ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κάπνισμα: Το κάπνισμα των εφήβων στις ΗΠΑ μειώθηκε σύμφωνα με έρευνα

Κάπνισμα: Το κάπνισμα των εφήβων στις ΗΠΑ μειώθηκε σύμφωνα με έρευνα

Κάπνισμα: Η αλλαγή των προτύπων στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους μπορεί να εξηγήσει τη μείωση των περισσότερων τύπων χρήσης ουσιών, τα ευρήματα υποδεικνύουν

Λιγότεροι έφηβοι στις ΗΠΑ πίνουν και καπνίζουν αυτές τις μέρες, αλλά η μαριχουάνα και το άτμισμα έχουν κερδίσει δημοτικότητα – ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών με πολύ ελεύθερο χρόνο χωρίς επίβλεψη. Αυτά είναι μεταξύ των ευρημάτων μιας νέας μελέτης που παρακολουθεί τις τάσεις χρήσης ουσιών μεταξύ των Αμερικανών εφήβων τα τελευταία 30 χρόνια.

Έφηβοι και κάπνισμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η χρήση ουσιών έχει γενικά μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, υπήρχαν δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: η χρήση μαριχουάνας, η οποία έχει αυξηθεί εδώ και πολλά χρόνια. και το άτμισμα νικοτίνης και μαριχουάνας, το οποίο έχει αυξηθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια. Η τάση του ατμίσματος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Noah Kreski, της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη. «Αυξήθηκε σε μόλις τρία χρόνια», είπε ο Κρέσκι.

Μεταξύ 2017 και 2019, το ποσοστό των Αμερικανών εφήβων που δήλωσαν ότι είχαν ατμίσει νικοτίνη τον περασμένο μήνα αυξήθηκε από 7% σε 17%, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η σχετική αύξηση στο άτμισμα μαριχουάνας ήταν ακόμη μεγαλύτερη — από λίγο πάνω από 3% σε σχεδόν 10%. Η χρήση μαριχουάνας γενικά έχει επίσης αυξηθεί από τη δεκαετία του 1990 — σε αντίθεση με τη χρήση άλλων ναρκωτικών από τους εφήβους, όπως ο καπνός και το αλκοόλ. Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί από τη μελέτη, αλλά η αλλαγή των κοινωνικών κανόνων γύρω από τη μαριχουάνα είναι ένας πιθανός λόγος, σύμφωνα με τον Kreski.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι έφηβοι ίση πιθανότητα χρήσης ουσιών. Αποδεικνύεται ότι ο τρόπος που περνούν τον χρόνο εκτός σχολείου κάνει μεγάλη διαφορά. Ανεξάρτητα από τον τύπο χρήσης ουσιών, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ των εφήβων που είχαν δουλειά ή που περνούσαν πολύ χρόνο με φίλους, χωρίς ενήλικες τριγύρω. Από την άλλη πλευρά, η χρήση ουσιών ήταν λιγότερο συχνή μεταξύ των παιδιών που δεν κοινωνικοποιούνταν πολύ ή που συμμετείχαν σε δομημένες δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός.

Στην πραγματικότητα, η αλλαγή των προτύπων στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους μπορεί να εξηγήσει τη μείωση των περισσότερων τύπων χρήσης ουσιών, τα ευρήματα υποδεικνύουν: Σε σύγκριση με τους προκατόχους τους στη δεκαετία του 1990, οι έφηβοι σήμερα «πάρτι» κάνουν λιγότερο συχνά και είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν μερική απασχόληση. Πέρα από αυτό, η εκπαίδευση και άλλες προσπάθειες για την πρόληψη της κατάχρησης ουσιών από εφήβους έχουν βελτιωθεί με τα χρόνια, σύμφωνα με τη Linda Richter, αντιπρόεδρο έρευνας και ανάλυσης πρόληψης για τη μη κερδοσκοπική συνεργασία για τον τερματισμό του εθισμού.

Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το άτμισμα και η χρήση μαριχουάνας έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, είπε ο Ρίχτερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Επισήμανε «τις δυνάμεις της εμπορευματοποίησης και της ομαλοποίησης της κάνναβης [μαριχουάνας] και του ατμίσματος που έπληξαν τον νεανικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια». «Υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η βιομηχανία του ατμίσματος στόχευε νέους στις προσπάθειές τους μάρκετινγκ μέσω προϊόντων με γλυκιά γεύση, μοντέρνα σχέδια συσκευών και ένα επίμονο μήνυμα χαμηλού κινδύνου», είπε ο Richter.

Η βιομηχανία κάνναβης, πρόσθεσε, ακολουθεί το παράδειγμά της, με προϊόντα ατμίσματος και βρώσιμα που διατίθενται στο εμπόριο ως καλοήθη. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Substance Use and Misuse, προέρχονται από μια συνεχιζόμενη, εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη που παρακολουθεί τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών από εφήβους στις ΗΠΑ. Η ομάδα του Kreski εστίασε σε πάνω από 530.000 εφήβους που απάντησαν σε ερωτήσεις έρευνας μεταξύ 1991 και 2019. Κατά τη διάρκεια αυτών των 30 ετών, περίπου το 27% των παιδιών δήλωσαν ότι είχαν πιει αλκοόλ τον περασμένο μήνα, ενώ περίπου το 15% και το 13% δήλωσαν ότι είχαν καπνίσει τσιγάρα ή έκαναν χρήση μαριχουάνας, αντίστοιχα.

