Πολιτική Υγείας

Καναδάς: Περισσότεροι από 10.000 Καναδοί πέθαναν με ιατρική βοήθεια το 2021

Καναδάς: Περισσότεροι από 10.000 Καναδοί πέθαναν με ιατρική βοήθεια το 2021

Καναδάς: Περισσότεροι Καναδοί τελειώνουν τη ζωή τους με έναν ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο, όπως αναφέρει η τρίτη ομοσπονδιακή ετήσια έκθεση για την ιατρική βοήθεια στον θάνατο (MAID).

Περισσότεροι Καναδοί τελειώνουν τη ζωή τους με έναν ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο, όπως αναφέρει η τρίτη ομοσπονδιακή ετήσια έκθεση για την ιατρική βοήθεια στον θάνατο (MAID). Τα στοιχεία δείχνουν ότι 10.064 άνθρωποι πέθαναν το 2021 με ιατρική βοήθεια, αύξηση 32% σε σχέση με το 2020. Η έκθεση αναφέρει ότι το 3,3% όλων των θανάτων στον Καναδά το 2021 ήταν υποβοηθούμενοι θάνατοι. Σε επαρχιακό επίπεδο, το ποσοστό ήταν υψηλότερο σε επαρχίες όπως το Κεμπέκ, στο 4,7% και στην Βρετανική Κολομβία, στο 4,8%.

“Αυξάνεται εντυπωσιακά γρήγορα”, έγραψε σε ένα email στο CTV News, ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Τρούντο Λέμενς, ο οποίος ήταν μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου των Καναδικών Ακαδημιών για την Ιατρική Βοήθεια στο Θάνατο. έχουν ταιριάξει ή ξεπεράσει γρήγορα τα ποσοστά στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου η πρακτική εφαρμόζεται εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Οι υποστηρικτές λένε ότι δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή οι Καναδοί γίνονται πιο άνετοι με το MAID και ορισμένοι αναμένουν ότι τα αυξανόμενα ποσοστά μπορεί να εξισορροπηθούν.

“Η… προσδοκία ήταν πάντα ότι (το ποσοστό) θα είναι περίπου τέσσερα έως πέντε τοις εκατό, (όπως στην) Ευρώπη. Πιθανότατα, στο τέλος, θα φύγουμε με περίπου τον ίδιο ρυθμό”, είπε ο Δρ. Jean Marmoreo, οικογενειακός γιατρός και πάροχος MAID στο Τορόντο. Η έκθεση χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από αρχεία που υποβλήθηκαν από γιατρούς, νοσηλευτές και φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα και αφορούν γραπτά αιτήματα για MAID. Μεταξύ των ευρημάτων:

  • Όλες οι επαρχίες σημείωσαν αυξήσεις στους θανάτους από MAID, που κυμαίνονται από 1,2 τοις εκατό (Newfoundland & Labrador) έως ένα υψηλό 4,8% (British Columbia).
  • Περισσότεροι άνδρες (52,3%) από τις γυναίκες (47,7%) έλαβαν MAID.
  • Η μέση ηλικία ήταν 76,3 έτη.
  • Το 65% όσων είχαν υποβοηθούμενο θάνατο είχαν καρκίνο. Καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά επεισόδια αναφέρθηκαν στο 19% των περιπτώσεων, ακολουθούμενες από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις (12%) και νευρολογικές παθήσεις όπως η ALS (12%).
  • Λίγο περισσότερο από το 2% των υποβοηθούμενων θανάτων προσφέρθηκαν σε μια νεότερη ομάδα ασθενών: σε αυτούς με χρόνιες ασθένειες αλλά δεν πέθαιναν από την κατάστασή τους, με τη νέα νομοθεσία το 2021 που επιτρέπει την εκτεταμένη πρόσβαση στο MAID.
  • Τα έγγραφα δείχνουν ότι το 81% των γραπτών αιτήσεων για MAID εγκρίθηκαν.

