Δυσκοιλιότητα

Tι είναι καλό να τρώμε στα 20, τα 30, τα 40 και τα 50

Tι είναι καλό να τρώμε στα 20, τα 30, τα 40 και τα 50
Κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες οι οποίες αφορούν και την διατροφή μας. Ανά δεκαετία, από τα 20 έως και τα 50, οι απαιτήσεις του σώματός μας αλλάζουν και αν θέλουμε να ακολουθούμε τα υγιή πρότυπα, πρέπει να προσέξουμε αρκετά πραγματάκια. Για παράδειγμα, αν είστε 20-30 ετών, στόχος σας είναι η ενδυνάμωση και η τόνωση, η […]

Κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες οι οποίες αφορούν και την διατροφή μας. Ανά δεκαετία, από τα 20 έως και τα 50, οι απαιτήσεις του σώματός μας αλλάζουν και αν θέλουμε να ακολουθούμε τα υγιή πρότυπα, πρέπει να προσέξουμε αρκετά πραγματάκια.

Για παράδειγμα, αν είστε 20-30 ετών, στόχος σας είναι η ενδυνάμωση και η τόνωση, η πρόληψη ακμής, η αποφυγή κυτταρίτιδας και η βελτίωση του ανοσοποιητικού. Αυτά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας είναι κατά πρώτον λόγο μια μπάρα δημητριακών ή μία χούφτα ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς μαζί με 4-5 αποξηραμένα δαμάσκηνα. Αυτές οι τροφές θα σας προσφέρουν μεγάλο μέρος των βιταμινών που έχετε ανάγκη κάθε μέρα. Επίσης, αν μπορέσετε να αντικαταστήστε τον απογευματινό σας καφέ με ένα απολαυστικό χυμό φρούτων και θα σας βοηθήσει με την κυτταρίτιδα (αφού περιέχει κάλιο και βιταμίνες) και θα μειώσει την κατακράτηση υγρών και θα σας κόψει την όρεξη για σοκολάτα (που είναι «εχθρός» της ακμής). Στα fast food να τρώτε σίγουρα και μία σαλάτα, ενώ μέσα στην εβδομάδα να καταναλώνετε αυγά, άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, τόνος κ.λπ.), αλλά και κόκκινο κρέας για αύξηση της ενέργειας και της απόδοσης (πνευματικής ή σωματικής).

Αν έχετε περάσει στην ηλικιακή κατηγορία των 30-40 ετών και στόχος σας είναι η πρόληψη γήρανσης του δέρματος, η αποφυγή πεπτικών προβλημάτων (δυσπεψία, δυσκοιλιότητα) και η προσαρμογή σε αυξημένο στρες και έντονες εργασιακές απαιτήσεις, τότε πρέπει να ξεκινάτε με ένα καλό πρωινό. Ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, συνδυασμένο με φρούτα του δάσους θα σας δώσει τα απαραίτητα προβιοτικά για καλή πέψη και το ασβέστιο που σε αυτή τη δεκαετία, αρχίζει να μειώνεται, ενώ τα φρούτα του δάσους περιέχουν πολλά αντιγηραντικά συστατικά. Επιλέξτε τα μακαρόνια ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και προσθέστε στις σαλάτες σας λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, σουσάμι που είναι πλούσια σε Ω-3, Ω-6 και Ω-9. Πιείτε ένα πράσινο τσάι αντί για καφέ, καθώς έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με το ψάρι και το λευκό ψωμί με τα κριθαρένια παξιμάδι.

Αν είστε 40–50 ετών πρέπει να προσέχετε την αύξηση του βάρους, θέλετε να προστατευτείτε από ασθένειες και μυοσκελετικούς πόνους και να αποφύγετε την δυσκοιλιότητας και την κατακράτηση που οδηγεί σε πρήξιμο. Για αυτό λοιπόν, προσέξτε το αλάτι που καταναλώνετε καθημερινά, άμεσα ή έμμεσα (κρυμμένο σε τροφές). Από την άλλη, βάλτε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν κάλιο (όπως σπανάκι, ντομάτα, μπρόκολο, αχλάδι, μπανάνα, ζυμαρικά ολικής, φακές). Για τα προβλήματα που ξεκινούν σε αυτή την ηλικία με τα κόκαλά σας, καταναλώστε γαλακτοκομικά αλλά και ανάλατους ξηρούς καρπούς, σκούρα πράσινα λαχανικά και μικρά ψαράκια που τρώγονται ολόκληρα. Για να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα και να περιορίσετε την χοληστερόλη ή την υπέρταση, δώστε στον οργανισμό σας ίνες που θα βρείτε σε βρόμη, μούσλι, κριθαρένιο παξιμάδι και ελαιόλαδο. Μειώστε κατά πολύ το κόκκινο κρέας και τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και μην ξεχνάτε να τρώτε όσπρια, φρούτα, αλλά και να πίνετε κάνα ποτηράκι κόκκινο κρασί.