ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγεία: Η κατανάλωση καφέ μπορεί να διπλασιάσει τους θανάτους σε άτομα με υπέρταση

Υγεία: Η κατανάλωση καφέ μπορεί να διπλασιάσει τους θανάτους σε άτομα με υπέρταση
Υγεία: Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή και μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά σε υγιή άτομα

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα που έχουν σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση (160/100 mm Hg ή υψηλότερη), αλλά όχι  και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν  όμως θεωρείται σοβαρή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα. στο Journal of the American Heart Association, ένα περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης, με κριτές από ομοτίμους της American Heart Association. Αντίθετα, η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα φλιτζάνι καφέ και η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε καμία μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, αν και και τα δύο ποτά περιέχουν  εξίσου καφεΐνη. Σύμφωνα με τον FDA, ένα φλιτζάνι πράσινου ή μαύρου τσαγιού 8 ουγγιών έχει 30-50 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης και ένα φλιτζάνι καφέ 8 ουγγιών έχει περισσότερο από 80 έως 100 χιλιοστόγραμμα.

Η προστατευτική δράση του καφέ

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή και μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά σε υγιή άτομα. Επιπλέον, ξεχωριστές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι καρκίνοι. μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης. μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης ή στην τόνωση της εγρήγορσης, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτή η επίδραση οφείλεται στην καφεΐνη ή κάτι άλλο στον καφέ. Από την επιβλαβή πλευρά, ο υπερβολικός καφές μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε άγχος, αίσθημα παλμών και δυσκολία στον ύπνο.

«Η μελέτη μας είχε στόχο να προσδιορίσει εάν η γνωστή προστατευτική δράση του καφέ ισχύει και για άτομα με διαφορετικούς βαθμούς υπέρτασης και εξέτασε επίσης τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στον ίδιο πληθυσμό», εξήγησε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Hiroyasu Iso, M.D., Ph.D. ., M.P.H., διευθυντής του Institute for Global Health Policy Research, Bureau of International Health Cooperation, National Center for Global Health and Medicine στο Τόκιο της Ιαπωνίας και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ανακάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης 2 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ καθημερινά και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα με σοβαρή υπέρταση».

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, εμφανίζεται όταν η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είναι σταθερά πολύ υψηλή, κάνοντας την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά για να αντλεί αίμα. Μετριέται σε χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg). Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας ταξινομούν την υπέρταση ως μέτρηση αρτηριακής πίεσης 130/80 mm Hg ή υψηλότερη.

Τα κριτήρια αρτηριακής πίεσης για αυτήν τη μελέτη είναι ελαφρώς διαφορετικά από τις οδηγίες ACC/AHA. Οι ερευνητές ταξινόμησαν την αρτηριακή πίεση σε πέντε κατηγορίες: βέλτιστη και φυσιολογική (κάτω από 130/85 mm Hg). υψηλό φυσιολογικό (130-139/85-89 mm Hg); υπέρταση βαθμού 1 (140-159/90-99 mm Hg); βαθμός 2 (160-179/100-109 mm Hg); και βαθμού 3 (υψηλότερο από 180/110 mm Hg). Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στους βαθμούς 2 και 3 θεωρήθηκαν σοβαρή υπέρταση σε αυτή τη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περιελάμβαναν περισσότερους από 6.570 άνδρες και περισσότερες από 12.000 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 79 ετών στην αρχή της έρευνας. Επιλέχθηκαν από την Ιαπωνική Συνεργατική Μελέτη Κοόρτης για την Αξιολόγηση του Κινδύνου Καρκίνου – μια μεγάλη, προοπτική μελέτη που δημιουργήθηκε μεταξύ 1988 και 1990 σε ενήλικες που ζούσαν σε 45 ιαπωνικές κοινότητες. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δεδομένα μέσω εξετάσεων υγείας και αυτοχορηγούμενων ερωτηματολογίων που αξιολογούσαν τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και το ιατρικό ιστορικό.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν 19 ετών παρακολούθησης (μέχρι το 2009), καταγράφηκαν 842 θάνατοι που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Η ανάλυση των δεδομένων για όλους τους συμμετέχοντες διαπίστωσε:

  • Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση ήταν 160/100 mm Hg ή υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.
  • Η κατανάλωση ενός φλιτζάνι καφέ την ημέρα δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε καμία κατηγορία αρτηριακής πίεσης.
  • Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε καμία κατηγορία αρτηριακής πίεσης.

«Αυτά τα ευρήματα μπορεί να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι τα άτομα με σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν υπερβολικό καφέ», είπε ο Iso. «Επειδή τα άτομα με σοβαρή υπέρταση είναι πιο επιρρεπή στις επιδράσεις της καφεΐνης, οι βλαβερές συνέπειες της καφεΐνης μπορεί να υπερτερούν των προστατευτικών της επιδράσεων και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με συχνότερη κατανάλωση καφέ ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι, καπνιστές, πότες, τρώνε λιγότερα λαχανικά και υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση (κορυφαίος αριθμός) ανεξάρτητα από την κατηγορία αρτηριακής πίεσης. Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού μπορεί να εξηγηθούν από την παρουσία πολυφαινολών, οι οποίες είναι μικροθρεπτικά συστατικά με υγιείς αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βρίσκονται στα φυτά.