Πολιτική Φαρμάκoυ

Εθελοντής εμβολίου κορωνοϊού: Πώς έλαβε την απόφαση να συμμετάσχει στις δοκιμές

Εθελοντής εμβολίου κορωνοϊού: Πώς έλαβε την απόφαση να συμμετάσχει στις δοκιμές

Ο κόσμος παρακολουθεί τις δοκιμές εμβολίων Covid-19 που διεξάγονται από το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο Αυστραλός Josh McGrane είναι αναπληρωτής καθηγητής και εκπαιδευτικός ερευνητής που ζει στην Οξφόρδη. Αποφάσισε να συμμετάσχει στις δοκιμές, όταν είδε το κάλεσμα για εθελοντές στο Facebook. Η συνέντευξη δόθηκε στον Guardian και τη δημοσιογράφο Alexandra Spring

ethelontis.jpg

Γιατί συμμετείχατε;

Ήταν ένα μείγμα εγωισμού και διάθεσης προσφοράς. Αυτό συνέβη τον Μάρτιο, όταν όλα ξεκίνησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τότε ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει μία δοκιμή. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας μέρος στη δοκιμή, αυτό αισθανόμουν ότι θα μου δώσει μια άμεση σύνδεση για να νιώσω την πορεία της νόσου εκ των έσω. Εκείνη την εποχή, με τα πανεπιστήμια να έκλειναν και υπήρξε σοκ για το ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις όλων αυτών. Υπήρχαν πολλές ερευνητικές προτάσεις που ζητούσαν από τους επιστήμονες να στρέψουν την έρευνά τους προς το Covid-19. Στον τομέα στον οποίο εργάζομαι, δεν ήταν δύσκολο να γίνει αυτό. Αλλά εγώ ένιωθα ότι θα ήταν κάτι εντελώς κυνικό. Απλά να κυνηγώ χρήματα για έρευνα. Εγώ ήθελα να συμβάλλω πιο ουσιαστικά.

Σε ποια φάση της δοκιμής συμμετείχατε;

Στη δεύτερη φάση. Η πρώτη φάση ξεκίνησε μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, και όλοι στην πρώτη φάση ήξεραν ότι έπαιρναν το εμβόλιο. Εγώ εντάχθηκα στην αρχή της δεύτερης φάσης, οπότε δεν γνωρίζω αν μου χορηγήθηκε το εμβόλιο ή το εμβόλιο ελέγχου που επιλέχθηκε επειδή είχε παρόμοιο προφίλ παρενεργειών με αυτό της νόσου Covid 19.

Πόσο καιρό διήρκεσε και τι συνέβη;

Ήταν μια δίμηνη δοκιμή. Μας έκαναν μία αρχική εξέταση για να βεβαιωθούν ότι ήμασταν υγιείς και φυσικά δεν είχαμε νοσήσει από τον κορωνοϊό. Περίπου δύο εβδομάδες μετά, εμβολιαστήκαμε. Στη συνέχεια, ακολούθησαν έντονες εβδομάδες, όπου έπρεπε να συμπληρώνουμε ερωτηματολόγια και να θερμομετρούμε τον εαυτό μας συνέχεια. Τα αποτελέσματα έπρεπε να τα αναρτούμε σε ειδική πλατφόρμα. Όταν σας δοκιμάζουν, σας λένε τίποτα;  Όχι τίποτα. Τους ρώτησα ρητά εάν, σε οποιοδήποτε σημείο, δείχνει ότι είχα Covid ή ότι έχω αντισώματα. Πιθανώς εάν είχαμε Covid, θα μας το έλεγαν, αλλά δεν μας ενημέρωσαν αν είχαμε την ανοσολογική απόκριση και τα αντισώματα επειδή προσπάθησαν να το κρατήσουν “τυφλό”.

peirama.jpg

 

Ήσασταν νευρικός με το ενδεχόμενο μίας ανεπιθύμητης ενέργειας;

Φυσικά, υπήρχε ένας εκνευρισμός. Μπήκαμε σε ένα πειραματικό πρόγραμμα και όλοι ήταν νευρικοί σε αυτή τη φάση. Αλλά έκαναν μια πολύ ενδελεχή έρευνα για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα. Το μόνο πράγμα στο οποίο αναφέρθηκαν λεπτομερώς είναι ότι υπήρχε μια θεωρητική πιθανότητα, ότι το εμβόλιο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκαλέσει μια πιο αρνητική αντίδραση στη σύλληψη του Covid παρά στην παροχή ανοσολογικής προστασίας.

Όταν το άκουσα, ρώτησα τι εννοείτε: «μια θεωρητική δυνατότητα»; Μίλησα με έναν από τους ερευνητές και είπαν ότι δεν είχε παρατηρηθεί εμπειρικά με αυτό το είδος εμβολίου, αλλά αυτό το είδος ανταπόκρισης έχει παρατηρηθεί σε άλλα είδη εμβολίων. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα. Θα μπορούσε να συμβεί χειρότερη αντίδραση ως αποτέλεσμα της λήψης αυτού του εμβολίου. Αυτό, φυσικά, σε κάνει λίγο νευρικό. Αλλά τότε τους μίλησα για το γεγονός ότι χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία εμβολίων για το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers) και ρώτησα αν είδαν κάποια από αυτά τα είδη των ανεπιθύμητων αντιδράσεων σε αυτό το εμβόλιο και απάντησαν αρνητικά. Αυτό με ηρέμησε αρκετά.

