Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Αρ. Αγγελής: Επιβάλλεται να προλάβουμε την υλοποίηση των έργων ψηφιακής υγείας

Αρ. Αγγελής: Επιβάλλεται να προλάβουμε την υλοποίηση των έργων ψηφιακής υγείας

Αρ. Αγγελής: Προετοιμαζόμαστε για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας, αναμένοντας την ψήφιση του σχετικού κανονισμού και πρέπει φυσικά να διασφαλίσουμε ότι όλα τα έργα της ψηφιακής υγείας είναι απολύτως συμβατά.

Επιδιώκουμε να βελτιώσουμε συνολικά την παρουσία της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο, είπε ο Άρης Αγγελής Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο συνέδριο για την ψηφιακή Υγεία HL7 . Επιβάλλεται να προλάβουμε να υλοποιήσουμε τα έργα ψηφιακής υγείας, σημείωσε .

«Η ΗΔΙΚΑ με την πολύτιμη εμπειρία στην έχει όλο το βάρος για την υλοποίηση κομβικών ψηφιακών έργων. Αλλά έχουμε και ένα σύστημα υγείας, αν μου επιτρέπετε, με μια απαρχαιωμένη οργανωτική δομή ως προς τις νέες τεχνολογίες, ως προς τη διείσδυση και τη χρήση νέων τεχνολογιών» είπε μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα , τόνισε «Η Ελλάδα καταβάλλει ίσως για πρώτη φορά μια τόσο ολική και συγκροτημένη προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο χώρο της υγείας, είπε ο Άρης Αγγελής Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο συνέδριο για την ψηφιακή Υγεία HL7 .»

Αναλυτικότερα είπε ότι «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και η πρόκληση για όλους μας τεράστια. Γιατί μετά από την οικονομική και υγειονομική κρίση πρέπει πλέον το υπουργείο μας, μαζί με όλους τους εταίρους να αξιοποιήσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία με έργα που δεν θα στοχεύουν πλέον μόνο στην περιστολή των δαπανών ή στην έκτακτη αντιμετώπιση κάποιων αναγκών, αλλά στην ουσία στην ολική βελτίωση της υγείας του πληθυσμού μας και ταυτόχρονα στη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας μας.»

Στην συνέχεια σημείωσε ότι «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπως και κάθε μεγάλης κλίμακας μεταρρύθμιση ή εγχείρημα, είναι μια πολυπαραγοντική και μακροχρόνια διαδικασία. Δεν επαρκούν απλά οι εξαιρετικές τεχνολογικές λύσεις, αλλά για την επιτυχημένη υλοποίηση χρειάζονται πρωτίστως σωστός σχεδιασμός, ολικός σχεδιασμός, έξυπνος σχεδιασμός ταυτόχρονα με μια αποτελεσματική διοίκηση. Φυσικά, μαζί με όλους τους αναγκαίους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.»

Ο κύριος Αγγελής αναλυτικότερα ανέφερε ότι:

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο:

Οικονομικοί πόροι. Στην πατρίδα μας συνηθίζαμε να αποδίδουμε τεχνολογική υστέρηση στο χώρο της υγείας συγκεκριμένα, αλλά και σε πολλές άλλες αδυναμίες του δημόσιου τομέα ως τώρα στην έλλειψη οικονομικών πόρων. Αυτό το επιχείρημα νομίζω δεν ευσταθεί πλέον, τουλάχιστον στο χώρο της υγείας. Τα κεφάλαια που δίνονται στη χώρα μας για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Φτάνουν; Σίγουρα φτάνουν για να ξεκινήσουμε. Σίγουρα φτάνουν εφόσον μπορέσουμε όχι απλώς να απορροφήσουμε αυτά τα σημαντικά κονδύλια μέσα στα πολύ χρονικά πλαίσια που μας θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και να τα αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Εδώ μπαίνει φυσικά η κρίσιμη παράμετρος του χρόνου.

Προλαβαίνουμε;

Πρέπει να προλάβουμε, είπε ο Αγγελής , να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα έργα σωστά και όχι απλά να τα διεκπεραιώσουμε για να μη χαθεί η χρηματοδότηση. Και στην παρούσα φάση, στην ουσία αυτή είναι η μάχη που δίνεται με πρωταγωνιστή την ΗΔΙΚΑ. Η ΗΔΙΚΑ σηκώνει ένα τεράστιο βάρος. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ο χρόνος είναι αρκετά συμπιεσμένος, επικίνδυνα συμπιεσμένος όσον αφορά την υλοποίηση κάποιων έργων και βέβαια είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ύστερα από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ότι πολλά από αυτά τα έργα θα έχουν συνέχεια και η βιωσιμότητα στο χώρο θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

Από την άλλη, οι άνθρωποι φυσικά είναι η κινητήρια δύναμη οποιουδήποτε μεγάλου εγχειρήματος ή μεταρρύθμισης. Έχουμε ένα εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, έχουμε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά στο χώρο των νέων τεχνολογιών, έχουμε δραστήριους φορείς με διεθνή προσανατολισμό, όπως το HL7 Hellas.

