ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βιταμίνη D: Υψηλότερα επίπεδα συνδέονται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Βιταμίνη D: Υψηλότερα επίπεδα συνδέονται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Βιταμίνη D: Χρησιμοποιείται από το σώμα για να χτίσει και να διατηρήσει τα οστά, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκεφαλικό ιστό συσχετίστηκαν με χαμηλότερα ποσοστά άνοιας και ήπιας γνωστικής εξασθένησης. Οι διαιτητικοί και διατροφικοί παράγοντες έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με την ικανότητα σκέψης ή συλλογιστικής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά προηγούμενες μελέτες για τη βιταμίνη D εξέτασαν μόνο τη διατροφική πρόσληψη ή τις μετρήσεις της στο αίμα, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kyla Shea, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Σύνδεση της βιταμίνης D με τη γνωστική λειτουργία

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 290 άτομα των οποίων η γνωστική λειτουργία είχε παρακολουθηθεί μακροπρόθεσμα και πριν από οποιαδήποτε γνωστή γνωστική έκπτωση. Ο μέσος όρος ηλικίας των υποκειμένων τη στιγμή του θανάτου ήταν 92 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D υπήρχε στον εγκεφαλικό ιστό και ότι τα άτομα με υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης D στον εγκέφαλο ανέφεραν επίσης υψηλότερη γνωστική λειτουργία πριν από το θάνατο.

«Αυτή η έρευνα ενισχύει τη σημασία της μελέτης του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ανθεκτικότητα για την προστασία του γερασμένου εγκεφάλου από ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς άνοιες», δήλωσε η συν-συγγραφέας Sarah Booth, PhD, διευθύντρια του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center. με θέμα τη Γήρανση στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Τα επίπεδα βιταμίνης D εξετάστηκαν σε τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου ως μέρος της μελέτης:

  • δύο περιοχές που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ,
  • μία περιοχή που σχετίζεται με άνοια που σχετίζεται με τη ροή του αίματος,
  • και μια τέταρτη περιοχή που δεν σχετίζεται με γνωστική έκπτωση.

Απαιτείται περαιτέρω μελέτη, είπαν οι ερευνητές, ιδιαίτερα επειδή δεν μπορούσαν να συνδέσουν τα επίπεδα βιταμίνης D με φυσιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο. Επίσης, τα επίπεδα βιταμίνης D είναι γνωστό ότι ποικίλλουν ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα και η μελέτη τους περιορίστηκε από την πλειονότητα των ατόμων που ήταν λευκά.

Η βιταμίνη D χρησιμοποιείται από το σώμα για να χτίσει και να διατηρήσει τα οστά, είναι επίσης γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Βρίσκεται σε μικρό αριθμό τροφών και το δέρμα μας μπορεί να μετατρέψει το ηλιακό φως σε βιταμίνη D.

Τα συνιστώμενα επίπεδα συμπληρώματος βιταμίνης D είναι 400 διεθνείς μονάδες (IU) για παιδιά ηλικίας έως 12 μηνών, 600 IU για άτομα ηλικίας 1 έως 70 ετών, και 800 IU για άτομα άνω των 70 ετών. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D με τη μορφή συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επιβλαβής, προειδοποίησε ο οργανισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει κινδύνους άνοιας που αφορούν μόνο τα άτομα με αφρικανική καταγωγή

Μπορούμε να αποτρέψουμε ή ακόμα και να αντιστρέψουμε την απώλεια μνήμης;

Απειλείται η ζωή μας από την άνοια;

Γιατί ο εγκέφαλος του Αλτσχάιμερ γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη;

Γιατί δημιουργούνται αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.