Τεχνολογία

Drone Nasa Άρης: Συνεχίζει τις πτήσεις του στον Άρη το drone της Nasa

Drone Nasa Άρης: Συνεχίζει τις πτήσεις του στον Άρη το drone της Nasa

Για πρώτη φορά ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα ταξίδεψε σε άλλον πλανήτη. Το Ingenuity, το drone της αποστολής Perseverance της NASA, έφτασε στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή που τον μετέφερε εκεί.

Drone Nasa Άρης: Για πρώτη φορά ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα ταξίδεψε σε άλλον πλανήτη. Το Ingenuity, το drone της αποστολής Perseverance της NASA, έφτασε στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή που τον μετέφερε εκεί. Οι επιτελείς της αποστολής είχαν πει ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Τελικά το Ingenuity ολοκλήρωσε με επιτυχία όλα τα στάδια της αποστολής. Την Παρασκευή 30 Απριλίου πραγματοποίησε την τέταρτη προγραμματισμένη πτήση του στην οποία πέταξε πιο μακριά και πιο γρήγορα από όλες τις προηγούμενες. Tο drone πέταξε σε απόσταση 233 μέτρων από την βάση του με ταχύτητα 13 χλμ./ώρα. Σε αυτή την τέταρτη πτήση του το Ingenuity κατέγραψε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που θα καταφτάσουν την Γη με κάποια καθυστέρηση αφού το drone στέλνει τα δεδομένα του πρώτα στο ρόβερ και αυτό τα μεταδίδει στο κέντρο ελέγχου της αποστολής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αποστολή του Ingenuity θα ολοκληρωνόταν στην πέμπτη του πτήση που θα γινόταν τις πρώτες μέρες του Μαΐου. Όμως η NASA βλέποντας ότι το drone τα πηγαίνει περίφημα αποφάσισε να συνεχίσει τις πτήσεις του όσο συνεχίζει να λειτουργεί. Ανακοίνωσε ότι παρατείνει την αποστολή του για τουλάχιστον ένα μήνα και σχεδιάζει καινούργιες και πιο δύσκολες διαδρομές για το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα.

Όπως είναι ευνόητο η επιστημονική κοινότητα χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη και αναμένει με ενδιαφέρον τις εικόνες και τα δεδομένα που θα στείλει το drone. Γίνεται επίσης σαφές ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στην χρήση αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων για την διαστημική εξερεύνηση και η αποστολή του Ingenuity θα βοηθήσει στην κατασκευή ολοένα και πιο προηγμένων drones που θα κινούνται σε άλλους κόσμους. Ένα τέτοιο προγραμματίζει να στείλει η NASA σε λίγα χρόνια στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που έχει έντονη γεωατμοσφαιρική δραστηριότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

To ελικόπτερο Ingenuity της NASA προετοιμάζεται για την πρώτη του πτήση στον Άρη

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

Προσεδαφίστηκε το Perseverance της NASA στον Άρη - Τα 7 λεπτά του τρόμου και οι πρώτες εικόνες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετά τη NASA ετοιμάζει και η ESA αποστολή στον αφιλόξενο πλανήτη της Αφροδίτης

Αφροδίτη: Η Αφροδίτη κυριαρχείται από ένα ακραίο φαινόμενο θερμοκηπίου που βράζει την επιφάνεια στους 450 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία αρκετά υψηλή για να λιώσει μαλακά μέταλλα όπως ο μόλυβδος. Τα σύννεφα που καλύπτουν εντελώς όλο τον πλανήτη ρίχνουν βροχή θειικού οξέος, ενώ η πίεση στην επιφάνεια είναι σχεδόν 100 φορές υψηλότερη από ό,τι στη Γη.

Έρχονται πτήσεις με Wi-Fi στο αεροπλάνο

Starlink: Η SpaceX είναι γνωστό ότι έχει δημιουργήσει το δίκτυο παροχής δορυφορικού Internet Starlink για να προσφέρει γρήγορες συνδέσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη. Αυτό που αποκαλύφθηκε πρόσφατα είναι ότι η εταιρεία σχεδιάζει να μετατρέψει το Starlink και σε πάροχο Internet για τους επιβάτες εμπορικών πτήσεων.

Juno: Οι πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια του παγωμένου Γανυμήδη

Juno: Το διαστημικό σκάφος Juno της Nasa πραγματοποίησε την πλησιέστερη των τελευταίων δύο δεκαετιών πτήση στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, το Γανυμήδη, προσφέροντάς μας τις πρώτες ματιές στην παγωμένη σφαίρα.

Αποκαλύφθηκαν νέες ευπάθειες στην ασφάλεια Wi-Fi

Ασφάλεια Wi-Fi: Νέα έρευνα εντόπισε διάφορα ελαττώματα στην ασφάλεια των συνδέσεων Wi-Fi. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εισβολείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτές τις αδυναμίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα.

Μπλακάουτ στη διεθνή ενημέρωση

Παγκόσμιο μπλακάουτ: Παγκόσμια διακοπή στο διαδίκτυο, που πιθανώς οφείλεται σε τεχνικό ζήτημα παρόχου, προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε κορυφαίους ιστότοπους.

Apple: Όσα ανακοίνωσε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο WWDC

Apple WWDC: Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα (07/06) το ετήσιο συνέδριο της εταιρείας Apple για κατασκευαστές λογισμικού. Κατά τη διάρκειά του η εταιρεία παρουσιάσε τις νεότερες ενημερώσεις για τα μεγάλα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν προσεχώς.

Ο παγκόσμιος χάρτης του Internet για το 2021 και το βασίλειο του «dark web»

Παγκόσμιος χάρτης Internet 2021: Τα χρώματα των ιστότοπων είναι βασισμένα στα κύρια χρώματα των ενδιάμεσων χρηστών τους (user interface) ή των λογοτύπων τους. Πολλά από τα χαρακτηριστικά τους ή υπηρεσίες που προσφέρουν, τα τμήματά τους και οι κατηγορίες περιεχομένου τους, καθώς και δημιουργοί περιεχομένου, χαρακτηρίζονται ως μεγάλες πόλεις ή μικρότερες, όπως επισημαίνει το Trendland.com, αριθμούν πάνω από 10 χιλιάδες. Στον πυρήνα μπορεί να βρει κανείς τους φορείς παροχής υπηρεσιών στο διαδίκτυο (ISP) και τους περιηγητές ιστού (web browser) ενώ ο απόμακρος νότος είναι το βασίλειο του μυστηριώδους «dark web».