Πολιτική Φαρμάκoυ

Τα πειράματα για τον covid-19 και οι δαπάνες για τις φαρμακοβιομηχανίες

Τα πειράματα για τον covid-19 και οι δαπάνες για τις φαρμακοβιομηχανίες

Η κρίση του COVID-19 αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση για τη φαρμακοβιομηχαία. Με την προσπάθεια εύρεσης ενός εμβολίου, η παραγωγικότητα της Ε & Α είναι πιο σημαντική από ποτέ, γεγονός πολυπαραγοντικό δεδομένου ότι η φαρμακευτική αγωγή εξακολουθεί να αγωνίζεται με μια ευρέως αναγνωρισμένη κρίση παραγωγικότητας.

Κατά την τελευταία δεκαετία, το κόστος των φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκε σταθερά, ενώ τα ποσοστά έγκρισης φαρμάκων σταμάτησαν. Το 2018, κόστισε περίπου 2,17 δισεκατομμύρια δολάρια για να κυκλοφορήσει ένα νέο φάρμακο στην αγορά, σχεδόν διπλάσιο από τα 1,18 δισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν το 2010. Την ίδια περίοδο, οι ετήσιες μέγιστες προβλέψεις πωλήθηκαν στο ήμισυ, από ~ 816 εκατομμύρια έως 407 εκατομμύρια $. Το αποτέλεσμα ήταν μια μείωση των αποδόσεων από 10,1% σε 1,9% .

Ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό, δεδομένης της απειλής που δημιουργεί το COVID-19 για τη δημόσια υγεία, η έρευνα απαιτεί επίσης περισσότερο χρόνο. Η μέση διάρκεια του έργου αυξήθηκε από 9,7 χρόνια στη δεκαετία του 1990 σε 10-15 χρόνια έως τις δεκαετίες του 2000 και του 2010. Οι ειδικοί του κλάδου κατηγορούν συνήθως τις ανεπάρκειες των κλινικών δοκιμών και τη μετατόπιση της βιομηχανίας σε ερευνητικούς τομείς υψηλότερου κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας άλλος βασικός συντελεστής που έχει παραβλεφθεί από καιρό. Οι δαπάνες πειραμάτων που μπορούν να αποφευχθούν (AEE) συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της διάρκειας του έργου και στη μείωση της απόδοσης επένδυσης (ROI). Το ΑΕΕ αναφέρεται σε όλες τις αναποτελεσματικές και προκλήσεις παραγωγικότητας στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή πειραμάτων. Τα πειράματα είναι η αιτία της προκλινικής Ε & Α, αλλά τα ποσοστά μη παραγωγικότητας υπερβαίνουν το 50% , κοστίζοντας οργανισμούς επιστήμης ζωής ~ 48 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως παγκοσμίως. Δεδομένων των δεκάδων δισεκατομμυρίων που επενδύονται στην έρευνα COVID-19, υπάρχει αυξημένη επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του AEE. Μέχρι το ήμισυ της παγκόσμιας επένδυσης μπορεί να χαθεί, καθυστερώντας σημαντικά τα εμβόλια και τις θεραπείες.

Τα ακατάλληλα αντιδραστήρια ευθύνονται για το 36% όλων των μη παραγωγικών πειραμάτων

