Ρεπορτάζ Υγείας

Τσιγάρα: Το ποσοστό καπνίσματος ενηλίκων στις ΗΠΑ σημειώνει νέο χαμηλό όλων των εποχών

Τσιγάρα: Το ποσοστό καπνίσματος ενηλίκων στις ΗΠΑ σημειώνει νέο χαμηλό όλων των εποχών

"Νομίζω ότι το κάπνισμα θα συνεχίσει να φθίνει προς τα κάτω, αλλά δεν είναι σαφές αν θα μειωθεί ο επιπολασμός του εθισμού στη νικοτίνη, δεδομένης της αύξησης των ηλεκτρονικών προϊόντων", δήλωσε ο Samet, ο οποίος έχει συμβάλει ως συγγραφέας σε εκθέσεις του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ σχετικά με το κάπνισμα και την υγεία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Τσιγάρα: Το κάπνισμα τσιγάρων στις ΗΠΑ υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό πέρυσι, με 1 στους 9 ενήλικες να δηλώνει ότι είναι σημερινοί καπνιστές, σύμφωνα με στοιχεία κυβερνητικής έρευνας που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Εν τω μεταξύ, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξήθηκε, σε περίπου 1 στους 17 ενήλικες. Τα προκαταρκτικά ευρήματα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βασίζονται σε απαντήσεις έρευνας από περισσότερους από 27.000 ενήλικες. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο και θεωρείται εδώ και καιρό η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το 42% των ενηλίκων των ΗΠΑ ήταν καπνιστές. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες, λόγω της φορολογίας των τσιγάρων, της αύξησης των τιμών των προϊόντων καπνού, της απαγόρευσης του καπνίσματος και των αλλαγών στην κοινωνική αποδοχή του να ανάβεις το τσιγάρο δημόσια.

Πέρυσι, το ποσοστό των ενηλίκων καπνιστών μειώθηκε σε περίπου 11%, από περίπου 12,5% το 2020 και το 2021. Τα ευρήματα της έρευνας μερικές φορές αναθεωρούνται μετά από περαιτέρω ανάλυση και το CDC αναμένεται να δημοσιεύσει σύντομα τα τελικά στοιχεία για το 2021. Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξήθηκε σε σχεδόν 6% πέρυσι, από περίπου 4,5% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Η αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ανησυχεί τον Δρ Τζόναθαν Σάμετ, κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο. Ο εθισμός στη νικοτίνη έχει τις δικές του επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης και στένωσης των αρτηριών, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. “Νομίζω ότι το κάπνισμα θα συνεχίσει να φθίνει προς τα κάτω, αλλά δεν είναι σαφές αν θα μειωθεί ο επιπολασμός του εθισμού στη νικοτίνη, δεδομένης της αύξησης των ηλεκτρονικών προϊόντων”, δήλωσε ο Samet, ο οποίος έχει συμβάλει ως συγγραφέας σε εκθέσεις του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ σχετικά με το κάπνισμα και την υγεία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Τα ποσοστά καπνίσματος και ατμίσματος είναι σχεδόν αντίστροφα για τους εφήβους. Μόνο περίπου το 2% των μαθητών λυκείου κάπνιζαν πέρυσι παραδοσιακά τσιγάρα, αλλά περίπου το 14% χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία του CDC.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει το στομάχι σας;

Ο δεκάλογος για καλή υγεία

Πώς επηρεάζει ο καπνός τα δόντια σας;

5 καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στη μικροβιακή αντοχή και στους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

ΙΣΑ: Η Ελλάδα συνεχίζει και το 2023, τη θλιβερή πρωτιά της, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως προς την κατάχρηση των αντιβιοτικών και τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη του στομάχου, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικό, το να εμβολιαστείτε για τη γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από τη γρίπη, να μειώσει τη σοβαρότητά της και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας σας σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι πιο συχνό από ό,τι δείχνουν παρελθοντικές μελέτες, λέει το CDC

Η έκθεση βασίστηκε στις αναμνήσεις των ασθενών, χωρίς να επαληθεύει τις διαγνώσεις τους μέσω των ιατρικών αρχείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια υπεραρίθμηση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ένα κλάσμα των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται, δήλωσε ο δρ Ντάνιελ Κλάου, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ρέντη: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν - εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του αστυνομικού

Ρέντη: Σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στα άγρια επεισόδια μεταξύ οπαδών. Υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του μετά από δεύτερο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη.

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.