Σεξουαλική Υγεία

Τι λέμε στα παιδιά μας αν μας ρωτήσουν για το σεξ;

Τι λέμε στα παιδιά μας αν μας ρωτήσουν για το σεξ;

Στην εποχή που ζούμε τα παιδιά έχουν πάψει να πιστεύουν πως αν ένας άνδρας και μία γυναίκα κοιμηθούν στο ίδιο κρεβάτι την επόμενη μέρα θα έχουν ένα μωρό ή πως τα παιδιά τα φέρνει ο… πελαργός.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπαίνει στα σχολεία, το ίντερνετ έχει αλλάξει την πληροφόρηση, αλλά πάντα, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς. Για αυτό όταν το παιδί σας, σε όποια ηλικία κι αν είναι, σας ρωτήσει για το σεξ, μην του απαντήσετε για μελισσούλες και σπόρους, αλλά πείτε του όσα πραγματικά συμβαίνουν.

«Χαίρομαι που με ρωτάς»
Ακόμα κι αν το παιδί σας σας κάνει μια ερώτηση σε μια άσχημη στιγμή για εσάς, ή χρησιμοποιήσει μια βρώμικη λέξη ή σας ρωτήσει κάτι που δεν το γνωρίζετε, η πρώτη σας αντίδραση πρέπει να είναι: «Χαίρομαι που ρωτάς εμένα για αυτό» για να δείξετε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνεί τις απορίες του μαζί σας και όχι σε άτομα που δεν γνωρίζει καλά. Οι ειδικοί προτείνουν να απαντήσετε στο παιδί σας με ειλικρίνεια εφόσον ξέρετε τι είναι αυτό που θέλει να μάθει. Και όσο πιο ανοιχτά μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ, τόσο πιο δύσκολα θα αναζητήσει αλλού (βιβλία, ίντερνετ, άγνωστους) πληροφορίες.

«Τι ακριβώς θέλει να ξέρει;»
Τα παιδιά ενδιαφέρονται, ή απλά έχουν περιέργεια, από μικρή ηλικία να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει με δύο ενήλικες… κάτω από τα σεντόνια. Όταν λοιπόν, σας ρωτήσει, ανάλογα με την ηλικία του, μπορείτε να του μιλήσετε για την ανατομία των δύο φύλων ή για την σεξουαλική επαφή.

«Αυτό λέγεται κόλπος»
Οι ψυχολόγοι εκτιμούν πως τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν, τουλάχιστον τα όργανα του σώματός τους, με τις σωστές λέξεις. Να ξέρουν για παράδειγμα πως τα κορίτσια έχουν κόλπο. Δεν πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν τις λέξεις ως κάτι αστείο ή ως κάτι ντροπιαστικό. Αυτό που πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά σας, ειδικά αν είναι μικρά και κάθε νέα λέξη που μαθαίνουν την λένε σε όποιον συναντήσουν, είναι πως δεν συζητάμε για όλα τα θέματα παντού. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους εξηγήσετε πως «το σεξ είναι προσωπικό και δεν το συζητάμε με κάθε άνθρωπο που γνωρίζουμε».

«Στα παιδιά της ηλικίας σου…»
Είναι εξίσου σημαντικό όχι μόνο τι θα πείτε στο παιδί σας αλλά και πως θα το πείτε. Όταν λοιπόν, αρχίζει να παρατηρεί αλλαγές στο σώμα του, μην το τρομάξετε. Μην του πείτε «το σώμα σου αλλάζει» γιατί μπορεί να το εκλάβει ως απειλή. Πείτε του «στα παιδιά της ηλικίας σου παρατηρούνται κάποιες αλλαγές στο σώμα» για να αντιληφθεί πως δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στον/ην ίδιον/α, αλλά το περνούν και οι συμμαθητές και οι φίλοι και τα αδέρφια…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι αποτελεσματικός για την πρόληψη από σύφιλη

Ποιες είναι οι πιο συχνές φαντασιώσεις που έχουν οι άντρες στο μυαλό τους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πέντε χρόνια μετά, πώς το #MeToo συγκλόνισε τον κόσμο

Η οργάνωση Times Up, η οποία διεξάγει εκστρατείες για την κακοποίηση στην κινηματογραφική βιομηχανία, δημιουργεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την εξέταση καταγγελιών, παρόμοια με τις αρχές προτύπων για τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες.

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

Στο Σικάγο, το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης προσφέρει "kink" και "trans-friendly" σεξουαλικά παιχνίδια για ανηλίκους

Η κυνική ερμηνεία αυτού του αγωγού θα έλεγε ότι καθοδηγείται από το κίνητρο του κέρδους. Όμως, ένα άλλο ρεύμα είναι ιδεολογικό: οι ριζοσπάστες ακτιβιστές του φύλου πιστεύουν ότι βρίσκονται σε έναν αγώνα για την απελευθέρωση από το σύστημα της "σιζετεροπατριαρχίας" * - και κάθε "μη συμβατό με το φύλο" παιδί είναι ένα ακόμη εργαλείο σε αυτόν τον αγώνα.

Πώς οι γιατροί μπορούν να αναγνωρίζουν τον καταναγκασμό αναπαραγωγής

Καταναγκασμός αναπαραγωγής: Ο συνδυασμός της παροχής αντισύλληψης που είναι απίθανο να ανακαλύψουν οι σύντροφοί τους και πληροφοριών για το πώς να λάβουν υποστήριξη είναι ένας θετικός τρόπος για να ενδυναμωθούν οι γυναίκες.

Οι Κουβανοί θα ψηφίσουν για γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και παρένθετη μητρότητα

Άλλες προτάσεις του κώδικα περιλαμβάνουν τον σαφή καθορισμό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και την πρόβλεψη ότι κανείς που έχει κριθεί ένοχος για κακοποίηση ανηλίκων δεν μπορεί ποτέ να υιοθετήσει παιδί.