Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Μάτια κάπνισμα: Είναι ικανό το κάπνισμα να επηρεάσει την όρασή μας;

Μάτια κάπνισμα: Είναι ικανό το κάπνισμα να επηρεάσει την όρασή μας;

Μάτια κάπνισμα: Είτε χρησιμοποιείτε τσιγάρα, πούρα ή άλλες μορφές καπνίσματος, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι φίλοι της υγείας σας. 

Είτε χρησιμοποιείτε τσιγάρα, πούρα ή άλλες μορφές καπνίσματος, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι φίλοι της υγείας σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προειδοποιήσεις κατά του καπνού και οι αποποιήσεις ευθυνών βρίσκονται παντού – από πακέτα τσιγάρων μέχρι προβολές ταινιών. Μας έχουν πει επανειλημμένα ότι το κάπνισμα είναι κακό για τους πνεύμονες, τα δόντια και την καρδιά. Αλλά ξέρατε ότι το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια σας; Μπορεί να προκαλέσει οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης, εκτός από ξηροφθαλμία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της υγείας των ματιών.

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την υγεία των ματιών;

Το κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ματιών. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τα μάτια:

1. Αυξημένος κίνδυνος καταρράκτη

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη, θόλωση του φακού του ματιού που μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση. Οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στον καπνό μπορεί να συμβάλουν στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που σχετίζεται με τον σχηματισμό καταρράκτη, λένε ειδικοί.

2. Κίνδυνος ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD)

Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την AMD, μια κατάσταση που προκαλεί τη σταδιακή επιδείνωση της ωχράς κηλίδας, του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης, επηρεάζοντας δραστηριότητες όπως το διάβασμα και η οδήγηση. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2022 που κοινοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καπνιστές αναμένεται να αναπτύξουν AMD έως και 5,5 χρόνια νωρίτερα από εκείνους που δεν καπνίζουν.

3. Σύνδρομο ξηροφθαλμίας

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου ξηροφθαλμίας, το οποίο συμβαίνει όταν τα μάτια δεν μπορούν να παράγουν αρκετά δάκρυα ή όταν τα δάκρυα στεγνώνουν γρήγορα. Τα ερεθιστικά στον καπνό του τσιγάρου μπορούν να συμβάλουν στην ξηρότητα και την ενόχληση στα μάτια, λέει ο ειδικός.

4. Βλάβη οπτικού νεύρου

Η δουλειά του οπτικού νεύρου είναι να μεταδίδει οπτικά σήματα από τα μάτια στον εγκέφαλο. Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με βλάβη του οπτικού νεύρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γλαύκωμα. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, το οξειδωτικό στρες και η διαταραχή της ροής του αίματος είναι πιθανοί μηχανισμοί μέσω των οποίων το κάπνισμα θα μπορούσε να συμβάλει στη βλάβη του οπτικού νεύρου.

5. Διαταραχή της χρωματικής όρασης

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει την χρωματική όραση. Οι καπνιστές μπορεί να παρουσιάσουν μείωση της ικανότητάς τους να αντιλαμβάνονται και να διακρίνουν τα χρώματα, ιδιαίτερα στο μπλε-κίτρινο φάσμα. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα μπορεί να υποφέρουν από ελαττώματα της έγχρωμης όρασης, σύμφωνα με μια μελέτη του 1999 που δημοσιεύθηκε στο Archive for Clinical and Experimental Ophthalmology του Graefe .

Ποια είναι τα συμπτώματα των οφθαλμικών προβλημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα;

Μερικά από τα συμπτώματα των οφθαλμικών προβλημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι:

  • Θολή ή παραμορφωμένη όραση.
  • Ξηρότητα, αίσθημα καύσου ή κνησμού.
  • Αυξημένη ευαισθησία στο φως.
  • Δυσκολία όρασης σε χαμηλό φωτισμό.
  • Απώλεια όρασης ή σκοτεινά σημεία στο οπτικό πεδίο.

Είναι το παθητικό κάπνισμα επιβλαβές για τα μάτια;

Το παθητικό κάπνισμα, γνωστό και ως παθητικός καπνός ή περιβαλλοντικός καπνός τσιγάρου (ETS), είναι επιβλαβής για τα μάτια και μπορεί να συμβάλει σε διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τα μάτια, λέει ο Δρ Vamshidhar. Μια έρευνα του 2022 που κοινοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τόνισε ότι τα άτομα που μένουν με χρήστες καπνού έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας από το παθητικό κάπνισμα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο ματιών στα παιδιά;

Πεδίο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Οργανική ένωση που βρίσκεται στα δέντρα θα μπορούσε να αποτρέψει τις μολύνσεις των ματιών με φακούς επαφής

Έχετε διαγνωστεί με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

8 απροσδόκητες αιτίες καλοκαιρινών εξανθημάτων

Ενώ το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες UV, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι ευαίσθητα σε ορισμένα συστατικά του αντηλιακού, οδηγώντας σε εξάνθημα γνωστό ως δερματίτιδα εξ επαφής.

Οι δερματικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ύπνου 

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία ενός ατόμου. Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, γνωστική εξασθένηση και διαταραχές της διάθεσης.

Dry skin brushing:Τι είναι το στεγνό βούρτσισμα δέρματος και πώς το ωφελεί

Το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για να σας βοηθήσει να απολεπίσετε το δέρμα σας, να βελτιώσετε την κυκλοφορία και να προωθήσετε μια υγιή λάμψη.

Close Icon