ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Το άτμισμα με μενθόλη προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Το άτμισμα με μενθόλη προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η προσθήκη μενθόλης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποδίδει μεγαλύτερο όγκο επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη βλάβη στους πνεύμονες.

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η προσθήκη αρώματος μενθόλης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στους πνεύμονες από ό,τι τα κανονικά ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το άρωμα μενθόλης αποδίδει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό τοξικών μικροσωματιδίων που βλάπτουν την πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τις κάψουλες ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν περιέχουν μενθόλη. Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα “ρομπότ ατμίσματος” που μιμείται τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον όγκο της πίπας και τη διάρκεια του ατμίσματος για να προβλέψει τη βλάβη των πνευμόνων από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το σύστημα μετρά το μέγεθος και τον αριθμό των μικροσωματιδίων που αερολύονται και τον τρόπο δράσης τους, ανάλογα με το τι περιέχει το υγρό. Οι επιδράσεις δοκιμάζονται σε μια συσκευή “πνεύμονα σε τσιπ” που υπολογίζει την πιθανή τοξικότητα. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ατμιστές μενθόλης έπαιρναν ρηχότερες αναπνοές και είχαν χειρότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τους ατμιστές χωρίς μενθόλη.

Κάπνισμα και βλάβη στους πνεύμονες

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι ατμοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή των πνευμόνων, οξειδωτικό στρες, βλάβη του DNA και υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών που μπορεί να προκαλέσει άσθμα. Ο ατμισμός αυτών των ουσιών μπορεί να προκαλέσει πνευμονική βλάβη που μειώνει τη λειτουργία των πνευμόνων. Ο ανώτερος ερευνητής Kambez Benam προειδοποιεί ότι τα αερολύματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι γνωστό ότι περιέχουν πολλές βλαβερές ουσίες, όπως η νικοτίνη και η φορμαλδεΰδη, και η μενθόλη είναι μια τέτοια τοξική ουσία.

Το 2022, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πρότεινε την απαγόρευση της μενθόλης στα κανονικά τσιγάρα και αρνήθηκε την εμπορία δύο ηλεκτρονικών τσιγάρων με άρωμα μενθόλης ως έναν τρόπο για να σταματήσουν τα παιδιά να αρχίζουν το κάπνισμα ή το άτμισμα. Υπάρχει ένα κίνημα για την απαγόρευση της μενθόλης και η μελέτη υποδηλώνει ότι τα πρόσθετα μενθόλης θα μπορούσαν να είναι εξίσου επικίνδυνα με την οξική βιταμίνη Ε, ένα κοινό πρόσθετο στο υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχει THC.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι η προσθήκη μενθόλης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχει παρόμοιο αντίκτυπο με τη μενθόλη που προστίθεται στα καύσιμα τσιγάρα. Η προσθήκη μενθόλης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποδίδει μεγαλύτερο όγκο επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη βλάβη στους πνεύμονες, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και με το κανονικό τσιγάρο. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνεχίζουν να κερδίζουν δημοτικότητα μεταξύ των νεότερων εφήβων και η έρευνα αποδεικνύει ότι δεν αποτελούν ασφαλέστερη επιλογή. Ο νεαρός και ευεπηρέαστος πληθυσμός είναι αυτός που στοχεύει στην αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι ερευνητές προσπαθούν να διαψεύσουν την πεποίθηση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι του τσιγάρου καύσης και γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι δεν είναι απαραίτητα μια πιο υγιεινή επιλογή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την άνοια;

Το ροχαλητό μειώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου στους άνδρες

Ρομποτική χειρουργική τεχνική  για καρκίνο του πνεύμονα στο Metropolitan General

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.