μακροοικονομικούς καθοριστικούς παράγοντες των ανισοτήτων της υγείας. Οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας έχουν αναγνωριστεί ευρέως, αλλά μέχρι στιγμής υπήρξε έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους οι οικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της οικονομίας στην υγεία και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, του Πανεπιστημίου του Newcastle, του Imperial College London και άλλων οργανισμών σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν μια μεγάλη ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο που περιγράφει τα στοιχεία της οικονομίας. Αυτές είναι οι θεμελιώδεις προσεγγίσεις στην οικονομία, η ισορροπία μεταξύ ιδιωτικού, δημόσιου και τρίτου τομέα, εργασίας, αγορών, χρηματοδότησης, παραγωγής, κατανάλωσης και διανομής. Ερευνήθηκαν εννέα βάσεις δεδομένων και εντοπίστηκαν 62 αναλύσεις χρησιμοποιώντας το μοντέλο.

Αποτελέσματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δράση για την προώθηση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας λόγω φύλου. Τα αποτελέσματα υπογράμμισαν επίσης τον αρνητικό αντίκτυπο των οικονομικών κρίσεων και της ανισότητας των εισοδημάτων σε επίπεδο πληθυσμού για την υγεία. Η ρύθμιση και η φορολογία γύρω από τον καπνό, το οινόπνευμα και τα ανθυγιεινά τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και να μειώσουν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας. Αναφέρθηκαν επίσης οι σύνθετες και μικτές επιπτώσεις του εμπορίου στις ανισότητες στον τομέα της υγείας.

Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και του αλκοόλ, η ανισότητα των εισοδημάτων και οι οικονομικές κρίσεις είναι πιθανό να αυξήσουν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας. Η αριστερά των κεντρικών κυβερνήσεων και η γενναιοδωρία του κράτους πρόνοιας μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία, αλλά τα στοιχεία για συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρόνοιας είναι μικτές. Δεν υπήρξε συστηματική επανεξέταση των επιπτώσεων της νομισματικής πολιτικής στην υγεία ή των μεγάλων οικονομικών θεσμών, όπως οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικοί οργανισμοί.

Επόμενα βήματα

Ο δρ. Yannish Naik, ερευνητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, δήλωσε: “Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία της οικονομίας ως καθοριστικού παράγοντα για την υγεία. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν ένα απλό αλλά ολοκληρωμένο πλαίσιο να υποστηρίξουν τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και τους επαγγελματίες στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας. Βασικά κενά για τη μελλοντική έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου ιδρυμάτων όπως οι κεντρικές τράπεζες και η νομισματική πολιτική. “Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και χρειάζονται περαιτέρω ανασκοπήσεις για να συνοψιστούν τα αποδεικτικά στοιχεία σε βασικά κενά που εντοπίστηκαν από αυτήν την ανασκόπηση”.

Ο καθηγητής Clare Bambra του Πανεπιστημίου του Newcastle δήλωσε: “Αυτή η έκθεση δείχνει τη συνεχή σημασία της δίκαιης κατανομής των οικονομικών πόρων για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας “. Ο Δρ Peter Baker, από το Imperial College London, δήλωσε: “Η οικονομία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά στην κατανόησή μας για το πώς θα οικοδομήσουμε μια υγιή οικονομία και ελπίζουμε ότι αυτή η αναθεώρηση θα δώσει ώθηση σε περαιτέρω έρευνες για παρεμβάσεις πολιτικής βελτίωση της υγείας του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Σημαντική παγκόσμια διαφοροποίηση στις οδηγίες για τον COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».