Πολιτική Υγείας

Εμβολιασμοί Ινδία: Η διστακτικότητα του εμβολίου COVID-19 θέτει τα οφέλη κατά του ιού σε κίνδυνο

Εμβολιασμοί Ινδία: Η διστακτικότητα του εμβολίου COVID-19 θέτει τα οφέλη κατά του ιού σε κίνδυνο

"Είναι ευθύνη όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας να δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον στο οποίο αντιμετωπίζεται μια αβάσιμη διστακτικότητα", δήλωσε ο Paul.

Εμβολιασμοί Ινδία: Λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Ινδίας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι γιατροί προτρέπουν τους εμβολιασμούς COVID καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Delta. JAMSOTI, Ινδία – Στο Jamsoti, ένα χωριό που βρίσκεται μέσα στην πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Ινδίας, Uttar Pradesh, η κοινή αποχή μεταξύ των χωρικών είναι ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μόνο σε πόλεις. Πιστεύουν ότι η θανατηφόρα μόλυνση δεν υπάρχει στα χωριά. Έτσι, όταν μια ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγείας πλησίασε πρόσφατα τη Μάντζου Κολ για εμβολιασμό, κλείδωσε το σπίτι της, συγκέντρωσε τα παιδιά της και έτρεξε στο κοντινό δάσος. Η οικογένεια κρύφτηκε εκεί για ώρες και επέστρεψε μόνο όταν οι εργάτες έφυγαν το βράδυ. «Θα προτιμούσα να πεθάνω παρά να πάρω το εμβόλιο», είπε η Kol.

Ένα θανατηφόρο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό που ξέσπασε στην Ινδία τον Απρίλιο και τον Μάιο, σκοτώνοντας περισσότερους από 180.000, έχει μειωθεί και τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί.

Όμως, η ανακούφιση θα μπορούσε να είναι φευγαλέα καθώς ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι απρόθυμο να πάρει τα πλάνα.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς στον τομέα της υγείας που λένε ότι η διστακτικότητα των εμβολίων, ιδιαίτερα στην απέραντη ενδοχώρα της Ινδίας, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα εύθραυστα κέρδη της χώρας έναντι της COVID-19.

“Η διστακτικότητα των εμβολίων ενέχει κίνδυνο για τον τερματισμό της πανδημίας στην Ινδία”, δήλωσε ο συνταξιούχος ιολόγος και παιδίατρος Dr.

“Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερο μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνες νέες παραλλαγές που μπορούν να υπονομεύσουν τα εμβόλια.”

Η παροχή εμβολίων στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου ήταν πάντα πρόκληση. Παρόλο που η Ινδία τα πήγε αρκετά καλά στην αρχή της τεράστιας προσπάθειας εμβολιασμού, η εκστρατεία έληξε σχεδόν αμέσως λόγω ελλείψεων και περίπλοκης πολιτικής εμβολίων, επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες ανισότητες.

Μόνο λιγότερο από το 5% των ανθρώπων της Ινδίας ανοσοποιούνται πλήρως.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μέχρι το τέλος του έτους, τα ποσοστά εμβολιασμού πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να προστατέψουν τους περισσότερους Ινδούς από τον ιό που έχει ήδη σκοτώσει περισσότερα από 386.000 άτομα – αριθμός που θεωρείται τεράστιο ποσοστό.

Από τη Δευτέρα, κάθε ενήλικας στην Ινδία θα είναι επιλέξιμος για μια πληρωμή που καταβάλλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η νέα πολιτική, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, τερματίζει ένα περίπλοκο σύστημα αγοράς και διανομής εμβολίων που επιβαρύνουν τα κράτη και οδήγησαν σε ανισότητες στον τρόπο με τον οποίο διανεμήθηκαν τα πλάνα.

Εξακολουθεί να υπάρχει εκτεταμένη διστακτικότητα που τροφοδοτείται από παραπληροφόρηση και δυσπιστία, ιδίως σε αγροτικές περιοχές όπου ζουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού του σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίου. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση από άτομα που πιστεύουν ότι τα εμβόλια προκαλούν ανικανότητα, σοβαρές παρενέργειες και θα μπορούσαν ακόμη και να σκοτώσουν.

Μερικοί απλώς λένε ότι δεν χρειάζονται τις λήψεις, επειδή είναι απρόσβλητοι από τον κορωνοϊό.

Οι φήμες σχετικά με τη διακοπή του κύκλου της εμμηνόρροιας και τη μείωση της γονιμότητας έχουν επίσης συμβάλει στον φόβο και παρακάμπτουν τα δεδομένα υπέρ των ανδρών.

Σε σχεδόν κάθε ινδική πολιτεία, περισσότεροι άνδρες εμβολιάζονται από τις γυναίκες – και αυτό το χάσμα διευρύνεται κάθε μέρα.

Η κατάργηση τέτοιων φημών και θεωριών συνωμοσίας είναι μια σκληρή σειρά για πολλούς, ιδιαίτερα στις περιοχές που κυριαρχούνται από φυλές στην Ινδία, οι οποίες έχουν καταγράψει δυσανάλογα χαμηλότερη κάλυψη εμβολίων σε σύγκριση με άλλες περιοχές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο Γιόγκις Κάλκοντ, γιατρός δημόσιας υγείας στο Γκαντζιρόλι, μια φυλετική περιοχή στη δυτική πολιτεία της Μαχαράστρα, δήλωσε ότι η περιοχή του κατακλύστηκε με την πεποίθηση ότι το εμβόλιο είναι πιο επικίνδυνο από τον ιό.

