Editorial

Αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία από τις απευθείας αναθέσεις

Αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία από τις απευθείας αναθέσεις

Της Νικολέτας Ντάμπου

Τα περισσότερα νοσοκομεία στη χώρα μας διενεργούν συμβάσεις προμηθειών με απευθείας ανάθεση και συνεχίζουν να δημιουργούν ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις προμήθειες και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων που παρουσιάστηκε στις διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Να σημειώσουμε ότι επιβεβαιώνεται το www.healthweb.gr καθώς έχει αναδείξει  πολλές φορές το εν λόγω θέμα και το πρόβλημα ότι έχει γίνει μόνιμη η κατάσταση των απευθείας αναθέσεων στις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων Διαβάστε εδώ :  Ζουν και βασιλεύουν οι απευθείας αναθέσεις για προμήθειες υλικών στα νοσοκομεία . Διαβάστε επίσης και εδώ : Ταχύτητες…απευθείας αναθέσεων στην Υγεία που σοκάρουν! Της Νικολέτας Ντάμπου

Διαβάστε και εδώ: Πανάκριβες απευθείας αναθέσεις του Υπουργού Υγείας.Της Νικολέτας Ντάμπου Διαβάστε και εδώ: Οι πανάκριβες απευθείας αναθέσεις του ΥΥΚΑ επιταχύνονται για άγνωστους & γνωστούς λογούς.Της Νικολέτας Ντάμπου

Διαβάστε επίσης και εδώ: ΑΧΕΠΑ: οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον Διοικητή για απευθείας αναθέσεις  . Διαβάστε και εδώ: Οι απευθείας αναθέσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Της Νικολέτας Ντάμπου

Διαβάστε επίσης και εδώ:  Παρασκήνιο: Τα νοσοκομεία αγωνιούν και η ΕΚΑΠΥ αναπαύεται. 

Διαβάστε και εδώ: Ούτε ένας επιτυχημένος δημόσιος διαγωνισμός στο Νοσοκομείο Γεννηματάς

Διαβάστε επίσης και εδώ: Οι νοσοκομειακές προμήθειες & η γυναίκα του Καίσαρα

Διαβάστε και εδώ: Χαοτική η κατάσταση των προμηθειών στην Υγεία

Οι κύριοι λόγοι καθυστέρησης  που αναφέρθηκαν είναι οι εξής: 1. Μη νόμιμες διαδικασίες αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων προμηθειών. 2. Οι προϋπολογισμοί των ΝΣΚ κρίνονται μη ρεαλιστικοί, αφού υπερεκτιμούνται τα έσοδα και υποεκτιμούνται οι δαπάνες, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη ποιοτικά χαρακτηριστικά (αύξηση ασθενών, ανασφάλιστοι και άποροι). 3. Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), η οποία από το 2007 ήταν αρμόδια για τη διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών, δεν είχε δώσει ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα των προμηθειών, με συνέπεια τα νοσοκομεία να αναγκάζονται να διενεργούν τα ίδια κάποιους διαγωνισμούς και να καταφεύγουν στις απευθείας αναθέσεις για τις προμήθειες, αυξάνοντας έτσι τις δαπάνες τους. 4. Ο ΕΟΠΥΥ δεν εκταμιεύει τα ποσά με βάση τις τιμολογήσεις των Νοσοκομείων. Επιπλέον, δεν πραγματοποιείται έγκαιρα και περιοδικά η πληρωμή των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα για πληρωμή των προμηθευτών.

Συνεπώς, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποσά για να εξοφλήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις στην ώρα τους. Ως ενδεικτικό παράδειγμα για τις απ’ ευθείας αναθέσεις αναφέρθηκε ο Ευαγγελισμός, ο οποίος το διάστημα 2016-17 διοργάνωσε και ολοκλήρωσε μόνο 5 ανοιχτούς διαγωνισμούς, ενώ το 2016 οι απευθείας αναθέσεις είχαν φτάσει τις 3.316.

Οι απευθείας αναθέσεις κόστισαν στο νοσοκομείο το 2016, 30,5 εκατ. ευρώ και το 2017, 27,3 εκατ. ευρώ. Η ίδια κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στο τέλος του 2017, ο Ευαγγελισμός είχε 17,7 εκατ. ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, το ΠΓΝ Λάρισας 10,7 εκατ., το Λαϊκό 9,3 εκατ. και το Αττικόν 9,7 εκατ. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε και πάλι ο Ευαγγελισμός στον οποίο το 2017 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε 5,48 εκατ. εκ των οποίων όμως τα 3,2 εξόφλησε στο τέλος Δεκεμβρίου. Τα ίδια συμβαίνουν και στα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς οι σημαντικότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαχρονικά αφορούν κυρίως σε προμήθειες των Στρατιωτικών Νοσοκομείων για φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις μη νόμιμες διαδικασίες αναθέσεως δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και ειδικότερα στο 401 ΓΣΝ. Το 401 ΓΣΝ σύναψε συμφωνίες -πλαίσιο μόνο για είδη χαμηλού κόστους (γάντια και σύριγγες) και για την προμήθεια υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού προχώρησε το 2016 σε 226 απευθείας αναθέσεις αξίας 3.377.405,81 ευρώ,172 συμβάσεις συνοπτικών διαγωνισμών, αξίας 2.048.780,61 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ελεγχθείσα περίοδος ήταν από 31.12.2016 έως 31.8.2017 και 30.9.2017 (για κάποιους υποτομείς)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων

Η task force ,το clawback και οι φορολογικές παραβάσεις από την μη είσπραξη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

Πολλοί «ειδήμονες» του χώρου της υγείας και όχι μόνο ανακάλυψαν τη χρεοκοπία του νοσοκομείου  ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’  το οποίο έχει 5000 € για να προμηθευτεί φάρμακα ενώ απαιτούνται 5.330.000 ευρώ και 28.000 ευρώ αντί των 150.000 ευρώ για να προμηθευτεί τρόφιμα για τους νοσηλευόμενους.

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Ο διοικητής του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» αποπέμφθηκε από τον υπουργό υγείας καθώς υπήρχαν πάρα πολλά  αρνητικά σχόλια στον Τύπο . Αναρωτιόμαστε, η αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ τι έλεγε για τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ; Τα έβρισκε όλα καλά στο νοσοκομείο ; Τι αναδείκνυαν οι δείκτες σαν προβλήματα και πόσο σοβαρά ήταν αυτά ; Εάν δεν ελάμβαναν τόσο μεγάλη έκταση τα σχόλια στο διαδίκτυο όλα θα πήγαιναν μια χαρά ;

Ο διαγωνισμός 14 εκ.€ και οι αργομισθίες διασωστών στο ΕΚΑΒ

Τα προβλήματα , όπως όλοι παραδέχονται, στο ΕΚΑΒ είναι πολλά και διαχρονικά. Εμείς πέρα από κάθε αντιπαλότητα και φωνασκία θέσαμε τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το ΕΚΑΒ.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ

Στην Ελλάδα για να αναδειχθούν τα προβλήματα πρέπει είτε να γίνει κάτι τραγικό (  Τέμπη , θάνατοι συμπολιτών μας λόγω έλλειψης  ασθενοφόρων ) ή  εκλογές !Δυστυχώς αυτή την περίοδο συνέβησαν και τα δύο. Και συνάνθρωποι  μας έχασαν άδικα τη ζωή τους και εκλογές έχουμε που κυριαρχεί μια στείρα αντιπαράθεση για την Υγεία. Εμείς θα μείνουμε σε αυτό το άρθρο μόνο στο ΕΚΑΒ.