Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Παρασκήνιο

Η κακοδιαχείριση των νοσοκομείων αύξησε τα ληξιπρόθεσμα

Η κακοδιαχείριση των νοσοκομείων αύξησε τα ληξιπρόθεσμα

Η έρευνα του ΙΟΒΕ στα τέλη του 2023 που αφορούσε τα λογιστικά των νοσοκομείων και αναδείκνυε ποια στοιχεία για δαπάνες, προμήθειες και εξοπλισμό δεν καταγράφονται από μονάδες του ΕΣΥ δεν φαίνεται να διαβάστηκε από κανέναν στο υπουργείο υγείας. Μάλλον ήταν σαν να μην έγινε ποτέ!

Γιατί αν είχε διαβαστεί κάποιος θα είχε ευαισθητοποιηθεί για να δημοσιευτούν μετά από 20 και πλέον χρόνια της εφαρμογής των συστημάτων λογιστικής στα νοσοκομεία και την υποχρέωση για κατάρτιση λογιστικών καταστάσεων όταν αυτές προκλητικά και παράνομα δεν δημοσιεύονται .

Η σύνταξη των Οικονομικών Καταστάσεων στοχεύει στην παροχή πληροφοριών σε φορείς και άτομα που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τη χρηματοοικονομική θέση και επίδοση των νοσοκομείων (π.χ. η Βουλή, οι Υγειονομικές Περιφέρειες, το Υπουργείο Υγείας, οι πολίτες, οι προμηθευτές, οι δωρητές κ.ά.). Η πληροφόρηση που παρέχεται εξυπηρετεί σκοπούς λογοδοσίας και τεκμηρίωσης στη λήψη αποφάσεων. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις παρέχουν πιστοποιημένη και αξιόπιστη πληροφόρηση και αποτυπώνουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων.

Άπαντες γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν  ότι η σύνταξη και η δημοσίευση ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων έως την 31η Ιουλίου κάθε έτους είναι υποχρεωτική. Αυτή λοιπόν η προθεσμία δεν τηρείται αλλά αντίθετα σημειώνεται σημαντική χρονική καθυστέρηση στην σύνταξη, έλεγχο και δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων. Τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας και αυτά με τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα δεν τις δημοσιεύουν. Όπως αναφέρει η μελέτη του ΙΟΒΕ νοσοκομεία όπως o «Ευαγγελισμός», το «Αλεξάνδρα», το Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου», το «Γ. Γεννηματάς», το «Σισμανόγλειο», το Νοσοκομείο Δυτ. Αττικής, το «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να μην τις δημοσιεύουν.

Οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές για τις Οικονομικές Καταστάσεις κατέδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Οικονομικών Καταστάσεων χορηγείται με Έκθεση Ελέγχου η οποία περιέχει γνώμη με επιφύλαξη. Κάποιες παρατηρήσεις τους αναφέρουν ότι:

– Σε αρκετές περιπτώσεις δεν διενεργήθηκε φυσική απογραφή στα τμήματα του Νοσοκομείου και δεν περιελήφθη στον Ισολογισμό η αξία των αντίστοιχων αποθεμάτων των τμημάτων και συνεπώς, διατηρούν επιφύλαξη ως προς την ακρίβεια της αξίας των αποθεμάτων.

-Δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν με επιβεβαιωτική επιστολή ή άλλες εναλλακτικές ελεγκτικές διαδικασίες οι απαιτήσεις από τον ΕΟΠΥΥ και κατά συνέπεια, διατηρούν επιφύλαξη για την αξία των απαιτήσεων των νοσοκομείων έναντι του ΕΟΠΥΥ.

Η μη δημοσίευση των ισολογισμών ερμηνεύει με το καλύτερο και πιο αξιόπιστο τρόπο γιατί κάποια από τα παραπάνω νοσοκομεία έχουν ατιμολόγητα υλικά και υψηλά ληξιπρόθεσμα.

Για αυτό και συνεχίζουν να κάνουν οικονομικές και όχι μόνο παραβάσεις. Και αντ’ αυτού οι διοικητές τους όχι μόνο δεν έχουν καμία διοικητική ή νομική κύρωση αλλά επιβραβεύονται δημοσίως για το «τεράστιο» έργο τους και κάποιοι τους υπόσχονται τη παραμονή τους στη θέση τους.