Το δεκατρία τοις εκατό των ασθενών πέθαναν πριν χορηγηθεί το MAID, με σχεδόν το 2% να αποσύρει την αίτησή του πριν προσφερθεί η διαδικασία. Το 4% των ατόμων που υπέβαλαν γραπτές αιτήσεις για ιατρική βοήθεια απορρίφθηκαν. Η έκθεση αναφέρει ότι ορισμένοι θεωρήθηκαν μη επιλέξιμοι επειδή οι αξιολογητές θεώρησαν ότι ο ασθενής δεν έκανε εθελοντικά αίτηση για MAID. Η πλειονότητα των αιτημάτων απορρίφθηκε επειδή οι ασθενείς θεωρήθηκαν ότι δεν ήταν διανοητικά ικανοί να λάβουν την απόφαση. Αλλά άλλες χώρες με μακροχρόνια προγράμματα απορρίπτουν πολύ περισσότερα αιτήματα υποβοηθούμενου θανάτου, είπε ο Lemmens, επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν ότι το 12 έως 16% των αιτούντων στην Ολλανδία απαντούν όχι.

“Μπορεί να είναι ένδειξη ότι οι περιορισμοί είναι πιο αδύναμοι εδώ από ό,τι στα πιο φιλελεύθερα καθεστώτα ευθανασίας”, έγραψε στο email του στο CTV News. Αλλά η Marmoreo, η οποία προσφέρει το MAID από το 2016, βλέπει διαφορετικά το χαμηλό ποσοστό απόρριψης του Καναδά. “Είναι περισσότερο σαν να προβάλλονται οι σωστές υποθέσεις”, είπε. “Έχουμε μια πολύ καλή διαδικασία διαλογής από την αρχή. Έτσι, πριν καν οι άνθρωποι υποβάλουν επίσημο αίτημα να υποβοηθήσουν τον θάνατο, έχουν πολλές πληροφορίες που τους έχουν δοθεί από την πρόσληψη… εδώ είναι τι περιλαμβάνει όταν αναζητάτε υποβοηθούμενο θάνατο, πρέπει να πληροίτε αυτά τα κριτήρια επιλεξιμότητας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καναδάς: Επαρχιακή κυβέρνηση χρηματοδοτεί την υγειονομική περίθαλψη

Καναδάς κορωνοϊός: Η κυβέρνηση επαναφέρει τα τυχαία τεστ Covid-19 στο αεροδρόμιο

Το σύστημα υγείας του Καναδά αντιμετωπίζει προβλήματα

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τριντό βρέθηκε θετικός στην covid 4 ημέρες μετά τη συνάντηση Μπάιντεν στη Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετά τις κάλπες ο προσωπικός γιατρός – Στον «πάγο» πρόστιμα και κίνητρα

Ο θεσμός αυτός δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί στην τύχη του αν ανανεωθεί η λαϊκή εντολή στην παρούσα κυβέρνηση. Μεταξύ των κινήτρων που σκοπεύουν να δώσουν θα περιλαμβάνεται ένα επιπλέον ποσό στους γιατρούς για έναν συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων κατ΄οίκον στους εγγεγραμμένους πολίτες, ώστε να έχουν ένα κίνητρο να εγγραφούν

Η Σκωτία αλλάζει την πολιτική της για την αποστολή τρανσέξουαλ κρατουμένων σε φυλακή αποκλειστικά για γυναίκες

Το AFP ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας Κιθ Μπράουν διέταξε την επανεξέταση των υφιστάμενων πρακτικών, καθώς το θέμα είναι "εξαιρετικά συναισθηματικό" και ότι "η ανησυχία του κοινού είναι κατανοητή". Ο Μπράουν προειδοποίησε κατά του στιγματισμού των διαφυλικών γυναικών ως εγγενή απειλή για τις γυναίκες.

Επανεξέταση των κανόνων αιμοδοσίας για τα άτομα που ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα

ΗΠΑ: η πίεση από τις LGBT οργανώσεις, οι βελτιώσεις στις τεχνολογίες ελέγχου αίματος και η συμβολή των τραπεζών αίματος και της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης ώθησαν την FDA να επανεξετάσει τους κανόνες της.

Εθνικό Πρόγραμμα πρόληψης Καρκίνου του Μαστού & Τραχήλου της Μήτρας

Πρόληψη καρκίνου: Οι στόχοι του Εθνικού Προγράμματος «Υγεία Μπροστά» για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας, παρουσιάστηκαν σε ειδικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο.

Ο Μπάιντεν επεκτείνει την προστασία απέλασης για τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ εν μέσω "αυξανόμενης καταστολής" στην Κίνα

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος μοιράστηκε ότι 1.200 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται πλέον πίσω από τα κάγκελα και πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί με άλλες κατηγορίες σε σχέση με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.