Ένα πρωταρχικό παράδειγμα του ΑΕΕ είναι η υδροξυχλωροκίνη, η οποία ήταν ένας από τους πολλούς υποψηφίους που έσπευσαν σε κλινικές δοκιμές. Η υδροξυχλωροκίνη θεωρείται ότι αποτελεί υπόσχεση ως θεραπεία, αλλά έκτοτε βρέθηκε αναποτελεσματική και δυνητικά θανατηφόρα. Οι αρχικές μελέτες διεξήχθησαν σε μια κυτταρική σειρά νεφρού πιθήκου αλλά δεν επαληθεύτηκαν σε αντιπροσωπευτικά ανθρώπινα κύτταρα όπου αργότερα απέτυχε . Ακόμη χειρότερα, αυτή η μελέτη αποτέλεσε τη βάση πολλών άλλων ερευνητικών προσπαθειών παγκοσμίως, προκαλώντας περαιτέρω καθυστερήσεις.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο AEE, όπως ακατάλληλα αντιδραστήρια, κακός πειραματικός σχεδιασμός, αναξιόπιστα ή μεταβλητά πρωτόκολλα, έλλειψη λεπτομερειών στην αναφορά και έλλειψη διαφάνειας στα εσωτερικά δεδομένα. Ωστόσο, τα ακατάλληλα αντιδραστήρια είναι ο σημαντικότερος μεμονωμένος συνεισφέρων, υπεύθυνος για πάνω από το ένα τρίτο του AEE ή περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο οι ΗΠΑ ξόδεψαν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα κοροναϊού μεταξύ 11 Φεβρουαρίου και 9 Ιουλίου, κατά μέσο όρο περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα. Πάνω από το 90% της έρευνας για κοροναϊούς είναι προκλινικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για προκλινική Ε & Α που σχετίζεται με κοροναϊούς. Γνωρίζοντας ότι πάνω από το 50% των πειραμάτων είναι ανεπανόρθωτα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η AEE αδειάζει τα αμερικανικά ερευνητικά κεφάλαια COVID με ρυθμό 450 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα. Επιπλέον, δεδομένου ότι πάνω από το 36% των αποτελεσμάτων AEE προέρχονται από ακατάλληλα αντιδραστήρια, οι ΗΠΑ ενδέχεται να χάνουν χρηματοδότηση COVID άνω των 162 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα μόνο από αυτά τα προϊόντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ρωσία θα αιτηθεί να καταχωρηθεί το εμβόλιο Sputnik V στην ΕΕ

Νέα έρευνα δίνει περισσότερες επιλογές θεραπείας στους διαβητικούς

Νέες προτάσεις για τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στο COVID-19

Από την αποθήκευση στο απόθεμα και την πρόβλεψη καυτών σημείων για παράδοση και αποθήκευση αποθήκης έως την εξωτερική ανάθεση εφοδιαστικής τρίτων όταν είναι απαραίτητο, πρέπει να βελτιστοποιήσετε την εκπλήρωση της παραγγελίας σας."

Pfizer: Περιορισμός στις καθυστερήσεις του εμβολίου εντός μίας εβδομάδας

Pfizer: «Οι Pfizer και BioNTech ανέπτυξαν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει να αυξήσουμε τις ικανότητες κατασκευής στην Ευρώπη και να παράσχουμε πολλές περισσότερες δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο», ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Η AstraZeneca κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ

AstraZeneca εμβόλιο: Κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το εμβόλιο COVID- 19 που παρασκευάστηκε από την  AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η αξιολόγηση του εμβολίου, γνωστού ως COVID- 19 Εμβόλιο AstraZeneca, θα συνεχιστεί κάτω από ένα ταχύ χρονοδιάγραμμα.

Ιορδανία: Το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm χορηγήθηκε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Κορωνοϊός: "Η Ιορδανία συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του κινεζικού εμβολίου, ο πρωθυπουργός, μερικοί υπουργοί και εγώ ο ίδιος εμβολιαστήκαμε με αυτό", δήλωσε ο Ναζίρ Ομπέιντατ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έρχεται νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 από συνεργασία CureVac - Bayer

Κορωνοϊός: Με βάση τη συμφωνία συνεργασίας, η CureVac θα είναι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας για το προϊόν, ενώ η Bayer θα υποστηρίξει τη CureVac με διάφορες διαδικασίες στις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και επιλεγμένων επιπλέον αγορών.

Έγκριση για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ζητά βραζιλιάνικη φαρμακευτική εταιρεία

Κορωνοϊός Sputnik-V: Ο Φερνάντο ντε Κάστρο Μάρκες, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας União Química Farmacêutica Nacional δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες τον επόμενο μήνα, καθώς η εταιρεία διασφάλισε την έγκρισή του από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας Anvisa.