Τεχνολογία

Μελέτη: Πώς βοηθά το πράσινο φως στη μείωση του πόνου;

Μελέτη: Πώς βοηθά το πράσινο φως στη μείωση του πόνου;

Μελέτη: Διαπιστώθηκε ότι το πράσινο φως είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη σηματοδότηση GABA, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των υποδοχέων οπιοειδών στον εγκέφαλο, συντελώντας στη μείωση του πόνου.

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Fudan, State Key Laboratory of Medical Neurobiology και MOE Frontiers Center for Brain Science, Institutes of Brain Science, στην Κίνα, εντόπισε τη νευρική δραστηριότητα από τα μάτια στον εγκέφαλο σε ποντίκια για να ανακαλύψει γιατί το πράσινο φως βοηθά στην μείωση του πόνου. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη κάθε τμήματος του οπτικού νευρικού συστήματος σε ποντίκια, από το πίσω μέρος των ματιών έως τον εγκέφαλο, για να μάθουν περισσότερα για το πώς το φως μπορεί να επηρεάσει τις αισθήσεις στον εγκέφαλο.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Προηγούμενες έρευνες και ανέκδοτα στοιχεία έχουν δείξει ότι το πράσινο φως, ιδιαίτερα το πράσινο φως που παράγεται από τα LED, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πόνου σε άτομα με παθήσεις όπως αρθρίτιδα, ημικρανίες και ινομυαλγία – αλλά οι λόγοι παρέμειναν μυστήριο. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές αναζήτησαν να βρουν την απάντηση. Οι ερευνητές μελέτησαν όλα τα μέρη του συστήματος οπτικής επεξεργασίας σε ποντίκια που εμπλέκονται στη λήψη και την επεξεργασία του φωτός.

Ξεκίνησαν με τους φωτοϋποδοχείς των ράβδων και των κώνων στο εξωτερικό μέρος του αμφιβληστροειδούς και τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς (ipRGC) στο εσωτερικό μέρος του αμφιβληστροειδούς. Απενεργοποιώντας το καθένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και στη συνέχεια δοκιμάζοντας πώς οδήγησαν σε αλλαγές στην εμπειρία του πόνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νευρική οδός για την ανακούφιση από τον πόνο ξεκίνησε με τους φωτοϋποδοχείς.

Στη συνέχεια, η ομάδα προχώρησε στα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία λαμβάνουν σήματα από τους φωτοϋποδοχείς. Χρησιμοποίησαν γενετική σίγαση για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το ποια από τα κύτταρα ήταν υπεύθυνα για την επικοινωνία με τον κοιλιακό πλάγιο γονιδιακό πυρήνα στον θάλαμο. Στη συνέχεια, η ομάδα παρακολούθησε τέτοια σήματα καθώς διαφορετικά χρώματα φωτός κατευθύνονταν στα μάτια των ποντικών.

Διαπιστώθηκε ότι το πράσινο φως είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη σηματοδότηση GABA, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη έκφραση από το γονίδιο Penk που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PENK. Και το PENK είναι πρόδρομος για ένα μόριο που ονομάζεται ΕΝΚ, το οποίο ενεργοποιεί τους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο. Και αυτό οδηγεί στη μείωση του πόνου. Οι ερευνητές σχεδιάζουν στη συνέχεια να εξετάσουν το ερώτημα γιατί ο εγκέφαλος έχει εξελιχθεί με τρόπο που επιτρέπει στο πράσινο φως να μειώνει την αίσθηση του πόνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πονάει το σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε;

Τι σωματικά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας;

Ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στη μέση και τη λεκάνη που συχνά παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μεγάλος οικονομικός πόνος ακολουθεί ένα μεγάλο τραυματισμό, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεθοδολογία καρδιαγγειακής θεραπείας στην Ινδία με την συμβολή της ιαπωνικής τεχνολογίας

Καρδιαγγειακή Θεραπεία: Η προληπτική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για αυτή την ασθένεια λόγω του αυξημένου κινδύνου αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών και θανάτων και επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ γρήγορη. 

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.