Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Φαρμάκoυ

R21 ΠΟΥ: Προέγκριση 2ου εμβολίου κατά της ελονοσίας

R21 ΠΟΥ: Προέγκριση 2ου εμβολίου κατά της ελονοσίας

R21 ΠΟΥ: Το εμβόλιο R21 είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά της ελονοσίας που έχει προκριθεί από τον ΠΟΥ, μετά το εμβόλιο RTS,S/AS01 που έλαβε καθεστώς προεπιλογής τον Ιούλιο του 2022.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε το εμβόλιο R21/Matrix-M κατά της ελονοσίας στη λίστα των προεπιλεγμένων εμβολίων. Τον Οκτώβριο του 2023, ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση του για την πρόληψη της ελονοσίας στα παιδιά, ακολουθώντας τις συμβουλές της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (SAGE) για την Ανοσοποίηση και της Συμβουλευτικής Ομάδας Πολιτικής για την Ελονοσία. Η προεπιλογή σημαίνει μεγαλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια ως βασικό εργαλείο για την πρόληψη της ελονοσίας στα παιδιά, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την προμήθεια εμβολίων από τη UNICEF και τη χρηματοδότηση υποστήριξης για την ανάπτυξη από τη Gavi, τη Συμμαχία Εμβολίων.

Εμβόλιο R21 κατά της ελονοσίας

Το εμβόλιο R21 είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά της ελονοσίας που έχει προκριθεί από τον ΠΟΥ, μετά το εμβόλιο RTS,S/AS01 που έλαβε καθεστώς προεπιλογής τον Ιούλιο του 2022. Και τα δύο εμβόλια αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά σε κλινικές δοκιμές, για την πρόληψη της ελονοσίας στα παιδιά. Όταν εφαρμοστούν ευρέως, μαζί με άλλες συνιστώμενες παρεμβάσεις ελέγχου της ελονοσίας, αναμένεται να έχουν υψηλό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

Η ελονοσία, μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, επιβαρύνει ιδιαίτερα τα παιδιά στην αφρικανική περιοχή, όπου σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022, υπολογίστηκαν 249 εκατομμύρια περιπτώσεις ελονοσίας και 608.000 θάνατοι από ελονοσία σε 85 χώρες.

Η προεπιλογή του δεύτερου εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατασκευάστηκε από το Serum Institute of India, είναι έτοιμη να διευρύνει την πρόσβαση στην πρόληψη της ελονοσίας μέσω του εμβολιασμού. Η ζήτηση για εμβόλια κατά της ελονοσίας είναι υψηλή, αλλά η προσφορά είναι μέχρι στιγμής περιορισμένη.

Η διαθεσιμότητα δύο συνιστώμενων και προεπιλεγμένων εμβολίων κατά της ελονοσίας από τον ΠΟΥ αναμένεται να αυξήσει την προσφορά για να καλύψει την υψηλή ζήτηση από τις αφρικανικές χώρες και να οδηγήσει σε επαρκείς δόσεις εμβολίων προς όφελος όλων των παιδιών που ζουν σε περιοχές όπου η ελονοσία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο Δρ Rogério Gaspar, Διευθυντής του Τμήματος Κανονισμού και Προεπιλογής, ΠΟΥ δήλωσε: “Η επίτευξη προεπιλογής εμβολίων του ΠΟΥ διασφαλίζει ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμια προγράμματα ανοσοποίησης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά εντός των συνθηκών χρήσης τους στα στοχευμένα συστήματα υγείας. Ο ΠΟΥ αξιολογεί πολλαπλά προϊόντα για προεπιλογή το καθένα έτος και πυρήνας αυτού του έργου είναι η διασφάλιση μεγαλύτερης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και ποιοτικά προϊόντα υγείας”.

