Πολιτική Φαρμάκoυ

R21 ΠΟΥ: Προέγκριση 2ου εμβολίου κατά της ελονοσίας

R21 ΠΟΥ: Προέγκριση 2ου εμβολίου κατά της ελονοσίας

R21 ΠΟΥ: Το εμβόλιο R21 είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά της ελονοσίας που έχει προκριθεί από τον ΠΟΥ, μετά το εμβόλιο RTS,S/AS01 που έλαβε καθεστώς προεπιλογής τον Ιούλιο του 2022.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε το εμβόλιο R21/Matrix-M κατά της ελονοσίας στη λίστα των προεπιλεγμένων εμβολίων. Τον Οκτώβριο του 2023, ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση του για την πρόληψη της ελονοσίας στα παιδιά, ακολουθώντας τις συμβουλές της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (SAGE) για την Ανοσοποίηση και της Συμβουλευτικής Ομάδας Πολιτικής για την Ελονοσία. Η προεπιλογή σημαίνει μεγαλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια ως βασικό εργαλείο για την πρόληψη της ελονοσίας στα παιδιά, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την προμήθεια εμβολίων από τη UNICEF και τη χρηματοδότηση υποστήριξης για την ανάπτυξη από τη Gavi, τη Συμμαχία Εμβολίων.

Εμβόλιο R21 κατά της ελονοσίας

Το εμβόλιο R21 είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά της ελονοσίας που έχει προκριθεί από τον ΠΟΥ, μετά το εμβόλιο RTS,S/AS01 που έλαβε καθεστώς προεπιλογής τον Ιούλιο του 2022. Και τα δύο εμβόλια αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά σε κλινικές δοκιμές, για την πρόληψη της ελονοσίας στα παιδιά. Όταν εφαρμοστούν ευρέως, μαζί με άλλες συνιστώμενες παρεμβάσεις ελέγχου της ελονοσίας, αναμένεται να έχουν υψηλό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

Η ελονοσία, μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, επιβαρύνει ιδιαίτερα τα παιδιά στην αφρικανική περιοχή, όπου σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022, υπολογίστηκαν 249 εκατομμύρια περιπτώσεις ελονοσίας και 608.000 θάνατοι από ελονοσία σε 85 χώρες.

Η προεπιλογή του δεύτερου εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατασκευάστηκε από το Serum Institute of India, είναι έτοιμη να διευρύνει την πρόσβαση στην πρόληψη της ελονοσίας μέσω του εμβολιασμού. Η ζήτηση για εμβόλια κατά της ελονοσίας είναι υψηλή, αλλά η προσφορά είναι μέχρι στιγμής περιορισμένη.

Η διαθεσιμότητα δύο συνιστώμενων και προεπιλεγμένων εμβολίων κατά της ελονοσίας από τον ΠΟΥ αναμένεται να αυξήσει την προσφορά για να καλύψει την υψηλή ζήτηση από τις αφρικανικές χώρες και να οδηγήσει σε επαρκείς δόσεις εμβολίων προς όφελος όλων των παιδιών που ζουν σε περιοχές όπου η ελονοσία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο Δρ Rogério Gaspar, Διευθυντής του Τμήματος Κανονισμού και Προεπιλογής, ΠΟΥ δήλωσε: “Η επίτευξη προεπιλογής εμβολίων του ΠΟΥ διασφαλίζει ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμια προγράμματα ανοσοποίησης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά εντός των συνθηκών χρήσης τους στα στοχευμένα συστήματα υγείας. Ο ΠΟΥ αξιολογεί πολλαπλά προϊόντα για προεπιλογή το καθένα έτος και πυρήνας αυτού του έργου είναι η διασφάλιση μεγαλύτερης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και ποιοτικά προϊόντα υγείας”.

Η Δρ Kate O’Brien, Διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών, δήλωσε: «Σήμερα σηματοδοτεί ένα τεράστιο βήμα στην παγκόσμια υγεία καθώς χαιρετίζουμε την προεπιλογή του R21/Matrix-M, του δεύτερου εμβολίου κατά της ελονοσίας που συνιστάται για παιδιά σε ενδημικές περιοχές ελονοσίας. Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει την αδυσώπητη δέσμευσή μας να εξαλείψουμε την ελονοσία, η οποία παραμένει ένας τρομερός εχθρός που προκαλεί παιδική ταλαιπωρία και θάνατο. Μαζί με τους συνεργάτες μας, είμαστε ενωμένοι στην επιδίωξη ενός μέλλοντος χωρίς ελονοσία, όπου κάθε ζωή είναι προστατευμένη από την απειλή αυτής της ασθένειας».

Ως μέρος της διαδικασίας προεπιλογής, ο ΠΟΥ εφαρμόζει διεθνή πρότυπα για να αξιολογήσει συνολικά και να καθορίσει εάν τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και κατασκευάζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ο ΠΟΥ διασφαλίζει επίσης τη συνεχή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των προκαθορισμένων εμβολίων μέσω, για παράδειγμα, τακτικής επαναξιολόγησης, επιτόπιας επιθεώρησης και στοχευμένων δοκιμών. Η προεπιλογή υποστηρίζει τις ειδικές ανάγκες των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του εμβολίου όπως η ισχύς, η θερμοσταθερότητα, η παρουσίαση, η επισήμανση και οι συνθήκες αποστολής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Περισσότεροι θάνατοι και ασθένειες στην Αφρική από αντιμικροβιακή αντοχή

Νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εξεύρεση θεραπείας για την ελονοσία μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι νομίζαμε

Η κλιματική αλλαγή εντείνει την απειλή της ελονοσίας

Λύνοντας ένα μυστήριο ελονοσίας: Εγκεφαλικό οίδημα σε παιδιά με εγκεφαλική ελονοσία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο Παράρτημα ο Κώδικας Δεοντολογίας Διαφήμισης ΜΗΣΥΦΑ του ΕΦΕΧ

Η αποδοχή του Κώδικα Δεοντολογίας Διαφήμισης ΜΗΣΥΦΑ του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) από το Δ.Σ. του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ), σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας των δύο φορέων σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των διαφημίσεων προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ και την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.

ΠΟΥ UNICEF : Τεράστιο έλλειμμα δόσεων εμβολίου, ενώ τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως

Η Ζάμπια ζήτησε 3,3 εκατομμύρια δόσεις, αλλά έλαβε μόνο 1,9 εκατομμύρια δόσεις. Ο Τζόουνς δήλωσε ότι οι οργανισμοί που διαχειρίζονται το απόθεμα πρέπει να «δώσουν προτεραιότητα στα αιτήματα εκείνα που αναμένεται να σώσουν τις περισσότερες ζωές».

Φάρμακα: Αυξήσεις  στη συμμετοχή των ασφαλισμένων καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί

 Έντονες και συνεχείς οι αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς για το νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής στα γενόσημα από τις 12 Φεβρουαρίου .    Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων. 

Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: H επένδυση στην υγεία και την φαρμακευτική καινοτομία οδηγός για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας

Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: Την πίτα έκοψε μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

ΣΦΕΕ: Αιφνιδιαστικά εξαιρέθηκαν από το clawback τα φθηνά φάρμακα

Πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος προκαλεί η υποστήριξη των "φθηνών φαρμάκων", τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). μεταξύ άλλων, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας .