Πολιτική Υγείας

Αναστάτωση στον φαρμακευτικό κλάδο ενόψει Brexit

Αναστάτωση στον φαρμακευτικό κλάδο ενόψει Brexit

της Νικολέτας Ντάμπου

Δεδομένου ότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ένας από τους παραγωγικότερους κλάδους του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτεταμένες έρευνες σχετικά με τον δυνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το Brexit στον τομέα, δείχνουν ότι πρέπει να παραχθεί σημαντικό έργο στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την Ένωση Φαρμακευτικών Βιομηχανιών της Βρετανίας (ABPI), η φαρμακοβιομηχανία κινεί μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή της διακοπής του εφοδιασμού με φάρμακα, όπως η αποθήκευση φαρμάκων, η αλλαγή των οδών εφοδιασμού, η επανάληψη των δοκιμών φαρμάκων και η μεταφορά των αδειών φαρμάκων.

Ωστόσο, παρά τα προπαρασκευαστικά έργα και τον προγραμματισμό για κάθε πιθανή έκβαση του Brexit στις 31 Οκτωβρίου 2019, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που παραμένουν εκτός του ελέγχου. Επιπλέον, η «αποκοπή» των περιπλοκών της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρύθμιση και το εμπόριο φαρμάκων, μια σχέση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει προκλήσεις για τις φαρμακευτικές εταιρείες τόσο στην ευρωπαϊκή ένωση όσο και σε όλο τον κόσμο.

«Η φαρμακοβιομηχανία μοιράζεται ένα κανονιστικό πλαίσιο με την ΕΕ”, εξηγεί η Munira Wilson, διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων της Merck UK & Ireland. «Βασίζεται σε ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, σε ένα διεθνώς διαφοροποιημένο εργατικό δυναμικό και σε μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση στη συνεργασία του τομέα της έρευνας. Όλες αυτές οι πτυχές της φαρμακευτικής βιομηχανίας θα επηρεαστούν από το Brexit, ανεξάρτητα από το αν το Ηνωμένο Βασίλειο αναχωρεί από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία».

Παρά τα οφέλη για το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ με μια συμφωνία, όπως η μεταβατική περίοδος που θα επέτρεπε στη βιομηχανία, στους ρυθμιστικούς φορείς και στις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για τις πιθανές νέες σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, είναι βλέποντας όλο και πιο πιθανό ότι το σενάριο Brexit θα είναι το σενάριο του “no-deal”. “Μια μη-διαπραγμάτευση για το Brexit θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε σημαντική βραχυπρόθεσμη διακοπή, ιδιαίτερα στα λιμάνια» ισχυρίζεται η Wilson.

Τόσο η αλυσίδα εφοδιασμού όσο και το ρυθμιστικό περιβάλλον επηρεάζονται από το Brexit, εξηγεί ο Wilson, αν και ο βαθμός στον οποίο επηρεάζονται αυτές οι περιοχές εξαρτάται από τη φύση της μελλοντικής οικονομικής εταιρικής σχέσης που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Όσον αφορά μια περιοχή που μπορεί να παρουσιάσει σημαντική διαταραχή, δηλώνει ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά. “Αυτός ο αντίκτυπος πιθανώς θα οφείλεται στο γεγονός ότι η υπόλοιπη ΕΕ θα συνεχίσει να ρυθμίζει τα φάρμακα μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος έχει μετεγκατασταθεί στο Άμστερνταμ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει πιθανότατα σε καθεστώς τρίτης χώρας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλοι οι αθλητές των ΗΠΑ που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο εμβολιάστηκαν κατά της COVID

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απονείμει 103 εκ.δολάρια για να βοηθήσει λόγω εξουθένωσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απαραίτητη η τρίτη δόση κατά της παραλλαγής Όμικρον, λένε τα CDC

CDC μελέτες: Τρεις νέες μελέτες στις ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 ανταποκρίνονται στην παραλλαγή omicron, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν τις μελέτες την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση

Άυλη συνταγογράφηση: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν καταχωρίσει στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr το τηλέφωνο και το e-mail τους και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις διεθνείς πτήσεις της Αυστραλίας από την Κυριακή

Αυστραλία ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Δυο αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Κυριακή στις διεθνείς πτήσεις, αφαιρώντας την αναγκαιότητα για αρνητικό PCR test 72 ωρών και μειώνοντας τον χρόνο καραντίνας σε 7 ημέρες.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι υγιή παιδιά ή υγιείς έφηβοι χρειάζονται ενισχυτικά" λέει η επικεφαλής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan

Η Swaminathan είπε ότι μια επιτροπή θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει το ερώτημα πώς οι χώρες θα πρέπει να δίνουν ενισχυτές «με σκοπό τη μείωση των θανάτων».

Γκάγκα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών

Γκάγκα: Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος των προκηρύξεων, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. «Διατηρούμε την πλατφόρμα για να υπάρχει ενιαίο σύστημα μοριοδότησης, αλλά οι κρίσεις θα γίνονται από το εκάστοτε νοσοκομείο ώστε να προχωρούν ταχύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργείται πλατφόρμα και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι τοποθετήσεις των οποίων θα γίνονται επίσης από τα νοσοκομεία.

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» εξήγησε ο καθηγητής.

Παπαευαγγέλου: Στο 88% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να προβληματίζει, με 5.000 πολίτες να νοσηλεύονται. Παρά τις προσθήκες κλινών στο σύστημα υγείας, η καθηγήτρια, επεσήμανε ότι η πληρότητα στις κλίνες Covid είναι στο 88 %.