Τεχνολογία

Ιπτάμενα ταξί: Έρχονται τα ιπτάμενα ταξί για τις μετακινήσεις του μέλλοντος

Ιπτάμενα ταξί: Έρχονται τα ιπτάμενα ταξί για τις μετακινήσεις του μέλλοντος

Τα ηλεκτροκίνητα «ιπτάμενα μέσα αστικής μετακίνησης» μπορεί να ψαλιδίσουν τα φτερά παραδοσιακών κατασκευαστών όπως η Boeing και η Airbus.

Ιπτάμενα ταξί:  Η Airbus και η Boeing ίσως έχουν λόγο να ανησυχούν: η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA) προβλέπει ότι ιπτάμενα οχήματα κάθετης προσαπογείωσης θα κάνουν ντεμπούτο στον ουρανό της Ευρώπης την επόμενη τετραετία, ενώ βρετανική εταιρεία που αναπτύσσει ιπτάμενα ταξί εξασφάλισε παραγγελίες συνολικού ύψους 4 δισ. δολαρίων. «Πιστεύω ότι η εμπορική χρήση των ιπτάμενων ταξί θα ξεκινήσει το 2024 ή το 2025» δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της EASA Πάτρικ Κάι. Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, μέχρι το 2030 η αγορά ιπτάμενων μέσων αστικής κινητικότητας (UAM) θα φτάσει τα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια και θα απασχολεί 90.000 εργαζομένους.

H EASA έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης ορισμένων μοντέλων και οι πρώτες άδειες αναμένονται το 2024, ανέφερε ο Κάι.Οι δηλώσεις του συνέπεσαν χρονικά με την ανακοίνωση της Avalon, εταιρεία που προσφέρει μισθώνει αεροσκάφη με leasing και είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αεροσκαφών στον κόσμο, ότι παρήγγειλε 310 ιπτάμενα ταξί από την βρετανική Vertical Aerospace, με οψιόν για ακόμα 190 –μια παραγγελία που θα μπορούσε να φτάσει τα 4 δισ. δολάρια.

Το VA-X4 της Vertical Aerospace εξασφάλισε στήριξη από μεγάλους επενδυτές

Η Vertical Aerospace, στην οποία έχουν επενδύσει η American Airlines, η Avolon, η Honeywell, η Rolls-Royce και η επενδυτική εταιρεία M12 της Microsoft, ετοιμάζεται τώρα για είσοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και η γερμανική startup Lilium, ενώ η επίσης γερμανική Volocopter ελπίζει να επιδείξει την τεχνολογία στους Ολυμπιακούς του Παρισιού το 2024, αναφέρει το Reuters. Το πενταθέσιο πρωτότυπο της Lilium σε δοκιμαστική πτήση στο Μόναχο (Reuters)

Ορισμένες σύντομες πτήσεις ήδη αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τα τρένα υψηλής ταχύτητας, όμως τα ιπτάμενα, ηλεκτροκίνητα οχήματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμα πιο δημοφιλή για μικρές διαδρομές μεταξύ πόλεων ή από το σπίτι στο αεροδρόμιο. Τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν την αεροπορική βιομηχανία να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα. Το μοντέλο VA-X4 της Avalon κινείται με τέσσερις έλικες και προσφέρει εμβέλεια 160 χιλιομέτρων με μέγιστη ταχύτητα 315 χιλιομέτρων ανά ώρα. «Αν η εμβέλεια αυξηθεί στα 400-500 μίλια [640-800 χλμ] ποιες θα είναι οι συνέπειες για τα επιβατικά αεροπλάνα στενής ατράκτου» διερωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Avolon Ντόμναλ Σλάτερι. Εκτίμησε μάλιστα πως η επικράτηση των ιπτάμενων ταξί «είναι αναπόφευκτη» δήλωσε το αφεντικό της Avalon, της οποίας ο στόλος περιλαμβάνει 568 επιβατικά αεροσκάφη. Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι τα σημερινά ελικόπτερα μπορούν ήδη να κάνουν όσα υπόσχονται για το μέλλον τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη. Μόνο που τα ιπτάμενα ταξί «είναι 100 φορές πιο ήσυχα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα» επισήμανε ο Σλάτερι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το διθέσιο drone για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών

Iπτάμενα ταξί με φόντο τον Πύργο του Άιφελ

Στον αέρα το πρώτο ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην 5G κατάταξη της Ε. Επιτροπής

Ελλάδα 5G: Σημειώνεται ότι, άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που παρουσιάζουν γεωγραφικές ή πληθυσμιακές ομοιότητες με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, δεν έχουν προχωρήσει με τους ίδιους ρυθμούς στην αξιοποίηση της 5G τεχνολογίας.

Aξιολόγηση της δυνατότητας χρήσης μιας κάμερας smartphone για την ανίχνευση της αναιμίας

Η μελλοντική ανάπτυξη θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό μιας διεπαφής χρήστη που θα καθιστά απλό για το κοινό να τραβήξει μια κατάλληλη φωτογραφία – μια φωτογραφία στην οποία ο φωτισμός, η εστίαση και η περιοχή ενδιαφέροντος είναι βελτιστοποιημένα. Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι απαιτούνται εργαλεία απεικόνισης και περαιτέρω εξελίξεις αλγορίθμων που θα επικυρωθούν μέσω πρόβλεψης μοντέλων.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Με μουσική Β. Παπαθανασίου έντυσε η NASA το βίντεο ταξίδι του Juno στο διάστημα

NASA: Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA επιλέγει την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφού το έργο του Μυθωδία επελέγη ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη.