Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

To IQOS μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές με τα κανονικά τσιγάρα

To IQOS μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές με τα κανονικά τσιγάρα

To IQOS είναι καπνός, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο αεροζόλ από μια συσκευή IQOS είναι οι ίδιες καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ορισμένα βρέθηκαν στο IQOS σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ενώ άλλα ήταν χαμηλότερα.

To IQOS μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές με τα κανονικά τσιγάρα και τα λεγόμενα «ελαφριά» τσιγάρα, είπε ο Maher Karam-Hage, MD, καθηγητής Επιστήμης της Συμπεριφοράς και ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Θεραπείας Καπνού ο οποίος είχε μιλήσει στο MD Anderson, για αυτό το νέο προϊόν. Λέει ότι το IQOS μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές με τα κανονικά τσιγάρα και τα λεγόμενα «ελαφριά» τσιγάρα.

Τι είναι το IQOS;

Το IQOS είναι ένα σύστημα θέρμανσης καπνού που χρησιμοποιεί καπνό που είναι τυλιγμένο σε ειδικό χαρτί για να προσφέρει νικοτίνη στους χρήστες.

Αυτά τα λεγόμενα «heatsticks» θερμαίνονται μέσα στο IQOS και η νικοτίνη απελευθερώνεται με άλλα συστατικά και γεύσεις καπνού για να εισπνεύσουν οι χρήστες.

Αυτό διαφέρει από τα κανονικά τσιγάρα, που καίνε τον καπνό. Το βασικό πράγμα, ωστόσο, είναι ότι το αεροζόλ που απελευθερώνεται από τον θερμαινόμενο καπνό στο IQOS περιέχει χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

Είναι το IQOS πιο ασφαλές από το κάπνισμα τσιγάρων;

Επειδή είναι καπνός, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο αεροζόλ από μια συσκευή IQOS είναι οι ίδιες καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ορισμένα βρέθηκαν στο IQOS σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ενώ άλλα ήταν χαμηλότερα.

Η θέρμανση του καπνού αντί να καίει μπορεί να παράγει λιγότερες ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Και αυτά που κυκλοφορούν είναι σε μικρότερες ποσότητες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το IQOS είναι ασφαλές, λέει ο Karam-Hage.

«Δεν γνωρίζουμε αν το IQOS είναι λιγότερο επιβλαβές ή αν θα προκαλέσει λιγότερες ασθένειες από το κάπνισμα μακροπρόθεσμα», λέει.

Η ουσία: “Η διακοπή του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας από τον καπνό. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε φάρμακα, επιθέματα νικοτίνης, παστίλιες και τσίχλες.”

Σε τι διαφέρει το IQOS από το JUUL και άλλα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι συσκευές παροχής νικοτίνης που διαθέτουν μπαταρία, θερμαντικό στοιχείο και δοχείο για υγρά. Όταν το υγρό θερμαίνεται, οι χρήστες εισπνέουν το αεροζόλ ως ατμό.

Οι συσκευές IQOS δεν χρησιμοποιούν θερμαινόμενα υγρά, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, για τη μεταφορά νικοτίνης στο σώμα. Οι συσκευές IQOS θερμαίνουν αληθινά φύλλα καπνού που περιέχουν πολλές φυσικές τοξίνες και ουσίες που παράγουν καρκίνο.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο διαφέρουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές IQOS: Τα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων διατίθενται σε διάφορες γεύσεις. Τα IQOS διατίθενται μόνο σε κανονική γεύση καπνού ή μενθόλη.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το IQOS και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μοιάζουν είναι ότι έχουν και τα δύο μπαταρία και δεν καίνε τον καπνό», λέει ο Karam-Hage.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καπνιστές για το IQOS;

Ο FDA δεν έχει εγκρίνει το IQOS ως ασφαλές προϊόν. Επίσης, δεν είπε ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να βοηθήσει τους χρήστες να σταματήσουν το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων.

Ο Karam-Hage συνέκρινε αυτό το νέο προϊόν με τα «υποτιθέμενα πιο υγιεινά» τσιγάρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα που παρουσιάστηκαν πριν από δεκαετίες. Τα τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα και «ελαφριά» δεν αποδείχθηκαν πιο ασφαλή μακροπρόθεσμα και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν νέες μορφές ασθενειών.

Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε. Εάν καπνίζετε, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας είναι να κόψετε όλα τα προϊόντα καπνού.

Ο Karam-Hage λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε το κάπνισμα είναι με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων ή φαρμακευτική υποκατάσταση νικοτίνης που χρησιμοποιεί καθαρή νικοτίνη, μαζί με ψυχολογική υποστήριξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το iqos δεν αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή τσιγάρου

Απάντηση της Παπαστράτος σε δημοσίευμα του healthweb

Δημιουργία μιας κοινωνία χωρίς καπνό στην Ιαπωνία εντός 10 ετών από την Philip Morris

Αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολής σε ασθενείς με covid-19

Με ήπια συμπτώματα όλοι οι ασθενείς διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας

Ένοχο όσο και το συμβατικό, το θερμαινόμενο τσιγάρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι επιζώντες από καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας στη ζωή τους;

Επιζώντες από καρκίνο: Οι επιζώντες από καρκίνο κουβαλούν μαζί τους μια ευθραυστότητα για το υπόλοιπο της ζωής τους που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για νέες ασθένειες.

Κάσιους: Ένας γευστικός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς σας

Κάσιους: Χάρη στα υγιή λίπη, το μαγνήσιο, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, τα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Κροκέτες με γαρίδες και ρύζι 

Θαλασσινά συνταγή: Οι κροκέτες με γαρίδες και ρύζι είναι ένα νόστιμο και γευστικό πιάτο που είναι τέλειο για μια ειδική περίσταση ή απλώς για ένα ζεστό δείπνο στο σπίτι.

Οι φοβίες των ενηλίκων εμφανίζονται ως διαφορές στον εγκέφαλο

Φοβίες εγκέφαλος: Δεδομένου ότι πολλές παιδικές φοβίες διαλύονται στην ενήλικη ζωή, οι μεγάλες δομικές αλλαγές που παρατηρούνται στις μαγνητικές τομογραφίες ενηλίκων μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια πιο επίμονη μορφή της αγχώδους διαταραχής.

Close Icon