Έχετε παρενέργειες;

Αντιμετώπισα δύο φορές έως τώρα. Έχω κάνει μια αναμνηστική λήψη, γι ‘αυτό συμμετέχω τώρα στην υπο-δοκιμή, όπου μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν ξανά αναμνηστικά εμβόλια – αν και θα μπορούσε να είναι το εμβόλιο ελέγχου. Την πρώτη φορά που το κατάλαβα, ένιωσα ωχρός για μια ή δύο μέρες. Είχα λίγο πονοκέφαλο, ένιωθα κουρασμένος. Με αυτό, σίγουρα ένιωσα κάποιες παρενέργειες, αλλά ήταν πολύ ήπιες και τίποτα που μερικές δόσεις παρακεταμόλης δεν μπορούν να τακτοποιήσουν. Προσφέρθηκα να γίνω ανθρώπινο ινδικό χοιρίδιο για εμβόλιο Covid. Τώρα κάνω δεύτερες σκέψεις.

Το εξετάσατε από ακαδημαϊκή άποψη; Τι πιστεύατε για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε;

Όλα έγιναν πολύ ηθικά από ερευνητική άποψη. Αν μη τι άλλο, προσπαθούσαν να σας δώσουν όλες τις βασικές πληροφορίες και τους πιθανούς κινδύνους, με πολλές φόρμες. Ως ερευνητής, με ενδιέφερε ιδιαίτερα η πειραματική διαδικασία. Τους ρώτησα λοιπόν πότε έπαιρνα την ένεση, αν ήταν δοκιμή διπλού-τυφλού ή μονό-τυφλού και ήταν μόνο μονή-τυφλή, ώστε να ξέρουν τι δίνουν στους ανθρώπους. Το πιο περίεργο ήταν ότι, όταν το σκέφτεσαι, δεν νιώθεις τόσο ότι συμμετέχεις σε πείραμα, επειδή δεν είναι σαν να δίνουν στους μισούς ανθρώπους ένα εμβόλιο και στους μισούς ανθρώπους ένα εμβόλιο εικονικού φαρμάκου και στη συνέχεια να μας δώσουν Covid – για προφανείς λόγους. Σε στέλνουν στην κοινότητα για να δουν αν κολλήσεις ή όχι. Και ίσως να μην το καταλάβεις γιατί δεν υπάρχει πλέον τόσο στην κοινότητα. Αυτό κατέληξε να ισχύει στην Οξφόρδη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έπρεπε να κάνουν διακλάδωση σε μέρη όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία για να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτό το φυσικό πείραμα σε μέρη, όπου υπάρχει πολύ υψηλότερη κοινοτική μετάδοση. Ένα άλλο πράγμα που έκαναν στην περιοχή της Οξφόρδης [και] στην ευρύτερη περιοχή είναι η πρόσληψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Άτομα που εργάζονται στα νοσοκομεία καθημερινά, γύρω από άτομα με Covid. Προφανώς κάνουν πολλά διαφορετικά πράγματα για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το γεγονός ότι βασίζονται σε φυσικές λοιμώξεις.

Αισθανθήκατε ανοσία; Ή νιώθετε ακόμα νευρικός;

Πιθανότατα δεν πρέπει να το πω ως ερευνητής, αλλά από ψυχολογική άποψη, αισθάνομαι «εντάξει, είμαι ανοσοποιημένος τώρα και θέλω να κυκλοφορώ ελεύθερα» – παρόλο που δεν είμαι σίγουρος ότι έλαβα το εμβόλιο, μπορεί να ήταν το εικονικό φάρμακο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρώτη ανοσοθεραπεία για καρκίνο  του θώρακα 

Στροφή στην ψηφιακή διαφήμιση κάνουν οι φαρμακευτικές

Μονοθεραπεία αυξάνει την επιβίωση ασθενών καρκίνο του πνεύμονα

Μονοθεραπεία πρώτης γραμμής αυξάνει τη συνολική επιβίωση ασθενών με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και θετική έκφραση του PD-L1 σε ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο των καρκινικών κυττάρων όπως ανακοινώνεται στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας ESMO.

Γρήγορο και φθηνό τεστ κορωνοϊού ξεκινά η Ινδία

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι το χαμηλό κόστος και η ευκολία χρήσης του τεστ μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της εξάπλωσης του παθογόνου σε φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές

AstraZeneca: Νέο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2

Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν συνάψει συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την ανάπτυξη και την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα του ερευνητικού φαρμάκου AZD7442 έναντι του COVID-19.Η ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του  SARS-CoV-2 αποτελεί μια πιθανή  θεραπευτική επιλογή για ορισμένες ομάδες ασθενών.  Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Κορωνοϊός εμβόλιο: 12 δις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Κορωνοϊός εμβόλιο νέα: Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να εγκρίνει 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σκοπός αυτής της χρηματοδότησης είναι να βρεθεί η θεραπεία του κορωνοϊού, ξεκινώντας από τις δοκιμές των εμβολίων. Η Παγκόσμια Τράπεζα σε δήλωση της ανέφερε πως η εκτελεστική της επιτροπή ενέκρινε χθες νέα χρηματοδότηση 12 δισεκατομμυρίων […]

Gilead Sciences Ελλάς:Υπέγραψε συμφωνία με το ΙΦΕΤ για προμήθεια του remdesivir

Η Ελλάδα προμηθεύεται το remdesivir μετά την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences Ελλάς Μ.ΕΠΕ με το ΙΦΕΤ που εξασφαλίζει την ευρεία πρόσβαση στα κλινικά οφέλη σε κατάλληλους ασθενείς με COVID-19 στην χώρα μας.