Πολιτική Υγείας

Καναδάς: Περισσότεροι από 10.000 Καναδοί πέθαναν με ιατρική βοήθεια το 2021

Καναδάς: Περισσότεροι από 10.000 Καναδοί πέθαναν με ιατρική βοήθεια το 2021

Καναδάς: Περισσότεροι Καναδοί τελειώνουν τη ζωή τους με έναν ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο, όπως αναφέρει η τρίτη ομοσπονδιακή ετήσια έκθεση για την ιατρική βοήθεια στον θάνατο (MAID).

Περισσότεροι Καναδοί τελειώνουν τη ζωή τους με έναν ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο, όπως αναφέρει η τρίτη ομοσπονδιακή ετήσια έκθεση για την ιατρική βοήθεια στον θάνατο (MAID). Τα στοιχεία δείχνουν ότι 10.064 άνθρωποι πέθαναν το 2021 με ιατρική βοήθεια, αύξηση 32% σε σχέση με το 2020. Η έκθεση αναφέρει ότι το 3,3% όλων των θανάτων στον Καναδά το 2021 ήταν υποβοηθούμενοι θάνατοι. Σε επαρχιακό επίπεδο, το ποσοστό ήταν υψηλότερο σε επαρχίες όπως το Κεμπέκ, στο 4,7% και στην Βρετανική Κολομβία, στο 4,8%.

“Αυξάνεται εντυπωσιακά γρήγορα”, έγραψε σε ένα email στο CTV News, ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Τρούντο Λέμενς, ο οποίος ήταν μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου των Καναδικών Ακαδημιών για την Ιατρική Βοήθεια στο Θάνατο. έχουν ταιριάξει ή ξεπεράσει γρήγορα τα ποσοστά στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου η πρακτική εφαρμόζεται εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Οι υποστηρικτές λένε ότι δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή οι Καναδοί γίνονται πιο άνετοι με το MAID και ορισμένοι αναμένουν ότι τα αυξανόμενα ποσοστά μπορεί να εξισορροπηθούν.

“Η… προσδοκία ήταν πάντα ότι (το ποσοστό) θα είναι περίπου τέσσερα έως πέντε τοις εκατό, (όπως στην) Ευρώπη. Πιθανότατα, στο τέλος, θα φύγουμε με περίπου τον ίδιο ρυθμό”, είπε ο Δρ. Jean Marmoreo, οικογενειακός γιατρός και πάροχος MAID στο Τορόντο. Η έκθεση χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από αρχεία που υποβλήθηκαν από γιατρούς, νοσηλευτές και φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα και αφορούν γραπτά αιτήματα για MAID. Μεταξύ των ευρημάτων:

  • Όλες οι επαρχίες σημείωσαν αυξήσεις στους θανάτους από MAID, που κυμαίνονται από 1,2 τοις εκατό (Newfoundland & Labrador) έως ένα υψηλό 4,8% (British Columbia).
  • Περισσότεροι άνδρες (52,3%) από τις γυναίκες (47,7%) έλαβαν MAID.
  • Η μέση ηλικία ήταν 76,3 έτη.
  • Το 65% όσων είχαν υποβοηθούμενο θάνατο είχαν καρκίνο. Καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά επεισόδια αναφέρθηκαν στο 19% των περιπτώσεων, ακολουθούμενες από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις (12%) και νευρολογικές παθήσεις όπως η ALS (12%).
  • Λίγο περισσότερο από το 2% των υποβοηθούμενων θανάτων προσφέρθηκαν σε μια νεότερη ομάδα ασθενών: σε αυτούς με χρόνιες ασθένειες αλλά δεν πέθαιναν από την κατάστασή τους, με τη νέα νομοθεσία το 2021 που επιτρέπει την εκτεταμένη πρόσβαση στο MAID.
  • Τα έγγραφα δείχνουν ότι το 81% των γραπτών αιτήσεων για MAID εγκρίθηκαν.

Το δεκατρία τοις εκατό των ασθενών πέθαναν πριν χορηγηθεί το MAID, με σχεδόν το 2% να αποσύρει την αίτησή του πριν προσφερθεί η διαδικασία. Το 4% των ατόμων που υπέβαλαν γραπτές αιτήσεις για ιατρική βοήθεια απορρίφθηκαν. Η έκθεση αναφέρει ότι ορισμένοι θεωρήθηκαν μη επιλέξιμοι επειδή οι αξιολογητές θεώρησαν ότι ο ασθενής δεν έκανε εθελοντικά αίτηση για MAID. Η πλειονότητα των αιτημάτων απορρίφθηκε επειδή οι ασθενείς θεωρήθηκαν ότι δεν ήταν διανοητικά ικανοί να λάβουν την απόφαση. Αλλά άλλες χώρες με μακροχρόνια προγράμματα απορρίπτουν πολύ περισσότερα αιτήματα υποβοηθούμενου θανάτου, είπε ο Lemmens, επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν ότι το 12 έως 16% των αιτούντων στην Ολλανδία απαντούν όχι.

