ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρύπανση: Πώς μπορεί να επηρεάσει η ατμοσφαιρική ρύπανση την υγεία των εφήβων;

Ρύπανση: Πώς μπορεί να επηρεάσει η ατμοσφαιρική ρύπανση την υγεία των εφήβων;

Ρύπανση: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς σε κατά τα άλλα υγιείς εφήβους μέσα σε δύο ώρες από την έκθεση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς σε κατά τα άλλα υγιείς εφήβους μέσα σε δύο ώρες από την έκθεση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί ή οι αρρυθμίες εμφανίζονται όταν οι ηλεκτρικές ώσεις της καρδιάς δεν λειτουργούν σωστά. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φτερούγισμα της καρδιάς, πόνο στο στήθος, λιποθυμία ή ζάλη. Ορισμένες αρρυθμίες αυξάνουν τις πιθανότητες ενός εφήβου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο ή για καρδιακή νόσο αργότερα, είπαν οι ερευνητές. «Το κύριο μήνυμα για τους εφήβους είναι ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά αποτελέσματα, ακόμη και να συμβάλει στον θάνατο, [ακόμα κι αν] είναι συνήθως πολύ υγιείς», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Fan He, εκπαιδευτής στις επιστήμες δημόσιας υγείας στο Penn, Κρατικό Κολλέγιο Ιατρικής.

Πόσο επηρεάζει η ρύπανση τους νέους;

«Η χρήση μάσκας μπορεί να είναι δικαιολογημένη σε ημέρες με υψηλή ρύπανση και η αποφυγή έντονων σωματικών δραστηριοτήτων, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, θα μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία», πρόσθεσε. Τα επίπεδα ρύπανσης είναι γνωστό ότι είναι υψηλά τις ώρες αιχμής. Τα σωματίδια στον αέρα αποτελούνται από διάφορες χημικές ουσίες, και μερικές από αυτές μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικές. «Δεδομένου ότι αυτά τα σωματίδια είναι εξαιρετικά μικρά, μπορούν να διεισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος όταν εισπνέονται και να προκαλέσουν φυσιολογική βλάβη», είπε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φλεγμονή, βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και/ή θρόμβους αίματος.

«Μόλις εισπνευθούν, οι ρύποι ερεθίζουν τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από την καρδιά και προηγούμενη έρευνα έχει προτείνει ότι με την πάροδο του χρόνου, οι ρύποι αυξάνουν τη διαδικασία της νόσου στις αρτηρίες», είπε. Τα σωματίδια PM2,5, ειδικότερα, έχουν μέγεθος μικρότερο από 2,5 μικρά και μπορούν να διαταράξουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τον ρυθμό των καρδιακών παλμών, είπε. Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους καρδιακούς ρυθμούς 322 εφήβων (μέση ηλικία 17 ετών) αφού είχαν εκτεθεί στη ρύπανση για 24 ώρες. Κανένας δεν είχε κανένα στοιχείο ή κίνδυνο για καρδιακή νόσο όταν ξεκίνησε η μελέτη. Οι ερευνητές αναζήτησαν δύο τύπους ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών: πρόωρες κολπικές συσπάσεις και πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις.

Με τις πρόωρες κολπικές συσπάσεις, ο καρδιακός παλμός προέρχεται από τις κορυφαίες κοιλότητες της καρδιάς (κόλποι). Εάν είναι συχνές, αυτές οι συσπάσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Με τις πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις, ο καρδιακός παλμός προέρχεται από έναν από τους κατώτερους θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες). Αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, εάν συμβαίνουν συχνά. Σχεδόν το 80% των εφήβων είχαν τουλάχιστον έναν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της 24ωρης περιόδου μελέτης. Από αυτούς, το 40% είχε πρόωρες κολπικές συσπάσεις, το 12% είχε μόνο πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις και το 48% είχε και τα δύο, έδειξε η μελέτη. Η μέση συγκέντρωση PM2,5 ήταν περίπου 17 μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) την ημέρα. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ θεωρεί επικίνδυνο.

Για κάθε αύξηση 10 μg/m3 στα PM2,5, οι έφηβοι παρουσίασαν αύξηση 5% στον αριθμό των πρόωρων κοιλιακών συσπάσεων εντός δύο ωρών από την έκθεση. Η μελέτη δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης των σωματιδίων και του αριθμού των πρόωρων κολπικών συσπάσεων. Παρόμοια ευρήματα έχουν παρατηρηθεί μεταξύ των ενηλίκων, είπε. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει άλλους δείκτες της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών σε εφήβους και ενήλικες, δήλωσε ο Aruni Bhatnagar, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Louisville στο Κεντάκι.

“Η εισπνοή σωματιδίων αέρα, ιδιαίτερα λεπτών σωματιδίων, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των πνευμόνων και να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα [ή την ερεθιστική απόκριση]. Και οι δύο αυτοί μηχανισμοί μπορούν να αυξήσουν τις αρρυθμίες, αλλά η σχετική συμβολή του καθενός παραμένει άγνωστη”, δήλωσε ο Bhatnagar, ο οποίος έγραψε αρκετές δηλώσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και έγγραφα πολιτικής για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις είναι συχνές, αλλά όταν συμβαίνουν συχνά, μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική μαρμαρυγή και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού.

Σπάνια, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, είπε ο Bhatnagar, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. Για να προστατεύσουν τις καρδιές τους, οι έφηβοι και άλλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τις ημέρες υψηλής ρύπανσης. «Επειδή ο αθλητισμός και η έντονη σωματική δραστηριότητα διεγείρουν επίσης το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα έντονα υπαίθρια αθλήματα καθώς και το τρέξιμο έξω», είπε ο Bhatnagar.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι έφηβοι εκφοβίζουν τον εαυτό τους στον κυβερνοχώρο;

Πολλοί έφηβοι ξεγελιούνται από ψεύτικα διαδικτυακά μηνύματα υγείας

Οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να καπνίσουν εάν βλέπουν τους γονείς να το κάνουν

Τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ατμίσματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.