ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γεώργιος Κρεατσάς
Ομ. Καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής
video

Γ. Κρεατσάς στο healthweb: Στην Ελλάδα ένα στα χίλια κορίτσια γεννιούνται χωρίς κόλπο και μήτρα

Ο Ομ. Καθηγητής Γυναικολογίας και Mαιευτικής κύριος Γεώργιος Κρεατσάς μίλησε στο www.healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου,  για την υγεία του γενετικού συστήματος της γυναίκας ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και την εφηβεία μέχρι και τη μεγαλύτερη ηλικία.

  • Καλώς ήρθατε κύριε Κρεατσά
  • Δεν λέω καλώς σας βρήκαμε διότι πραγματικά αξίζει τον κόπο και είναι αυτονόητο ότι η εκπομπή σας έχει πολύ καλή απήχηση πρώτον. Δεύτερον ότι βοηθάει πάρα πολύ όχι μόνο τις κυρίες για τις οποίες θα μιλήσουμε σήμερα αλλά την οικογένεια, και αυτό το οποίο θέλω να περάσει σα δίδαγμα της σημερινής συζήτησης είναι ‘’Τα παιδιά του σήμερα στην οικογένεια του αύριο.’’

 Υπέροχο αυτό που είπατε και σας ευχαριστούμε θερμά και για τα καλά σας λόγια κύριε Κρεατσά, μας τιμούν  ιδιαίτερα να το ακούμε από εσάς. Κύριε Κρεατσά πως μπορεί να αναπτυχθεί το γενετικό σύστημα ενός παιδιού φυσιολογικά;

Το γενετικό σύστημα ενός παιδιού, είτε αγόρι είτε κορίτσι, αρχίζει να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν για οποιονδήποτε λόγο δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό το γενετικό σύστημα να έχει κάποιο πρόβλημα το οποίο να είναι είτε σοβαρό είτε μέτριου βαθμού. Αυτό βέβαια με μεγάλη δυσκολία μπορούμε να το δούμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προς το τέλος της εγκυμοσύνης, αλλά φαίνονται μετά τον τοκετό, όταν πια η γυναίκα βγάλει το παιδάκι, αγοράκι ή κοριτσάκι και αυτό το οποίο κάνει και πάντα τα λέμε στους φοιτητές μας είναι ότι μόλις γεννηθεί το παιδί δεν φωνάζουμε όλοι “it’s a boy! It’s a girl!” που λένε και διεθνώς κλπ, είναι αγόρι χειροκροτήματα κλπ, όχι. Εκείνο το οποίο κάνουμε πρώτα είναι να εξετάσουμε το παιδάκι από πλευράς όλων αυτών τα οποία φαίνονται, τη σωματική υγεία παραδείγματος χάριν αλλά και το γενετικό σύστημα για να δούμε ότι όλα πάνε καλά καταρχήν, γιατί είναι μερικά θέματα τα οποία δεν φαίνονται με τη γέννηση αλλά παρουσιάζονται αργότερα.

Και ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης ώστε να αναπτυχθεί το γενετικό σύστημα ενός παιδιού φυσιολογικά;

Οι τρόποι πρόληψης θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικοί, δηλαδή το αγόρι, το κορίτσι, αν υπάρχει γάμος στην εφηβεία, που δεν είναι λίγοι οι γάμοι στην εφηβεία, εκείνο βέβαια το οποίο έχει σημασία όταν προχωρήσουμε είναι να ξέρουμε ότι θα προχωρήσουμε σε μία σχέση και η σχέση αυτή θα επιφέρει ένα ώριμο, σωστό και υγιές παιδί, αγόρι ή κορίτσι. Εάν για οποιονδήποτε λόγο η μητέρα, ενδεχομένως, η μέλλουσα μητέρα ή ο μέλλων πατέρας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας πρέπει αυτό το πρόβλημα να αναφέρεται, να μην πω και πριν το γάμο, που δεν υπερβάλω αλλά πρέπει και κατά τη διάρκεια του γάμου και πριν ακόμα αρχίσει η προσπάθεια για κύηση να αναφερθεί αυτό το πρόβλημα για να ξέρουμε κατά πόσο το παιδί το οποίο θα κυοφορήσει η μητέρα, η ονομαζόμενη μητέρα, παρ’ όλο που δεν το έχει γεννήσει ακόμα θα μπορεί να είναι υγιές ή όχι. Αν κάποιο πρόβλημα υπάρχει στη μητέρα, αν κάποιο πρόβλημα υπάρχει στον πατέρα είναι πολύ πιθανό αυτό να εμφανιστεί και στο παιδί. Είναι καλό να ξέρουμε το ιστορικό. Και σας ρωτάω εγώ τώρα, πάμε σε μερικούς γάμους, σε 100 γάμους σε όλη την Ελλάδα να ρωτήσουμε πριν τον γάμο ή μερικές μέρες πριν, ξέρετε αν το γεννητικό σύστημα είναι εντάξει ή του μπαμπά ή της μαμάς κλπ. Θα πούνε τι είναι αυτά που λέτε. Γι’ αυτό ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος του εαυτού του. Η πρόληψη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα .

Σωστά κύριε Κρεατσά είναι κάτι το οποίο στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ ως κουλτούρα, οπότε τώρα εσείς από όταν ξεκινήσατε να ασχολείστε με το θέμα του γενετικού συστήματος των παιδιών και των εφήβων έχετε βάλει ένα πολύ σημαντικό λιθαράκι στο να μας βοηθήσετε στην ενημέρωση. Να σας ρωτήσω κύριε Κρεατσά μας είπατε για την πρόληψη, για να καταλάβουμε λίγο πρακτικά και να καταλαβαίνουν και οι γονείς, δηλαδή ένας γονιός πέρα από τον παιδίατρο που πηγαίνει το παιδί και τον έφηβο, θα πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή του κοριτσιού να απευθυνθεί σε έναν γυναικολόγο, ώστε να γίνει ένας έλεγχος όπως λέμε για το γενετικό σύστημα; Είναι φυσιολογικό;

Πολύ σωστή η ερώτησή σας, το πότε πρέπει να γίνει. Δεν λέω για να μην υπερβάλω πριν γεννηθεί το παιδί και είναι ακόμα μέσα στην κοιλιά. Ωστόσο θα πρέπει όταν γεννηθεί το αγόρι ή το κορίτσι, αυτό το οποίο κάνω και πρέπει να κάνουμε όλοι οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι, να μην πούμε αμέσως «Πω πω ένα ωραίο κοριτσάκι! Πω πω ένα ωραίο αγοράκι!», ποτέ δεν πρέπει να γίνεται αυτό. Αλλά οι νεογνολόγοι, εμείς, κοιτάζουμε τα γεννητικά όργανα, κοιτάζουμε το σωματότυπο του αγοριού και του κοριτσιού και πάνω από όλα κοιτάζουμε και ρωτάμε και ξέρουμε και πρέπει να ξέρουμε το ιστορικό, το κληρονομικό ιστορικό και της μητέρας και του πατέρα. Γιατί αν η μητέρα ή και ο πατέρας κατά μείζονα λόγο έχουν μία πάθηση στο γεννητικό σύστημα, μία ανωμαλία του γεννητικού συστήματος είναι αυτό πολύ πιθανό να παρουσιαστεί στο παιδάκι. Και αν παρουσιαστεί στο παιδί καλό είναι να το προλάβουμε το συντομότερο δυνατό πριν γεννηθεί ή αν γεννηθεί, πριν γεννηθεί δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, δεν υπάρχει περίπτωση. Αλλά αν γεννηθεί αμέσως να προσέξουμε τι μπορεί να συμβεί, τι μπορούμε να κάνουμε.

Άρα καλά είναι η μητέρα να πηγαίνει το κορίτσι ας πούμε στα 7 χρόνια του να κάνει έναν έλεγχο σε γυναικολόγο;

Όχι, εκείνο το οποίο πρέπει να γίνεται και γίνεται πάντα είναι αμέσως με τη γέννηση εξετάζεται το γεννητικό σύστημα του αγοριού ή του κοριτσιού. Και αν είναι δίδυμα κατά μείζον και των δύο. Αν βρεθεί κάτι ρωτάμε και πρέπει να ξέρουμε όχι μόνο τελευταία στιγμή αλλά και από πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν η μητέρα ή ο πατέρας είχαν κάποιο πρόβλημα με το γεννητικό σύστημα. Και από εκεί και πέρα μόλις γεννηθεί το αγοράκι ή το κοριτσάκι το βλέπουμε πάρα πολύ καλά, συμβαίνει μερικές φορές να έχουμε προβλήματα από κάτω, αυτό λέγεται κλειτορίδα μεγαλύτερη, κόλπος να μην υπάρχει μερικές φορές και αυτά είναι τα θέματα τα οποία έχουμε πρωτοστατήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στη δημιουργία νέου κόλπου, η οποία διεθνώς φέρει το όνομά μας και μπορεί να γεννηθεί και ένα κοριτσάκι που μπορεί να μην έχει ούτε μήτρα ούτε κόλπο. Αυτό μπορούμε να το δούμε πριν τη γέννηση, δηλαδή να δούμε αν υπάρχει ο κόλπος χωρίς να το πειράξουμε, με το μάτι μας και την εμπειρία μας, να δούμε αν υπάρχει κάτω η τρυπούλα που πρέπει να υπάρχει, αν υπάρχει κλειτορίδα, γενικά αν έχει γεννητικό σύστημα. Και αν είναι αγόρι, στο αγόρι είναι πιο εύκολο, γιατί τα γεννητικά όργανα κατά κανόνα είναι έξω γεννητικά όργανα, ενώ στο κοριτσάκι είναι και έξω και έσω, γιατί οι ωοθήκες είναι μέσα στην κοιλίτσα, χαμηλά, οπότε δεν έχει και νόημα να τρελάνουμε και τους γονείς και το κορίτσι με το να κάνουμε κάτι. Απλώς τα έχουμε όλα μέσα στο μυαλό μας και αυτό διδάσκουμε στους φοιτητές μας ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού, για να μην πούμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όλα αυτά θα πρέπει να τα ελέγχουμε, είτε με υπερηχογραφήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκεί που κάνουμε το υπερηχογράφημα ή μετά τον τοκετό να δούμε πως είναι ακριβώς το γεννητικό σύστημα.

Στην Ελλάδα κύριε Κρεατσά σε τι ποσοστό έχετε εντοπίσει κορίτσια να έχουν γεννηθεί χωρίς κόλπο και χωρίς μήτρα; Ποιο είναι το ποσοστό;

Το ποσοστό δεν είναι μικρό, είναι 1 στα 1.000 και ίσως και περισσότερο αλλά εκείνο το οποίο πρέπει να ξέρουμε είναι ότι όταν δεν υπάρχει ο κόλπος μερικές φορές μπορεί να μην υπάρχει και η μήτρα. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να το προσέχουμε πάρα πολύ. Και βέβαια σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο θέματα. Όταν το παιδάκι ενηλικιωθεί και είναι στην εφηβεία, δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις ανακαλύπτεται τότε ότι δεν υπάρχει μήτρα. Γιατί; Γιατί πάει στο σχολείο, είναι με τις συμμαθήτριές της, βλέπουν τις συμμαθήτριες «Α, πάω στην τουαλέτα γιατί έχω αιματάκι; Τι αιματάκι; Έχω περίοδο.» και ρωτάει η άλλη κοπελίτσα που έχει το πρόβλημα «Τι είναι περίοδος παιδιά;». Και τότε αρχίζει και είναι λάθος αυτό, θα πρέπει χωρίς να τρομάζουμε τα παιδιά, ούτε τα παιδιά ούτε τους γονείς και αυτός είναι και ο σκοπός μας που επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο και το Αρεταίειο νοσοκομείο, η μαιευτική – γυναικολογική κλινική και εμείς και από το μαιευτήριο Ρέα επισκεπτόμαστε σχολείο και λέμε και στα παιδιά να έρχονται και να ακούνε που με τρόπο πάντα που πρέπει να ακούσουν αυτά που πρέπει να ακούσουν για το γεννητικό σύστημα, να καταλάβουν ότι η υγεία του γεννητικού συστήματος είναι και αυτή ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα.

Η αποκατάσταση πως γίνεται κύριε Κρεατσά του κόλπου και της μήτρας;

Ο κόλπος σχηματίζεται από άλλα εμβρυϊκά στοιχεία και η μήτρα επίσης από άλλα εμβρυϊκά στοιχεία.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι μπορεί να γεννηθεί ένα παιδάκι με μήτρα και χωρίς κόλπο και μπορεί να γεννηθεί και ένα παιδάκι με κόλπο, χωρίς μήτρα. Ή μπορεί να γεννηθεί και ένα κοριτσάκι που μπορεί να μην έχει ούτε μήτρα ούτε κόλπο. Οι ωοθήκες δεν έχουν πρόβλημα, σχηματίζονται από αλλού. Άρα λοιπόν εκείνο το οποίο θα πρέπει ξέρουμε είναι ότι ψάχνοντας θα πρέπει να βρούμε αν η μήτρα υπάρχει και ο κόλπος υπάρχει. Αν δεν υπάρχει ο κόλπος και υπάρχει η μήτρα είναι μία πάρα πολύ σημαντική επέμβαση την οποία κάνουμε προσωπικά και φέρει το όνομά μας, Creatsas vaginoplasty διεθνώς, έχουμε χειρουργήσει πάνω από 400 κορίτσια με τέτοια προβλήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που μας καλούνε. Και το δεύτερο το οποίο θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει κόλπος και στις ημέρες της εφηβείας που έχει μπει στην εφηβεία, δεν έχει περίοδο να κοιτάξουμε αν υπάρχει μήτρα, αν όχι τότε και νωρίτερα κάνοντας ένα υπερηχογράφημα και εξετάζοντας την κοιλίτσα με ακτινολογικό έλεγχο.

Μετά την αποκατάσταση, το κορίτσι στην ενήλικη ζωή θα έχει φυσιολογική σεξουαλική ζωή αλλά και θα μπορεί να γεννήσει;

Βεβαίως και θα μπορεί να γεννήσει μέσω του κόλπου. Θα έχει φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα, διότι κάνουμε πάρα πολύ καλή τεχνική και το 90%, να μην πω το 99% των περιπτώσεων που έχουμε χειρουργήσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι ικανοποιημένες. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η μήτρα, γιατί αν δεν υπάρχει μήτρα τότε η μόνη λύση που υπάρχει και γίνεται είναι η μεταμόσχευση μήτρας, που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν την κάνουμε, παρά μόνο στο εξωτερικό, σε ορισμένα κέντρα τα οποία είναι referral centers και με τα οποία επικοινωνούμε και μπορούμε να βοηθήσουμε τα κορίτσια αυτά.

Υπάρχουν και αγόρια που μπορεί να έχουν γεννηθεί με κάποια ιδιαιτερότητα στο γεννητικό τους σύστημα;

Βεβαίως και τα αγόρια μπορεί να έχουν κάποια ιδιαιτερότητα. Ή με ένα μικρό πέος σε σχέση με τη νεογνική ηλικία, με το εμφανιζόμενο αλλά εκείνο το οποίο θα πρέπει να προσέχουμε πάντα είναι το γενετικό σύστημα των όρχεων, δηλαδή τα δύο μπαλάκια τα οποία υπάρχουν πίσω από το πέος του αγοριού να είναι σωστά, να υπάρχουν και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι λάθος, λάθος, λάθος και δεν γίνεται, γιατί οι μαιευτήρες – γυναικολόγοι είμαστε όλοι πολύ ενημερωμένοι και προσέχουμε να γεννηθεί ένα κορίτσι και με το να δούμε ότι δεν υπάρχει το λέμε υπό την μορφή αστείου «πουλάκι εξωτερικό» να λέμε είναι κορίτσι και αντιστρόφως ότι είναι αγόρι, παρ’ όλο που η διάγνωση φύλου γίνεται με τον ακτινολογικό και υπερηχογραφικό έλεγχο πριν τη γέννηση και ξέρουμε αν κυοφορεί αγόρι ή κορίτσι. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, μόλις γεννηθεί και βγει το παιδάκι από τη μήτρα της μητέρας οπωσδήποτε πρέπει να το κοιτάξουμε και να δούμε όχι μόνο το γεννητικό σύστημα αλλά και το δυνατόν και τα άλλα συστήματα ότι είναι σωστά.

Κύριε Κρεατσά ποιον θεωρείτε υπεύθυνο για τη σωστή ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων; Τον γιατρό; Το σχολείο; Τους γονείς; Όλοι μαζί; Ποιοι θεωρείτε έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης;

Είναι καταρχάς η Πολιτεία η οποία έχει αποδεχθεί πρότασή μας και η ομάδα η δική μας επισκέπτεται κάθε χρόνο σχολεία σε όλη την Ελλάδα και μιλάμε με τον προσήκοντα τρόπο στα παιδιά, παρουσία και δασκάλων από το σχολείο για το πως γεννιέται ένα παιδί και πως το συλλαμβάνει η μητέρα και πως προχωράει μέσα στη μήτρα της και πως προχωράει η γέννηση.

  • Αλλά το κυριότερο που μιλάμε είναι η καθαριότητα του γεννητικού συστήματος, οι κακώσεις του γεννητικού συστήματος, η προσοχή να μην αρχίσει μία σεξουαλική δραστηριότητα σε ανώριμη ηλικία και όλα αυτά. Με αυτό τον τρόπο εμείς επισκεπτόμαστε σχολεία κάθε χρόνο και ομάδα από το Αρεταίειο νοσοκομείο με άδεια από το Υπουργείο Παιδείας επισκέπτεται σχολεία σε όλη την Ελλάδα και έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ευχαριστημένοι, δεν μπορείτε να φανταστείτε από τις ερωτήσεις των παιδιών. Οι ερωτήσεις των παιδιών και μιλάμε τώρα για παιδιά Γ’ Γυμνασίου, Α’ Λυκείου κ.ο.κ.

Άρα στο σχολείο θα έπρεπε να μπει ένα μάθημα πρόληψης κύριε Κρεατσά;

Βεβαίως, θα μπορούσε να μπει. Μέσα στη Βιολογία αυτά που αναφέρονται στο σχολείο δεν είναι αρκετά, για να μπορέσει το κορίτσι ή το αγόρι να μάθε ορισμένα πράγματα και νομίζω ότι και είναι καλύτερο να μπορέσει να πάρει τις πληροφορίες αυτές μέσα από ώριμους συναδέλφους οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα αυτό και είναι ουκ ολίγοι. Και ευτυχώς το αντικείμενο αυτό έχει προχωρήσει και στην Περιφέρεια, να μην πω επαρχία. Δηλαδή γίνονται συνέδρια, ομιλίες, εκτός – εντός σχολείων και βέβαια υπάρχουν βιβλία, όπως και εγώ, το βιβλίο μου έχει τίτλο «Είναι ωραίο να μεγαλώνεις».

Υπέροχο το βιβλίο σας. Το οποίο πραγματεύεται κυρίως την υπογεννητικότητα; Για πείτε μας.

Βεβαίως και την υπογεννητικότητα, διότι και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο και σοβαρό και να σας συγχαρώ που βάλατε και αυτό το θέμα για συζήτηση, είναι πολύ σημαντικό. Θέλω να σας πω ότι πέρυσι οι θάνατοι και οι γεννήσεις, οι μεν γεννήσει στη χώρα μας ήταν 85.346 και οι θάνατοι ήταν 143.919. Που θα πάει αυτό; Που βρισκόμαστε;

 Γιατί πιστεύετε έχουμε τόσο μεγάλη υπογεννητικότητα στην Ελλάδα κύριε Κρεατσά; Είναι οικονομικοί λόγοι; Δεν θέλει την ευθύνη κανείς; Τι πιστεύετε;

Θεωρώ ότι το θέμα είναι οικονομικό αλλά είναι και η πολιτική της κάθε οικογένειας, τα ενδοοικογενειακά θέματα. Είναι ότι και η μητέρα, μέλλουσα μητέρα εργάζεται, η δουλειά της είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν μπορεί να λείψει το σκέφτεται κλπ. Ο άντρας ενδεχομένως να λείπει και εντός Αθηνών και εκτός Αθηνών, στην Περιφέρεια και ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι ότι η Περιφέρεια και ειδικά τα μικρά χωριά δεν έχουν ενημέρωση για το ότι πρέπει, μπορούν και να κάνουν και ένα δεύτερο παιδάκι. Αλλά όταν τα σκέφτονται αυτά είναι ήδη αργά.

Χρειάζονται και κίνητρα κύριε Κρεατσά, να πούμε και την πραγματικότητα, χρειάζονται και κίνητρα από την Πολιτεία, είναι μία άλλη συζήτηση που θα την κάνουμε κάποια στιγμή. Να δίνει κίνητρα οικονομικά η Πολιτεία στην Ελλάδα, όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό. Κύριε Κρεατσά μέχρι ποια ηλικία, ποια η προσωπική σας άποψη ποια είναι; Η γυναίκα μέχρι ποια ηλικία είναι καλά να προσπαθεί να κάνει ένα παιδί με εξωσωματική;

Παλιότερα υπήρχε κάποιο όριο το οποίο τώρα έχει αυξηθεί. Δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί να είναι 3-4 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση αλλά και η εμμηνόπαυση σε κάθε γυναίκα διαφέρει ηλικιακά. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε έγκαιρα, έγκαιρα, έγκαιρα τη διάγνωση ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως είναι ανεπανόρθωτο και από ανατομικής αλλά από λειτουργικής – φυσιολογικής πλευράς του γεννητικού συστήματος για να μπορέσει η γυναίκα να μείνει έγκυος, το συντομότερο δυνατόν. Δεν θα ήθελα μία γυναίκα μετά τα 45, 46, 47, 48, 49 είχαμε προχθές, 49 ετών κυρία είχαμε προχθές η οποία έχει γεννήσει πάλι με εξωσωματική, πάλι με διάφορα στοιχεία κλπ, είναι τρισευτυχισμένη, μας έφερε το παιδάκι της, το αγκαλιάσαμε όλοι κλπ αλλά δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι τι θα κάνει ένα ζευγάρι που παντρεύεται σε ηλικία 40 – 45 χρονών και τότε αρχίζει και σκέφτεται ότι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα παιδί για να μπορέσουν να έχουν την οικογένειά τους.

Έχουν αλλάξει πια τα δεδομένα κύριε Κρεατσά, ο κόσμος παντρεύεται μετά τα 40 πλέον. Και για να κλείσουμε σιγά σιγά, κύριε Κρεατσά θεωρείτε ότι η ευκολία των εφήβων σε πορνογραφικό υλικό στο internet επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική τους έκφραση και ότι μπορεί να οδηγήσει σιγά σιγά σε βίαιες συμπεριφορές στο σεξ;

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και επειδή εγώ είχα την καλή τύχη να εκπαιδευτώ σε αυτά τα θέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Μπάφαλο και στην Αγγλία, εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι οι γονείς να προσέχουν από που προέρχεται η ενημέρωση των παιδιών. Η ενημέρωση πρέπει να προέρχεται από ενημερωμένα και σωστά άτομα και να ξέρουν πως να πλησιάσουν τα παιδιά και πως να τους μιλήσουν. Και αυτό είναι το υπ’ αριθμόν ένα, διότι αν δεν το κάνουν οι γονείς αυτό το θέμα τα παιδιά, θα πάνε στο σχολείο και θα αρχίσει το cross top μεταξύ τους, εγώ έκανα αυτό έχω και μία φίλη, εσύ έχεις έναν φίλο και τι έκανες για πες μας, τι έγινε και που έγινε. Μετά είναι πολύ σημαντικό και εμείς να επισκεπτόμεθα τα σχολεία, σας είπα ότι η ομάδα μας επισκέπτεται 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και γίνεται κάθε χρόνο αυτό και κυρίως στην Περιφέρεια, εκεί έχει μεγάλη σημασία, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, είναι πολύ σημαντικό. Και με τρόπο ωραίο, όμορφο, απλό και εμπλουτισμένο με απλές λέξει πλησιάζουμε τα παιδιά μας κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μάθουν ορισμένα πράγματα. Βέβαια μπορεί να φύγει το παιδάκι από εκεί και να πάει στο σπίτι και στο σπίτι να ακούσει άλλα αλλά από εκεί και πέρα…

Αυτό κύριε Κρεατσά δεν πρέπει και οι γονείς να φροντίζουν τα παιδιά περισσότερο, να ελέγχουν στο διαδίκτυο που ακριβώς, σε ποια sites μπαίνουν γιατί αν μπαίνουν σε sites με πορνογραφικό υλικό, είναι μικρά και δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν.

Βέβαια, εκεί θέλει μεγάλη προσοχή και είναι η υπευθυνότητα των γονέων να προσέχουν τα παιδιά τους , ωστόσο  ην ώρα που πλησιάζει ο γονιός να δει τι βλέπει το παιδί στο site από εδώ και από εκεί, το παιδί είναι πανέξυπνο θα γυρίσει και θα δείξει άλλα στην οθόνη του, δεν θα δείξει αυτά τα οποία βλέπει.  Θέλει διακριτικότητα και ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας με τα παιδιά σε αυτή την περίπτωση αν οι γονείς δεν τα καταφέρουν είναι ο καλύτερος φίλος ή καλύτερη φίλη. Αυτοί είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να περάσουν το μήνυμα στο αγοράκι ή στο κοριτσάκι να του πουν ρε παιδί μου δεν ντρέπεσαι, τι είναι αυτά που ακούς κλπ. Και θα σου βρω εγώ ένα site, υπάρχουν πολλά site ενημέρωσης, όπως και εσείς καλλιεργείτε και σας αξίζουν συγχαρητήρια, την ενημέρωση και την πρόληψη, υπάρχουν όπως το δικό σας που ενημερώνουν τον κόσμο. Πρέπει να καθίσουν να ακούσουμε, να προσελκύσουμε τον κόσμο, να τον βελτιώσουμε γιατί δεν μπορεί τα παιδιά του σήμερα, στην οικογένεια του αύριο να γεννιόνται και να έχουν προβλήματα, προβλήματα τα οποία μερικές φορές δεν αντιμετωπίζονται.

Και ο ρόλος του γιατρού κύριε Κρεατσά είναι σημαντικός, ο γιατρός θα πρέπει να ασχολείται με το παιδάκι, τον έφηβο, τον ενήλικα και να δίνει λίγο χρόνο στη συνεδρία να κάνει ενημέρωση, σωστά;

Σωστά. Αλλά να πω και κάτι ακόμα, ο γάμος, ο γάμος, ο γάμος! Καλό είναι η επικοινωνία να προχωράνε στο γάμο και στη δημιουργία οικογένειας σε νεότερες ηλικίες.

Πολύ καλό το μήνυμά σας, απαραίτητο.

Γιατί όσο μεγαλώνουμε οι πιθανότητες για να δημιουργηθεί μία ανωμαλία σε ένα παιδί το οποίο θα γεννηθεί το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι μεγαλύτερες και επομένως είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν βάζω βέβαια και μέσα ότι η ωοθήκη παύει να λειτουργεί με τον τρόπο τον οποίο πρέπει και υπολειτουργεί σε νεαρή ηλικία, καθώς επίσης και τα ανδρικά γεννητικά όργανα, το σπέρμα δεν είναι τόσο καλό όσο πρέπει. Και τόσα άλλα πράγματα τα οποία μπορεί να προκύψουν.

Βεβαίως, περνώντας ο καιρός κύριε Κρεατσά υπάρχουν και φθορές. Για να κλείσουμε σιγά σιγά κύριε Κρεατσά ήθελα να σας ρωτήσω και με αφορμή δυστυχώς και την επικαιρότητα του 12χρονου κοριτσιού που έχει βιαστεί. Εάν ένα άτυχο κορίτσι σε μία μικρή ηλικία, παιδική εφηβική βιαστεί σεξουαλικά ποια είναι η πορεία της υγείας του;

Αν γίνει αυτό θέλει μεγάλη προσοχή και από τους γονείς αλλά και από τους συναδέλφους οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν το θέμα. Χρειάζεται ένας καλός ψυχολόγος, μία καλή ψυχίατρος ενδεχομένως αλλά πάνω απ’ όλα όπως είπα και πριν είναι η πρόληψη. Στο σχολείο οι Βιολόγοι είναι πάρα πολύ καλοί, αναφέρονται στα ζητήματα αυτά αλλά και εμείς είμαστε διατεθειμένοι και εγώ προσωπικά, είμαστε 24 ώρες το 24ωρο στη διαθεσιμότητα των γονέων για να μην πω και των παιδιών, που θα μπορούσα να το πω γιατί ξέρουμε τι θα πούμε, πως θα το πούμε, δεν είναι πω πω τι έπαθες κλπ.

Πέρα από το ψυχολογικό κομμάτι, βιολογικά θα αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα υγείας, τα οποία αν δεν γινόταν αυτό δεν θα τα αντιμετώπιζε;

Βεβαίως, διότι οι παθήσεις του γεννητικού συστήματος συνδέονται μεταξύ τους και είναι δυνατόν να επηρεάσουν και την υπόλοιπη περιοχή του κάτω μέρους της κοιλιάς αλλά αυτά είναι φλεγμονές δεν είναι και πολύ πιθανόν, μεταξύ τους όμως το γεννητικό σύστημα επειδή έχουν και κοινή προέλευση συμπάσχουν, μπορεί να συμπάσχουν και να έχει περισσότερα προβλήματα τα οποία όσο τα αφήνουμε τόσο πιο δύσκολα…

Μπορεί να εμφανιστεί και καρκίνος του μαστού λόγω του βιασμού;

Όχι σε νεαρή ηλικία είναι δύσκολο.

Σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν φτάσει 30 χρονών.

Αν υπάρχει προδιάθεση, αν υπάρχει κληρονομικότητα είναι πιο εύκολο να εμφανιστεί ένας καρκίνος του μαστού αλλά αυτό τι σημαίνει; Επειδή λέτε για το μαστό και επειδή τώρα έρχεται σε λίγο ο μήνας του μαστού και που θα έχουμε και στο Ρέα δωρεάν εξέταση, οι γυναίκες οι οποίες θέλουν να κάνουν έλεγχο και πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι να μάθουμε στο κοριτσάκι και στη μεγάλη κυρία πως θα ψηλαφήσει η ίδια το στήθος της και τη μασχάλη της και το λαιμουδάκι στο πλάι που λέγεται αυχένας με τα χέρια της και αν τυχόν πιάσει κάτι όχι να τρελαθεί και να φοβάται και να φωνάζει αλλά να πάει στο γιατρό γυναικολόγο ή μαστολόγο και οι χειρουργοί μπορεί να το δουν αυτό το πράγμα, γιατί καμιά φορά μπορεί να μην είναι και τίποτα, καμιά φορά όμως μπορεί να είναι ένας ερχόμενος καρκίνος. Και όσο μεγαλώνει η ηλικία, κοντά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης τόσο οι πιθανότητες αυτές είναι περισσότερες. Και τρίτον και τελευταίο επί του θέματος το οποίο θίξατε το πολύ σημαντικό, έχει σημασία και η κληρονομικότητα, δηλαδή ο καρκίνος του μαστού φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κληρονομείται, γι’ αυτό και όταν εξετάζουμε μία κυρία την ρωτάμε «η μαμά είχε κανένα πρόβλημα από το στήθος;» και αυτό μας βοηθάει να δώσουμε έμφαση περισσότερο στα στοιχεία εκείνα τα οποία χρειαζόμαστε για να βγάλουμε τη διάγνωση.

Πρέπει να ελέγχονται όλοι οι πιθανοί παράγοντες. Κύριε Κρεατσά να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

Συγνώμη που σας διακόπτω. Υπάρχουν τα κέντρα παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας σε πολλές κλινικές της Αθήνας αλλά και εκτός Αθηνών. Το πρώτο κέντρο το ιδρύσαμε εμείς στο Μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» και στη συνέχεια στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου μπορεί η μητέρα να πάρει το κοριτσάκι της, δεν θα φοβηθεί καθόλου το κοριτσάκι γιατί ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολύ απλός και ζεστός και θερμός, αρχίζουμε και συζητάμε περί άλλων θεμάτων και εκείνη την ώρα προχωρούμε και κάνουμε την εξέταση την οποία χρειάζεται. Είναι λοιπόν τα κέντρα παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας, λειτουργούν σε πολλές κλινικές στην Αθήνα και εκτός Αθηνών, το πρώτο το ιδρύσαμε εμείς όταν ήρθαμε από την Αμερική και πραγματικά το συστήνουμε να δημιουργείται και να επισκέπτεται τα κέντρα αυτά αν έχουν κάποια απορία, και ξέρουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό πως θα πλησιάσουν το κοριτσάκι, ελάτε να δείτε κάτι, πως τα περνάς.

Σημαντικό γιατί είναι και ένα ευαίσθητο θέμα και γενικά είναι λίγο, πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Κρεατσά που ήσασταν κοντά μας, ήταν πολύ ωφέλιμη η συζήτησή μας.

Εγώ να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ διότι αυτά τα οποία επικοινωνούμε στο κοινό βοηθάτε πάρα πολύ, είσαστε το σημείο επικοινωνίας εκείνο και το οποίο με 3 λέξεις λέγεται: πρόληψη – πρόληψη – πρόληψη. Τα παιδιά του σήμερα στην οικογένεια του αύριο. Συγχαρητήρια και σας εύχομαι καλή συνέχεια.

Ευχαριστούμε πολύ κι εμείς, καλή συνέχεια, να είσαστε καλά.