Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Ξοδεύονται πολλά χρήματα για την Υγεία , αλλά όχι σωστά

Ξοδεύονται πολλά χρήματα για την Υγεία , αλλά όχι σωστά

Της Νικολέτας Ντάμπου

Οι νέες εκτιμήσεις για τις δαπάνες υγείας αναφέρουν ότι θα φτάσουν  το 2030 στο 10,2%  του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ , από 8,8%  που ήταν το 2018. Αυτό εγείρει ανησυχίες κυρίως για την βιωσιμότητα, καθώς οι περισσότερες χώρες αντλούν χρηματοδότηση σε μεγάλο βαθμό από δημόσιες πηγές.

Οι δαπάνες για την υγεία ήταν περίπου 4.000 δολάρια ανά άτομο (προσαρμοσμένα στην αγοραστική δύναμη), κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες με σημαντικό περιθώριο, με πάνω από 10.000 δολάρια ανά κάτοικο. Το Μεξικό ξαπέρασε  περίπου τα 1.150 δολάρια  ανά κάτοικο.

Οι δαπάνες για την υγεία είχαν  υπερβεί σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη στο παρελθόν και παρά την επιβράδυνση των τελευταίων ετών, αναμένεται να  αυξηθούν στο μέλλον. Οι νέες εκτιμήσεις επισημαίνουν ότι οι  δαπάνες για την υγεία θα αγγίξουν  το 10,2% του ΑΕΠ το 2030 σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, από 8,8% το 2018. Αυτό εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα, ιδίως καθώς οι περισσότερες χώρες αντλούν χρηματοδότηση σε μεγάλο βαθμό από δημόσιες πηγές.

Οι μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας είναι αναγκαίες . Η αυξημένη χρήση των γενόσημων έχει δημιουργήσει εξοικονόμηση κόστους, αν και τα γενόσημα αντιπροσωπεύουν μόνο το ήμισυ περίπου του όγκου των φαρμακευτικών προϊόντων που πωλούνται σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η αύξηση των επεμβάσεων  με  νοσηλεία μίας ημέρας μείωσαν τα ποσοστά νοσηλείας και τις διαμονές στα νοσοκομεία

Στις χώρες του ΟΟΣΑ, τα υγειονομικά και κοινωνικά συστήματα απασχολούν περισσότερους εργαζομένους τώρα από οποιαδήποτε άλλη εποχή στην ιστορία, με περίπου μία στις δέκα θέσεις εργασίας που βρίσκονται στην υγεία ή την κοινωνική περίθαλψη. Η μετατόπιση καθηκόντων από γιατρούς σε νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας μπορεί να ανακουφίσει τις πιέσεις κόστους και να βελτιώσει την αποδοτικότητα.

Η γήρανση του πληθυσμού αυξάνει την ζήτηση για υπηρεσίες υγείας, ιδίως για μακροχρόνια περίθαλψη. Αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα μέλη της οικογένειας, ιδίως στις γυναίκες, με περίπου το 13% των ατόμων ηλικίας 50 ετών και πέρα από την παροχή άτυπης φροντίδας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα από συγγενή ή φίλο. Μέχρι το 2050, το μερίδιο του πληθυσμού ηλικίας 80 και άνω θα υπερδιπλασιαστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γιατροί στη Γάζα περιγράφουν τις αυξανόμενες ανάγκες στα υπερπλήρη καταφύγια

Ακαθάριστα οικόπεδα: Εκπνέει ο χρόνος για τη δήλωση στην πλατφόρμα - Εμπρηστικές "βόμβες"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

«Ευρώπη των Εμβολίων»: Καρκίνοι που προλαμβάνονται με εμβολιασμό

Είναι καιρός να υπερασπιστούμε την πρόληψη σε όλες τις πολιτικές μας στον τομέα της υγείας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξάλειψη των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό στην Ευρώπη».

UNAIDS: Νέα στρατηγική για τον τερματισμό του AIDS

UNAIDS: Το Παγκόσμιο Ταμείο είναι μια παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας και για τη διασφάλιση ενός υγιέστερου, ασφαλέστερου, πιο δίκαιου μέλλοντος για όλους.

Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας: Παιδιατρικοί εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Οφέλη

Συνεπώς, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και η ακριβής καταγραφή της θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία κάθε χώρας, καθώς πρόκειται για μια επένδυση με χαμηλό κόστος αλλά με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Close Icon