Πολιτική Φαρμάκoυ

Νέα αντι-ιική αγωγή υπόσχεται καταστολή του Έμπολα

Νέα αντι-ιική αγωγή υπόσχεται καταστολή του Έμπολα

Της Νικολέτας Ντάμπου

Αντι-ιικές θεραπείες που μπορούν να προστατεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό μετά την έκθεσή στον θανατηφόρο ιό Έμπολα, παρουσίασαν για πρώτη φορά, Βρετανοί γιατροί.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases, περιγράφει μια υπόθεση οκτώ Βρετανών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στο Free Hospital Royal του Λονδίνου, από τη Σιέρα Λεόνε μετά από επαφή τους με τον ιό.

Τέσσερις από τους εργαζόμενους, θεωρήθηκε ότι βρίσκονταν σε σημαντικό κίνδυνο, καθώς είχαν υποστεί τραυματισμούς από βελόνες κατά τη διάρκεια περίθαλψης ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό, στους οποίους χορηγήθηκε το αντι-ιικό φάρμακο favipiravir (με ή χωρίς μονοκλωνικά αντισώματα). Οι άλλοι τέσσερις εργαζόμενοι, δεν είχαν τραυματιστεί με αιχμηρά αντικείμενα και κρίθηκε ότι βρίσκονταν σε χαμηλότερο κίνδυνο, ως εκ τούτου, δεν τους χορηγήθηκαν φάρμακα αλλά παρέμειναν σε καραντίνα.

Κανένα από τα παραπάνω άτομα δεν ασθένησε από τον ιό του Έμπολα. Και οι οκτώ, παρέμειναν υγιής καθ ‘όλη την διάρκεια των 42 ημερών της παρακολούθησης, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις της νόσου ή ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα τους. Η θεραπευτική αγωγή που ακλούθησαν οι τέσσερις από τους οκτώ, ήταν ανεκτή χωρίς να αναφερθούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες .

Ο κίνδυνος μόλυνσης του νοσηλευτικού προσωπικού με τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι υψηλός. Έως τις 5 Αυγούστου του τρέχοντος μηνός, 2015, 880 από τα 27.862 κρούσματα, αφορούσαν εργαζομένους στην υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες που φροντίζουν ασθενείς με τον ιό του Έμπολα δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές σε ποσοστιαία κλίμα, για το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουν και μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε καμία περίπτωση προφύλαξης του ανθρώπινου οργανισμού μετά την έκθεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς μία πιο λεπτομερής και εστιασμένη έρευνα στις αντι-ιικές θεραπείες, που θα εφαρμοστούν μετά την έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στον ιό του Έμπολα, θα διαφυλάξουν τις ζωές των ανθρώπων που διαχειρίζονται τα ξεσπάσματα και βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με τον ιό. Επιπλέον, η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει, αν δεν αναχαιτίσει και την διάδοση του ιού κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκρίθηκε η κολχικίνη ως φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η παράδοση εμβολίων Oxford / AstraZeneca στην ΕΕ θα μειωθεί κατά 60%

Νέες εξελίξεις για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Καθώς ο ιός SARS-CoV-2 συνεχίζει να διασπείρεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα, τα μονοκλωνικά αντισώματα μελετώνται εκτενέστερα ως πιθανή θεραπευτική στρατηγική έναντι της νόσου COVID-19.

Η Ρωσία θα αιτηθεί να καταχωρηθεί το εμβόλιο Sputnik V στην ΕΕ

Ρωσία: Στον επίσημο λογαριασμό προώθησης του ρωσικού εμβολίου στο Twitter αναφέρεται ότι η ρωσική ομάδα και ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είχαν χθες συνάντηση αξιολόγησης του ρωσικού εμβολίου και ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή θα λάβει απόφαση για την έγκριση του με βάση τις αξιολογήσεις.

Νέα έρευνα δίνει περισσότερες επιλογές θεραπείας στους διαβητικούς

Διαβήτης: Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια ακριβή εξήγηση σχετικά με την αιτία που η γλουλισίνη -ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του διαβήτη- δρα πιο γρήγορα από την ινσουλίνη.

Νέες προτάσεις για τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στο COVID-19

Από την αποθήκευση στο απόθεμα και την πρόβλεψη καυτών σημείων για παράδοση και αποθήκευση αποθήκης έως την εξωτερική ανάθεση εφοδιαστικής τρίτων όταν είναι απαραίτητο, πρέπει να βελτιστοποιήσετε την εκπλήρωση της παραγγελίας σας."

Pfizer: Περιορισμός στις καθυστερήσεις του εμβολίου εντός μίας εβδομάδας

Pfizer: «Οι Pfizer και BioNTech ανέπτυξαν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει να αυξήσουμε τις ικανότητες κατασκευής στην Ευρώπη και να παράσχουμε πολλές περισσότερες δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο», ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Η AstraZeneca κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ

AstraZeneca εμβόλιο: Κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το εμβόλιο COVID- 19 που παρασκευάστηκε από την  AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η αξιολόγηση του εμβολίου, γνωστού ως COVID- 19 Εμβόλιο AstraZeneca, θα συνεχιστεί κάτω από ένα ταχύ χρονοδιάγραμμα.