Ο κ. Βέττας επίσης στην έκθεση σημειώνει ότι «Η αξιολόγηση των νοσοκομείων και η παρακολούθηση της χρηματοοικονομικής τους πορείας από το υπουργείο Υγείας μπορεί και πρέπει να επεκταθεί σε πληροφορίες που παράγονται από τα συστήματα λογιστικής και κοστολόγησης. Η χρήση τέτοιων δεδομένων και σημείων αναφοράς στη στοχοθεσία της διοίκησης των νοσοκομείων αναμένεται να διευρύνει τη βάση αξιολόγησής τους και να επιτρέψει την αποτελεσματικότερη οικονομική τους διοίκηση».

Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η σημαντική καθυστέρηση στην τοποθέτηση των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων και οι ύμνοι για κάποιους εξ αυτών  που τα χρεοκοπούν με τη κακοδιοίκηση τους από σημαντικά χείλη θα επιφέρει σύντομα τη χρεωκοπία των νοσοκομείων. Και δυστυχώς είναι γραμμένα στις εκθέσεις των πιο επίσημων οικονομικών ιδρυμάτων της χώρας και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τα ήξερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tα νοσοκομεία έχουν υψηλά αποθεματικά και ληξιπρόθεσμα 1,4 δισ. ευρώ

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Τα ληξιπρόθεσμα των  νοσοκομείων έχουν τετραπλασιαστεί από το 2018

Αποκάλυψη του healthweb: Παίρνει διδακτορικό ο ΕΟΦ στις απευθείας αναθέσεις

Αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία από τις απευθείας αναθέσεις

Αποκλειστικό : Το νοσοκομείο Ευαγγελισμός παίρνει δανεικά από το οφθαλμιατρείο του!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νοσοκομεία – Διοικήσεις: Τα φροντιστήρια των υποψηφίων και τα παιδιά του κομματικού σωλήνα

Σε φροντιστήρια ‘’τρέχουν’’ κάποιοι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών  ώστε  να ανταπεξέλθουν στις γραπτές  εξετάσεις του ΑΣΕΠ και να περάσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας .  

Νομιμοποιούνται για 49η φορά όλες οι παράνομες  προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων

Νομιμοποιούνται για 49η φορά όλες οι παράνομες  προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων ,με το άρθρο 41 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που είναι σε διαβούλευση .

Ιατροί σε ρόλο συμβούλων φαρμακευτικών και ιατρικών επιχειρήσεων

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας,  οι γιατροί του ΕΣΥ ,  εκτός από τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο , τους δίνεται και η δυνατότητα να παρέχουν συμβουλές ως εμπειρογνώμονες ή τεχνικοί σύμβουλοι σε φαρμακευτικές  εταιρείες και εταιρείες ιατροτεχνολογικων προϊόντων

Διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων υπονομεύουν την εξέλιξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Η αξιολόγηση για τους διοικητές και υποδιοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων καθυστερεί και κυκλοφορούν πολλά σχόλια για την εξέλιξη τους. Όλα είναι αρνητικά αφού φροντίζουν γι’ αυτό οι νυν διοικητές διαδίδοντας σκόπιμα ότι ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει , αν γίνει είναι εξασφαλισμένη η θέση τους κι άλλα τέτοια καλά .

ΙΦΕΤ: Τα σκάνδαλα, το clawback και η προκήρυξη για την πρόσληψη Διευθ. Συμβούλου και Προέδρου

Ο Υπουργός Υγείας, δικαίως  αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το ΙΦΕΤ και την διακίνηση φαρμάκων μέσω αυτού. Τα τελευταία χρόνια το ΙΦΕΤ βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων, καταγγελιών και υποθέσεων που έχουν σταλεί στην δικαιοσύνη και τα οποία τον έχουν ζημιώσει.

Εννιά χρόνια και δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το Αpplication του ΕΟΦ για την υποβολή ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων

Συνεχίζει να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων μέσα από την Κίτρινη Κάρτα .

ΙΦΕΤ: Έφυγε ο φαρμακαποθηκάριος σύμβουλος και ήρθε ο φαρμακοποιός, με ιδιωτικό φαρμακείο στα Δυτικά Προάστια

Τελικά μερικά πράγματα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν, στο ΙΦΕΤ έφυγε ένας φαρμακαποθηκάριος σύμβουλος και πήγε ένας φαρμακοποιός ως σύμβουλος,  ο οποίος διατηρεί και το ιδιωτικό  φαρμακείο στα Δυτικά Προάστια.

Close Icon