Greek English French German Italian
Pin It

Επιβεβαιώνεται το φιάσκο για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού λόγω της απροθυμίας των γιατρών και των αντικινήτρων (μισθολογικών)  που θα οδηγούσαν στον αριθμό των  ΤΟΜΥ που θα κάλυπταν γεωγραφικά τις ανάγκες. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υπό το βάρος της άκρως αρνητικής αυτής εξέλιξης και δεδομένου ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας αποτέλεσε «σημαία» της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε συνέντευξη τύπου εξηγώντας τους λόγους του «ναυαγίου».

Αναλυτικότερα,  ο υπουργός χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τονίζοντας ότι «παρά τα προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες η ΠΦΥ προχωράει με 101 μονάδες σε λειτουργία και περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους να έχουν ήδη εγγραφεί στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «περισσότεροι από 700 είναι οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, ωστόσο το πρόβλημα είναι η στρεβλή κατανομή τους, με την Αττική να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ελλείψεις».

Στην «ώρα μηδέν» λίγο πριν την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι εξαγγελίες προέβλεπαν τη λειτουργία 120 (από 239) Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και μια βάση με περισσότερους από 4.000 οικογενειακούς γιατρούς – γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους.

Παράλληλα, οι δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι της χώρας θα έπρεπε να έχουν εγγραφεί στο νέο σύστημα και κάθε ένας από τους οικογενειακούς γιατρούς να έχει ήδη «χρεωθεί» με πληθυσμό ευθύνης (2.250 ενήλικοι οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί, μέχρι 1.500 παιδιά οι παιδίατροι).

Άρνηση γιατρών

Τα σχέδια του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, οδηγήθηκαν σε φιάσκο εξαιτίας της ισχυρής άρνησης των γιατρών να υποστηρίξουν το νέο σύστημα, καθώς ουδέποτε εξασφαλίστηκε η συγκατάθεση της επιστημονικής κοινότητας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του εγχειρήματος.

Το βάρος του νέου συστήματος καλούνται να καλύψουν οι μόλις 500 γιατροί που υπηρετούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και 650 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι.

Οι ελλείψεις στη στελέχωση των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) με συνολικά 500 γιατρούς και εν αναμονή διαδικασίας διορισμού για αρκετούς, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις του οικογενειακού γιατρού, δίνουν το στίγμα της αστοχίας.

Ποιο ήταν το πρώτο πλάνο

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας όριζε 1.195 γιατρούς στις ΤΟΜΥ και περίπου 3.000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας).

Η ασάφεια, εντείνει τη σύγχυση των πολιτών οι οποίοι δεν έχουν ιδέα τι θα γίνει από το νέο έτος. Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει πως τα μέλη του θα συνεχίσουν να δέχονται ασθενείς ακόμη και αν αυτοί δεν έχουν δηλώσει οικογενειακό γιατρό. Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να συνταχθούν και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι, με την σύμφωνη γνώμη του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους 13 Ιατρικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν τη διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών με «εκβιαστικούς» όρους, επισημαίνοντας πως ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ενέχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωση τους 13 Ιατρικοί Σύλλογοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, αντιτίθενται στη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης.

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζει ως «εθνική υπόθεση» το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τονίζοντας ότι «παρά τα προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες η ΠΦΥ προχωράει με 101 μονάδες σε λειτουργία και περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους να έχουν ήδη εγγραφεί στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού».

«Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πατρών & Πύργου-Ολυμπίας.

Τονίζουν ακόμη ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας.

Pin It

Cook name