Έχουμε την ΗΔΙΚΑ φυσικά με την πολύτιμη εμπειρία στην υλοποίηση κομβικών ψηφιακών έργων. Αλλά έχουμε και ένα σύστημα υγείας, αν μου επιτρέπετε, με μια απαρχαιωμένη οργανωτική δομή ως προς τις νέες τεχνολογίες, ως προς τη διείσδυση και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Υποστελέχωση των οργανισμών μονάδων υγειας

Στους οργανισμούς μονάδων υγείας, οι υπηρεσίες πληροφορικής πολλές φορές ακόμα αντιμετωπίζονται σαν απλοί φορείς τεχνικής υποστήριξης, διαθέτουν ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό και βέβαια στερούνται σημαντικών στελεχών που θα μπορέσουν να κάνουν πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα στις διαφορετικές μονάδες υγείας. Η ανάγκη προσαρμογής λοιπόν των οργανισμών στη νέα πραγματικότητα και η κατάλληλη στελέχωσή τους είναι επιβεβλημένη.

Τέλος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν επιτελείται με την ολοκλήρωση ενός αριθμού ανεξάρτητων έργων. Τα έργα φυσικά πρέπει να συνδέονται συνεκτικά μεταξύ τους και να υπηρετούν έναν συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Καθώς βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο υλοποίησης για πολλά από αυτά τα έργα, ίσως κάποιος πει ότι είναι άστοχο να ασχολούμαστε αυτή την στιγμή με σχεδιασμό. Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία που ανατροφοδοτείται από την εμπειρία της υλοποίησης, έτσι ώστε να διορθώνονται τυχόν λάθη και στη συνέχεια να προστίθενται νέες παράμετροι.

Πρέπει επίσης να τονίσουμε την ανάγκη της ευθυγράμμισης του σχεδιασμού μας με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις οποίες είναι πάρα πολλές και πολύ σημαντικές. Δεν σχεδιάζουμε πλέον μόνοι μας σε εθνικό επίπεδο, δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά παρακολουθούμε τις πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις, όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για να προσανατολιστούμε αντίστοιχα, ανάλογα και με το σχεδιασμό μας. Προετοιμαζόμαστε για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας, αναμένοντας την ψήφιση του σχετικού κανονισμού και πρέπει φυσικά να διασφαλίσουμε ότι όλα τα έργα της ψηφιακής υγείας είναι απολύτως συμβατά.

Άρα επιδιώκουμε να βελτιώσουμε συνολικά την παρουσία μας στον ευρωπαϊκό χώρο. Και γι’ αυτό το λόγο βρίσκομαι σήμερα εδώ για να δηλώσω το έμπρακτο ενδιαφέρον της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και του Υπουργείου Υγείας για τις σημαντικές αυτές ευρωπαϊκές δράσεις και την πρόθεσή μας να τις υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο, θεωρώντας ότι συμβάλλουν φυσικά καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο της υγείας στη χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ν. Τσούμα: Σε εξέλιξη η διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων

Δαφούλας: Έρχεται ο φορέας διαχείρισης δεδομένων παίρνοντας την αρμοδιότητα από ΗΔΙΚΑ & ΕΟΠΥΥ

Μ.Θεμιστοκλέους -healthweb: Το management του ΕΣΥ θα βρίσκεται υπό την εποπτεία νέου φορέα το 2024

Η ΗΔΙΚΑ επιβλέπει την υλοποίηση έργων 265 εκ. ευρώ και άνω για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Γεωργιάδης: Ελάχιστη αναμονή για αιματολογικές εξετάσεις με τα online ραντεβού

Γεωργιάδης: Μέσα από την πλατφόρμα μπορούν όλοι οι πολίτες εύκολα και γρήγορα να κλείνουν το ραντεβού τους για αιματολογικές εξετάσεις χωρίς καμία χρέωση, χωρίς τις αναμονές που πράγματι στο παρελθόν υπήρξαν αποτρεπτικές ως προς την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων ραντεβού. 

Επισημάνσεις για τις ελλείψεις γιατρών στο σύστημα Υγείας της Περιφέρειας σε εκδήλωση του ΙΣΑ

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΙΣΑ ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε το γραφείο δικτύωσης των Ιατρικών Συλλόγων όπου θα υπάρχει αμφίδρομη σχέση των προβλημάτων και των λύσεων. Χρειαζόμαστε ενωμένους, δυνατούς Ιατρικούς Συλλόγους».

Close Icon