“Μπορεί να είναι ένδειξη ότι οι περιορισμοί είναι πιο αδύναμοι εδώ από ό,τι στα πιο φιλελεύθερα καθεστώτα ευθανασίας”, έγραψε στο email του στο CTV News. Αλλά η Marmoreo, η οποία προσφέρει το MAID από το 2016, βλέπει διαφορετικά το χαμηλό ποσοστό απόρριψης του Καναδά. “Είναι περισσότερο σαν να προβάλλονται οι σωστές υποθέσεις”, είπε. “Έχουμε μια πολύ καλή διαδικασία διαλογής από την αρχή. Έτσι, πριν καν οι άνθρωποι υποβάλουν επίσημο αίτημα να υποβοηθήσουν τον θάνατο, έχουν πολλές πληροφορίες που τους έχουν δοθεί από την πρόσληψη… εδώ είναι τι περιλαμβάνει όταν αναζητάτε υποβοηθούμενο θάνατο, πρέπει να πληροίτε αυτά τα κριτήρια επιλεξιμότητας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καναδάς: Επαρχιακή κυβέρνηση χρηματοδοτεί την υγειονομική περίθαλψη

Καναδάς κορωνοϊός: Η κυβέρνηση επαναφέρει τα τυχαία τεστ Covid-19 στο αεροδρόμιο

Το σύστημα υγείας του Καναδά αντιμετωπίζει προβλήματα

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τριντό βρέθηκε θετικός στην covid 4 ημέρες μετά τη συνάντηση Μπάιντεν στη Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσωπικός Γιατρός: Μετατίθεται η ημερομηνία υποχρεωτικής εγγραφής των πολιτών για την 1η Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι στα αντικίνητρα, που πλέον θα ισχύσουν από 1ης Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2022-2023 - Αντιγριπικός Εμβολιασμός».

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2022-2023 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Ιαπωνία επανεξετάζει την αυστηρή της στάση απέναντι στην ιατρική μαριχουάνα.

Στην έκθεση της επιτροπής σημειώνεται ότι μόνο το 1,4% των ανθρώπων στην Ιαπωνία έχει κάνει ποτέ χρήση μαριχουάνας, σε σύγκριση με το 20-40% στις δυτικές χώρες. Η αναθεώρηση του νόμου θα ήταν απαραίτητη για τη χρήση του φαρμάκου επιληψίας Epidiolex που προέρχεται από την κάνναβη και το οποίο υποβάλλεται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές στην Ιαπωνία, αναφέρει η έκθεση.

Ψηφιακές προμήθειες στο υπουργείο υγείας

Σαν ανέκδοτο ακούγεται ότι το υπουργείο υγείας θα πραγματοποιήσει ψηφιακές προμήθειες. Ωραίο  ακούγεται να το λέει κανείς σε κάποιο συνέδριο ( αφού δεν θα ρωτήσουν σίγουρα από κάτω οι παριστάμενοι) , να το γράφεις σε καμιά εφημερίδα για να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο σ’ αυτή αλλά μέχρι εκεί.

Τα Κέντρα για τις υπηρεσίες Medicare & Medicaid (CMS) δαπάνησαν 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε φάρμακα χωρίς επιβεβαιωμένα οφέλη

Τον Ιούνιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση του Νόμου περί Τελών Χρήσης Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (PDUFA), ο οποίος περιελάμβανε νέα εξουσία για τον FDA να διασφαλίζει καλύτερα την ταχεία ολοκλήρωση των επιβεβαιωτικών δοκιμών.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι υγείας συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους άνω των 55 ετών να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα

Η Εθνική Επιτροπή Προληπτικού Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά να ελέγχονται για καρκίνο του πνεύμονα όλοι οι πολίτες ηλικίας μεταξύ 55 και 74 ετών, οι οποίοι έχουν καπνίσει σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους. Ο Βρετανικός Οργανισμός Έρευνας για τον καρκίνο ενέκρινε τη σύσταση και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί "το συντομότερο δυνατό".

Οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν $266 εκατ. για προγράμματα δημόσιας υγείας

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επενδύσει 266 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την κοινότητα και το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας χρησιμοποιώντας τη χρηματοδότηση του Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης