ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άτμισμα: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επηρεάζουν την υγεία των δοντιών

Άτμισμα: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επηρεάζουν την υγεία των δοντιών

Άτμισμα: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οδοντικής τερηδόνας επειδή η περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η κολλώδης ουσία του υγρού ατμίσματος προσκολλώνται στα δόντια.

Εκτός από τους άλλους κινδύνους για την υγεία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να σαπίσουν τα δόντια σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Το άτμισμα φαίνεται να προάγει την τερηδόνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, λένε οι ειδικοί.

Το άτμισμα προξενεί κινδύνους στην υγεία μας

“Εάν ατμίζετε, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δυνητικά ορισμένες επιζήμιες επιπτώσεις στην στοματική υγεία”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Karina Irusa, επίκουρη καθηγήτρια ολοκληρωμένης φροντίδας στο Πανεπιστήμιο Tufts School of Dental Medicine στη Βοστώνη. «Αν κάνετε ατμίσματος, φροντίστε να το αναφέρετε στον οδοντίατρό σας γιατί μπορεί να είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι προσαρμόζουμε την προληπτική ρουτίνα σας ώστε να είναι λίγο πιο επιθετική από ό,τι θα κάναμε για τον μέσο ασθενή», είπε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 9,1 εκατομμύρια ενήλικες και 2 εκατομμύρια έφηβοι χρησιμοποιούν προϊόντα ατμίσματος με βάση τον καπνό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αυτό είναι μια μεγάλη πιθανότητα τερηδόνας. Για τη μελέτη, η Irusa και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 13.000 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία στις οδοντιατρικές κλινικές Tufts από το 2019 έως το 2022. Όλοι ήταν 17 ετών και άνω. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς δεν ατμίζονταν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 79% αυτών που το έκαναν είχαν υψηλό κίνδυνο για τερηδόνα, σε σύγκριση με περίπου το 60% των ασθενών που δεν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οδοντικής τερηδόνας επειδή η περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η κολλώδης ουσία του υγρού ατμίσματος προσκολλώνται στα δόντια, είπε ο Irusa. Τα υγρά ατμίσματος αλλάζουν επίσης το μικροβίωμα στο στόμα, καθιστώντας το πιο φιλικό στα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Και το άτμισμα φαίνεται να ενθαρρύνει την τερηδόνα σε περιοχές όπου συνήθως δεν εμφανίζεται, όπως τα κάτω άκρα των μπροστινών δοντιών, σημείωσε. Μερικές εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι ο ατμός από το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου προάγει τα κακά βακτήρια στο στόμα.

«Τα βακτήρια που στην πραγματικότητα προκαλούν αποσύνθεση όταν εκτίθενται σε αυτόν τον ατμό φαίνεται να είναι πιο λοιμώδη, απλώς πιο επιθετικά και μπορούν να επιβιώσουν κάτω από πιο επίπονες συνθήκες», είπε ο Irusa. «Με τα ηλεκτρονικά υγρά, βλέπουμε επίσης παρόμοια προβλήματα με την υγεία των ούλων που θα βλέπαμε στον καπνό», είπε. “Από την άποψη των ούλων καθώς και από την άποψη των δοντιών, εάν έχετε μεγάλη κοιλότητα, χειροτερεύει μόνο εάν δεν γίνει τίποτα. Στη συνέχεια, καταλήγετε να χάσετε το δόντι σας ή χρειάζεστε εκτεταμένη οδοντιατρική εργασία για να προσπαθήσετε να σώσετε το δόντι”, εξήγησε η Irusa.

Οι οδοντίατροι θα πρέπει να ρωτούν τακτικά για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέρος του ιατρικού ιστορικού ενός ασθενούς, είπε. Αυτό περιλαμβάνει τους έφηβους, καθώς οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρήκαν ότι σχεδόν το 8% των μαθητών γυμνασίου και γυμνασίου παραδέχθηκαν ότι έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων το 2021, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της Tufts. Οι ατμιστές θα πρέπει να διατηρούν ένα αυστηρό πρόγραμμα βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος, χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα με φθόριο με συνταγή γιατρού και ξέβγαλμα με φθόριο και θεραπείες με φθόριο. Χρειάζονται επίσης εξετάσεις συχνότερα από δύο φορές το χρόνο, είπε ο Irusa.

Η Patricia Folan είναι διευθύντρια κλινικών προγραμμάτων στο Northwell Health Center for Tobacco Control in Great Neck, N.Y. Είπε: «Αν και αυτή η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους δείγματος, η συσχέτιση μεταξύ τερηδόνας και χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι μια ανησυχία που Οι πιθανοί και οι σημερινοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων θα πρέπει να το λάβουν υπόψη».

Όλο και περισσότερο, η έρευνα δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τόσο ασφαλή όσο διαφημίζονται, είπε ο Folan. “Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν συνδεθεί με υψηλά επίπεδα εθισμού καθώς και με καρδιακές και αναπνευστικές ασθένειες. Πρόσθετες μελέτες θα ήταν χρήσιμες για να επιβεβαιωθεί η επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία των δοντιών”, πρόσθεσε. «Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των οδοντιάτρων, θα πρέπει να ρωτούν όλους τους ασθενείς για τη χρήση καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, να τους συμβουλεύουν να το κόψουν και να τους παρέχουν πόρους για να το κάνουν», είπε ο Φόλαν. Αυτοί οι πόροι θα πρέπει να περιλαμβάνουν φάρμακα διακοπής και πληροφορίες για τοπικά προγράμματα και γραμμές διακοπής, σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γνωστική λειτουργία επηρεάζεται από τη χαμηλή πρόσληψη φλαβονολών

5 καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα

Νικόλαος Τεντολούρης: Η συχνότητα του διαβήτη είναι 12% στην Ελλάδα

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του καπνίσματος για την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.