Περίπου το 9% είπε ότι είχε κάνει χρήση «άλλα ναρκωτικά». Ωστόσο, τα μοτίβα με την πάροδο του χρόνου διέφεραν: η περισσότερη χρήση ουσιών κορυφώθηκε στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και στη συνέχεια έπεσε, ενώ η χρήση μαριχουάνας αυξήθηκε. Ένα πράγμα ήταν συνεπές: Με την πάροδο του χρόνου, οι έφηβοι που ασχολούνταν με αθλήματα και άλλα δομημένα χόμπι ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι έκαναν χρήση ουσιών – ειδικά αν δεν κοινωνικοποιούνταν πολύ έξω από αυτές τις δραστηριότητες.

Αντίθετα, τα παιδιά που κοινωνικοποιήθηκαν πολύ χωρίς επίβλεψη είχαν γενικά τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης ουσιών: ήταν περίπου επτά έως εννέα φορές πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έκαναν χρήση μαριχουάνας, κάπνισμα ή αλκοόλ, σε σύγκριση με τους εφήβους που αφιέρωναν τον ελεύθερο χρόνο τους σε δομημένες δραστηριότητες. «Τα χρόνια έρευνας δείχνουν ότι όταν οι νέοι ασχολούνται με δραστηριότητες που απολαμβάνουν και αισθάνονται ότι έχουν νόημα, έχουν λιγότερους λόγους να στραφούν στη χρήση ουσιών για να καταπραΰνουν την πλήξη τους ή να αναζητήσουν αίσθηση», είπε ο Ρίχτερ.

Τίποτα από αυτά, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι κακός ή ότι οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά τους σαν γεράκια. «Οι έφηβοι χρειάζονται την ελευθερία να αναπτυχθούν και να εξερευνήσουν», είπε ο Kreski. «Αν τους παρακολουθείτε 24 ώρες το 24ωρο, μπορεί να τους στερήσετε θετικές εμπειρίες». Αντίθετα, οι γονείς θα πρέπει να αναφέρουν το θέμα της χρήσης ουσιών και να ενημερώσουν τα παιδιά τους ότι μπορούν να έρθουν σε αυτούς με ερωτήσεις, σύμφωνα με τον Kreski. Ο Ρίχτερ συμφώνησε. «Αυτά τα ευρήματα δεν μου υποδεικνύουν ότι οι γονείς πρέπει να υπερπρογραμματίζουν τα παιδιά τους», είπε. Αντίθετα, πρόσθεσε ο Ρίχτερ, επισημαίνουν τη σημασία των γονιών «να είναι παρόντες για τα παιδιά τους». «Παρά το τι πιστεύουν πολλοί γονείς», είπε, «παραμένουν μια από τις πιο σημαντικές επιρροές στις στάσεις και τις συμπεριφορές των παιδιών τους όσον αφορά τη χρήση ουσιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς πυροδοτεί η ατμοσφαιρική ρύπανση τον καρκίνο του πνεύμονα;

Σύνδρομα καταπόνησης δρομέων: Πώς μας ειδοποιεί το σώμα μας

Σχεδόν το 20% των ασθενών λαμβάνουν ψυχιατρική διάγνωση εντός τριών μηνών από τον Covid

Πώς μπορεί η 3η ηλικία να επωφεληθεί από την αερόβια άσκηση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

40ο Επετειακό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο

Περισσότεροι από 2000 Οδοντίατροι από ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να παρακολουθήσουν το 40ο Επετειακό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις  6 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2022, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Τομοσύνθεση αντί μαστογραφίας;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνά ανιχνεύσιμος καρκίνος, αφού μία στις οκτώ γυναίκες έχουν πιθανότητα να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Δείτε τα σημαντικότερα προβλήματα της όρασης

Τα πιο σημαντικά προβλήματα των ματιών είναι η πρεσβυωπία, ο καταρράκτης, η αμετρωπία, το τράχωμα, η oγκοκερκίαση ή τύφλωση των ποταμών (παρασιτική λοίμωξη), το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Στην Αϊτή επιστρέφει αιφνιδιαστικά η χολέρα, καθώς ο αποκλεισμός συμμοριών προκαλεί έλλειψη πόσιμου νερού

Τα Ηνωμένα Έθνη το 2016 ζήτησαν συγγνώμη για το ξέσπασμα της επιδημίας, χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη. Μια ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέδωσε έκθεση το 2011, η οποία δεν προσδιόριζε οριστικά τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη η χολέρα στην Αϊτή.

Μείωση ροχαλητού του ύπνου κατά 40%

Ύπνος Ροχαλητό: Τα αποτελέσματα πολυκαταγραφικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μελέτης Διαταραχών του Ύπνου της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη Media Strom, παρουσιάστηκαν στο 12ο Συνέδριο Υπνολογίας, που διεξήχθη μεταξύ 26 & 28 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.