Η Δρ Kate O’Brien, Διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών, δήλωσε: «Σήμερα σηματοδοτεί ένα τεράστιο βήμα στην παγκόσμια υγεία καθώς χαιρετίζουμε την προεπιλογή του R21/Matrix-M, του δεύτερου εμβολίου κατά της ελονοσίας που συνιστάται για παιδιά σε ενδημικές περιοχές ελονοσίας. Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει την αδυσώπητη δέσμευσή μας να εξαλείψουμε την ελονοσία, η οποία παραμένει ένας τρομερός εχθρός που προκαλεί παιδική ταλαιπωρία και θάνατο. Μαζί με τους συνεργάτες μας, είμαστε ενωμένοι στην επιδίωξη ενός μέλλοντος χωρίς ελονοσία, όπου κάθε ζωή είναι προστατευμένη από την απειλή αυτής της ασθένειας».

Ως μέρος της διαδικασίας προεπιλογής, ο ΠΟΥ εφαρμόζει διεθνή πρότυπα για να αξιολογήσει συνολικά και να καθορίσει εάν τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και κατασκευάζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ο ΠΟΥ διασφαλίζει επίσης τη συνεχή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των προκαθορισμένων εμβολίων μέσω, για παράδειγμα, τακτικής επαναξιολόγησης, επιτόπιας επιθεώρησης και στοχευμένων δοκιμών. Η προεπιλογή υποστηρίζει τις ειδικές ανάγκες των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του εμβολίου όπως η ισχύς, η θερμοσταθερότητα, η παρουσίαση, η επισήμανση και οι συνθήκες αποστολής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Περισσότεροι θάνατοι και ασθένειες στην Αφρική από αντιμικροβιακή αντοχή

Νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εξεύρεση θεραπείας για την ελονοσία μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι νομίζαμε

Η κλιματική αλλαγή εντείνει την απειλή της ελονοσίας

Λύνοντας ένα μυστήριο ελονοσίας: Εγκεφαλικό οίδημα σε παιδιά με εγκεφαλική ελονοσία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΦΕΕ : Απάντηση στην επιστολή του ΠΦΣ για τις ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο

Σε απάντηση της επιστολής του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τον ΣΦΕΕ, η οποία επίσης δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ με θέμα: "Επιδείνωση του προβλήματος των ελλείψεων κατά τον μήνα Αύγουστο".

ΣΕΙΒ: Καταστροφικές οι επιπτώσεις απο την επικείμενη εφαρμογή rebate στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ

ΣΕΙΒ: Δυστυχώς, ο Υπουργός Υγείας δεν φάνηκε να συμμερίζεται τις αντιρρήσεις και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η οριζόντια εφαρμογή rebate τόσο στη λειτουργία ή και επιβίωση των εταιρειών του κλάδου όσο και στην ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων.

Γρίπη των πτηνών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 665.000 εμβόλια

Ο εμβολιασμός της γρίπη των πτηνών ξεκινάει να πραγματοποιείται από την Φινλανδία όπου θα γίνου  άμεσοι εμβολιασμοί  των εργαζομένων που κινδυνεύουν να εκτεθούν, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους της ΕΕ. Θα ακολουθήσουν αποστολές σε άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 665.000 εμβόλια, σύμφωνα με την κ. Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων .

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο:  Ενίσχυση της ογκολογικής φροντίδας μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου 

Στην ανάγκη επίσπευσης της ανάπτυξης και εφαρμογής ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Καρκίνο, καθώς και της διασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας επικεντρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στις 19 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας και με τη συμμετοχή της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.)

Σπύρος Φιλιώτης:Στην Ευρώπη επενδύονται κάθε χρόνο 30 δισεκατομμύρια ευρώ για κλινικές έρευνες

Tην κρίσιμη σημασία και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη κλινικών μελετών στην Ελλάδα παρουσίασε ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Pharmaserve-Lilly. 

Άρ. Αγγελής: Η παροχή κινήτρων στην βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε

Άρ. Αγγελής: Η παροχή κινήτρων στην βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε

Π. Καρασιώτου: Η χρηματοδότηση των καναλιών αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Π. Καρασιώτου: Η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής περιέγραψε το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν για την Ελλάδα αλλά και σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Close Icon