Κάποιοι στην περιοχή έχουν προβάλει τον αναληθή ισχυρισμό ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα, είπε ο Kalkonde.

Άλλοι αμφισβητούν απλώς την αποτελεσματικότητά τους.

«Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους, να πηγαίνουμε από πόρτα σε πόρτα και να βασιστούμε σε ανθρώπους που έχουν πάρει το εμβόλιο για να διαδώσουν τη λέξη», είπε. “Είναι μια εξαιρετικά αργή διαδικασία.”

Υπάρχει κάποια ώθηση. Οι κρατικές κυβερνήσεις έχουν πραγματοποιήσει επιθετικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης μέσω αφισών και ραδιοφωνικών ανακοινώσεων για να ανακουφίσουν το άγχος και τη σύγχυση.

Ορισμένες τοπικές διοικήσεις έχουν αρχίσει να κάνουν βόλτα σε κέντρα εμβολιασμού, ειδικά από απομακρυσμένα χωριά.

Οι εθελοντές πραγματοποιούν έρευνες από πόρτα σε πόρτα και ακόμη και μικρές συγκεντρώσεις για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πάρουν το εμβόλιο. Για μήνες, η Vibha Singh, μια νοσοκόμα που διορίστηκε από την κυβέρνηση, πήγε από σπίτι σε σπίτι στα χωριά του Uttar Pradesh.

“Οι άνθρωποι μας λένε να φύγουμε ή θα μας χτυπούσαν”, είπε η Σινγκ. “Μερικές φορές μας ρίχνουν πέτρες και τούβλα.”

Ο πρωθυπουργός Νάρεντα Μόντι και άλλοι ηγέτες έχουν συνηθίσει να μιλούν για την ανάγκη αποφυγής της δυσταξίας των εμβολίων, αλλά ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

“Πρέπει να το εξηγήσουμε καθαρά στους ανθρώπους, ιδανικά μέσω τοπικών αξιόπιστων δικτύων”, δήλωσε ο Κ. Σρινάθ Ράντι, πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας.

Είπε ότι οι κρατικές κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τοπικές ομάδες αυτοβοήθειας, συμβούλια χωριών και να ζητήσουν από τους τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες να παρέμβουν.

“Απαιτεί μια συνομιλία, όχι μόνο μηνύματα από πάνω προς τα κάτω”, είπε ο Δρ Vinod K. Paul, επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της χώρας, αναγνώρισε την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά είπε ότι η συμμετοχή του κοινού για τη διάλυση φημών και παραπληροφόρησης ήταν σημαντική.

“Είναι ευθύνη όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας να δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον στο οποίο αντιμετωπίζεται μια αβάσιμη διστακτικότητα”, δήλωσε ο Paul. Οι ιολόγοι και οι ειδικοί της δημόσιας υγείας λένε ότι η εξάλειψη αμφιβολιών σχετικά με το εμβόλιο στην αγροτική Ινδία και ο εμβολιασμός ανθρώπων πρέπει να είναι υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι η πλειονότητα των Ινδών ζουν στην ενδοχώρα.

Ήδη, οι κάτοικοι των πόλεων παίρνουν τις λήψεις πολύ πιο γρήγορα.”

Εάν προστατεύονται, μεγάλο μέρος της Ινδίας θα προστατευτεί”, δήλωσε ο Ρέντι για αγροτικές περιοχές. «Η ευπάθειά τους σε μια πανδημία είναι πολύ περισσότερο. Επομένως, ο εμβολιασμός τους γρήγορα πρέπει να είναι προτεραιότητα». Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι.

Όταν μια ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγείας προσπάθησε την προηγούμενη εβδομάδα να εμβολιάσει την Panna Lal, κάτοικο του χωριού Sikanderpur στο Uttar Pradesh, τους συνάντησε με απόλυτη άρνηση. Η Λαλ αποθάρρυνε ακόμη και την υπόλοιπη οικογένειά του να πάρει το εμβόλιο.

“Το εμβόλιο δεν θα με προστατεύσει”, δήλωσε ο 56χρονος στους εργαζόμενους. “Ο Θεός με έστειλε εδώ με ασφάλεια, και θα συνεχίσει να με προστατεύει.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ινδική παραλλαγή εκτιμάται ότι είναι 60% πιο μεταδοτική και διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας

Οι περιπτώσεις παραλλαγής δέλτα αυξάνονται στις Η.Π.Α. πάνω από το όριο του 10%

ΠΟΥ μετάλλαξη δέλτα :" Έχει εξαπλωθεί σε 80 χώρες"

Σύσταση για πλήρη εμβολιασμό των εργαζομένων πρώτης γραμμής από το Υπουργείο Υγείας Ινδίας

Ινδία : Στρέφετε σε μη εγκεκριμένα εμβόλια για να αντιμετωπίσει την πανδημία

Εκατομμύρια ινδικές οικογένειες εξαναγκάζονται στη φτώχεια από ένα καταστροφικό νέο κύμα κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".