Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Μελέτη Πριαπισμός: Παρατεταμένη στύση ως σπάνια παρενέργεια ασθενών covid-19

Μελέτη Πριαπισμός: Παρατεταμένη στύση ως σπάνια παρενέργεια ασθενών covid-19

Η κλινική Mayo περιέγραψε πόσο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν: «Το αίμα που παγιδεύεται στο πέος στερείται οξυγόνου. Όταν η στύση διαρκεί για πολύ χρόνο, αυτό, το φτωχό σε οξυγόνο αίμα μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει τους ιστούς στο πέος. Ως αποτέλεσμα, ο πριαπισμός που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.»

Μελέτη Πριαπισμός: Μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη βρέθηκαν οι γιατροί στο Οχάιο των ΗΠΑ όταν διαπίστωσαν μια σπάνια επιπλοκή του κορωνοϊού σε ασθενή. Εμφάνισε μια παρατεταμένη στύση. Ίδιο περιστατικό είχαμε και στη Γαλλία. Σύμφωνα με νέα μελέτη αναφορικά με τη συγκεκριμένη επιπλοκή που προκάλεσε πριαπισμό ή αλλιώς παρατεταμένη στύση, οι γιατροί πιστεύουν ότι προήλθε από τον κορωνοϊό που προκάλεσε πήξη του αίματος στο μόριο του άνδρα.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, ο άνδρας παρουσίασε στύση τριών ωρών και διαγνώστηκε με πριαπισμό ενώ νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση εξαιτίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται για έναν παχύσαρκο άνδρα που εισήχθη στο νοσοκομείο τον περασμένο Αύγουστο με βαριά δύσπνοια και λοίμωξη, που προκάλεσε τη συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες του ασθενούς.

Οι γιατροί κατέγραψαν την εμπειρία τους από την ασθένεια του άνδρα σε μια έκθεση τους που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Emergency Medicine.

Ο  άντρας πήγε στα επείγοντα του νοσοκομείου μετά την επιδείνωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων που αντιμετώπιζε επί μια εβδομάδα, όπως βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Οι γιατροί του έκαναν τεστ για κορωνοϊό το οποίο και βγήκε θετικό. Κατά τη διάρκεια της διάρκειας της νοσηλείας του η αναπνευστική λειτουργία του επιδεινώθηκε και διασωληνώθηκε. Την επόμενη μέρα μια νοσοκόμα παρατήρησε ότι ο άνδρας είχε στύση. Η ομάδα φροντίδας έβαλε παγοκύστες στην περιοχή, αλλά η στύση δεν έφευγε και κράτησε πάνω από τρεις ώρες.

Η  παρατεταμένη στύση οφειλόταν σε ισχαιμικό πριαπισμό συμπέραναν οι γιατροί. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο πριαπισμός χαμηλής ροής συμβαίνει όταν το αίμα δεν μπορεί να φύγει από το πέος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πριαπισμός πιστεύεται ότι οφείλεται σε απόφραξη της αποστράγγισης των φλεβών, τα οποία είναι πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Καμιά σχέση με σεξουαλικό ενδιαφέρον ή διέγερση

Να σημειωθεί ότι τα άτομα με ισχαιμικό πριαπισμό συνήθως έχουν στύση που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες και που δεν σχετίζεται με το σεξουαλικό ενδιαφέρον ή τη διέγερση.

Ένα ακόμα σύμπτωμα του ισχαιμικού πριαπισμού είναι ο προοδευτικός πόνος στο πέος. Οι γιατροί μπορούν να ρωτήσουν τους ασθενείς σχετικά με το επίπεδο πόνου τους για να προσδιορίσουν εάν έχουν ισχαιμικό πριαπισμό ή άλλου τύπου πριαπισμό, γνωστόν ως μη ισχαιμικό ή πριαπισμό υψηλής ροής. Αυτό είναι αποτέλεσμα  τη ροής του αίματος στο πέος που δεν ρυθμίζεται σωστά• πονάει συνήθως λιγότερο από τον ισχαιμικό πριαπισμό. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ασθενής ήταν σε καταστολή, οι γιατροί δεν μπορούσαν να μετρήσουν το επίπεδο του πόνου που θα ένιωθε αν είχε συνείδηση. Και μετά από τεστ που έκαναν έκριναν ότι ήταν ισχαιμικός πριαπισμός.

Στην έκθεση που συνέταξαν οι γιατροί θεωρούν ότι ο πριαπισμός είναι «κλινική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. Η κλινική Mayo περιέγραψε πόσο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν: «Το αίμα που παγιδεύεται στο πέος στερείται οξυγόνου. Όταν η στύση διαρκεί για πολύ χρόνο, αυτό, το φτωχό σε οξυγόνο αίμα μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει τους ιστούς στο πέος. Ως αποτέλεσμα, ο πριαπισμός που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.»

Να επισημανθεί ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου άνδρα το αίμα αποστραγγίστηκε από το πέος του. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του φαρμάκου που εγχύθηκε στη βάση του πέους του, η στύση του υποχώρησε μετά 30 λεπτά θεραπείας. Ο άνδρας τελικά πέθανε από άλλες επιπλοκές του κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μόνο που έχει εμφανιστεί σε ασθενή με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, ένας  62χρονος άντρας με κορωνοϊό είχε πριαπισμό αφού μπήκε σε αναπνευστήρα, όπως αναφέρθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Emergency Medicine. Αυτή η περίπτωση καταγράφηκε στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, με τον άνδρα να έχει στύση 4 ωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εάν νοσήσει ένα άνδρας από κορωνοϊό επηρεάζεται η στύση

Οι συχνότερες ασθένειες που πλήττουν τα ανδρικά προσόντα

Οι επιζώντες Covid μπορεί να υποστούν γνωστικές επιπλοκές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

HIV: Οι Αμερικανοί που νοσούν ζουν περισσότερο, αλλά οι κρατικές δαπάνες δεν συμβαδίζουν

HIV: Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «διπλό στίγμα» της ηλικίας και της προκατάληψης κατά του HIV. Έχουν επίσης υψηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών χρήσης ουσιών.

Close Icon