Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ CDC: Το ποσοστό καπνίσματος τσιγάρων ενηλίκων μειώθηκε κατά το πρώτο έτος της πανδημίας

ΗΠΑ CDC: Το ποσοστό καπνίσματος τσιγάρων ενηλίκων μειώθηκε κατά το πρώτο έτος της πανδημίας

Οι αξιωματούχοι του CDC πιστώνουν τις εκστρατείες και τις πολιτικές για τη δημόσια υγεία για την πτώση, αλλά εξωτερικοί ειδικοί είπαν ότι οι αυξήσεις των τιμών των καπνοβιομηχανιών και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής της πανδημίας πιθανότατα έπαιξαν ρόλο.

ΗΠΑ CDC: Οι αξιωματούχοι του CDC απέδωσαν πιστώσεις σε εκστρατείες και πολιτικές για τη δημόσια υγεία Το πρώτο έτος της πανδημίας COVID-19 είδε περισσότερους Αμερικανούς να πίνουν πολύ ή να χρησιμοποιούν παράνομα ναρκωτικά — αλλά προφανώς δεν κάπνιζαν. Το κάπνισμα τσιγάρων στις ΗΠΑ έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό το 2020, με 1 στους 8 ενήλικες να λέει ότι είναι τωρινός καπνιστής, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου για ενήλικες μειώθηκε επίσης, ανέφερε το CDC.

Οι αξιωματούχοι του CDC πιστώνουν τις εκστρατείες και τις πολιτικές για τη δημόσια υγεία για την πτώση, αλλά εξωτερικοί ειδικοί είπαν ότι οι αυξήσεις των τιμών των καπνοβιομηχανιών και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής της πανδημίας πιθανότατα έπαιξαν ρόλο.

«Οι άνθρωποι που ήταν κυρίως κοινωνικοί καπνιστές απλώς δεν συνέβαινε πια αυτό», είπε η Μέγκαν Ρόμπερτς, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο που επικεντρώθηκε στη χρήση προϊόντων καπνού μεταξύ νεαρών ενηλίκων και εφήβων. Επιπλέον, οι γονείς που ξαφνικά ήταν στο σπίτι με τα παιδιά τους με πλήρες ωράριο μπορεί να το έχουν μειώσει.

Και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν σταματήσει το κάπνισμα μετά από αναφορές ότι οι καπνιστές ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια μετά από μόλυνση από κορωνοϊό, πρόσθεσε η Roberts.

Η έκθεση του CDC, που βασίζεται σε έρευνα σε περισσότερους από 31.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 19% των Αμερικανών χρησιμοποίησε τουλάχιστον ένα προϊόν καπνού το 2020, από περίπου 21% το 2019.

Η χρήση πούρων, καπνού χωρίς καπνό και πίπες ήταν σταθερή.

Η τρέχουσα χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μειώθηκε στο 3,7%, από 4,5% το προηγούμενο έτος.

Τα τσιγάρα ήταν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο προϊόν καπνού, με το 12,5% των ενηλίκων να τα χρησιμοποιεί, από 14%.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν εδώ και καιρό το κάπνισμα – παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό – ως την κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1965, το 42% των ενηλίκων των ΗΠΑ ήταν καπνιστές.

Το ποσοστό μειώνεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και της απαγόρευσης του καπνίσματος σε χώρους εργασίας και εστιατόρια.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης πτώσης πρέπει να είναι πρόσφατες αυξήσεις τιμών, είπαν ορισμένοι ειδικοί. Για παράδειγμα, η British American Tobacco —η εταιρεία που κατασκευάζει εμπορικά σήματα συμπεριλαμβανομένων των Camel, Lucky Strike και Newport— αύξησε τις τιμές τέσσερις φορές το 2020, συνολικά κατά περίπου 50 σεντς ανά συσκευασία. Είναι ενδιαφέρον ότι ο αριθμός των τσιγάρων που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ πράγματι αυξήθηκε το 2020 – η πρώτη τέτοια αύξηση σε δύο δεκαετίες, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου πέρυσι.

Είναι πιθανό ότι λιγότεροι άνθρωποι κάπνιζαν, αλλά αυτοί που το κάπνιζαν να κατανάλωναν περισσότερα τσιγάρα.

“Αυτή είναι μια βιώσιμη υπόθεση – ότι είχατε άτομα με περισσότερες ευκαιρίες για κάπνισμα επειδή δεν επρόκειτο να δουλέψουν”, δήλωσε ο David Sweanor του Πανεπιστημίου της Οτάβας, ειδικός στον τομέα της παγκόσμιας πολιτικής καπνού στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα.

Είναι επίσης πιθανό η έρευνα του CDC να υποτίμησε πόσοι άνθρωποι καπνίζουν, είτε επειδή ορισμένοι ερωτηθέντες δεν ήταν ειλικρινείς είτε επειδή η έρευνα έχασε πάρα πολλούς καπνιστές, είπε. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι για πολλούς ανθρώπους, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση παράνομων ναρκωτικών αυξήθηκαν τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πανδημία ΗΠΑ : Οι ενήλικες είναι έτοιμοι να ασκήσουν περισσότερη αυτοφροντίδα

Στις ΗΠΑ η θνησιμότητα από ορισμένους τύπους καρκίνου μειώθηκε σημαντικά

Ειδικοί μοιράζονται εννιά απλές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν την καρδιακή μας υγεία.

Καρκίνος και η στρατηγική αντιμετώπισής του στην ΕΕ

Μένουμε σπίτι και δεν καπνίζουμε

Απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους εξωτερικούς χώρους στο Μιλάνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη του στομάχου, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικό, το να εμβολιαστείτε για τη γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από τη γρίπη, να μειώσει τη σοβαρότητά της και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας σας σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι πιο συχνό από ό,τι δείχνουν παρελθοντικές μελέτες, λέει το CDC

Η έκθεση βασίστηκε στις αναμνήσεις των ασθενών, χωρίς να επαληθεύει τις διαγνώσεις τους μέσω των ιατρικών αρχείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια υπεραρίθμηση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ένα κλάσμα των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται, δήλωσε ο δρ Ντάνιελ Κλάου, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ρέντη: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν - εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του αστυνομικού

Ρέντη: Σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στα άγρια επεισόδια μεταξύ οπαδών. Υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του μετά από δεύτερο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη.

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.