Ψυχική Υγεία

Χρήση Ουσιών Έφηβοι: Η οικογενειακή υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη στις παραμεθόριες περιοχές

Χρήση Ουσιών Έφηβοι: Η οικογενειακή υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη στις παραμεθόριες περιοχές

"Οι τρόποι ενίσχυσης της οικογενειακής υποστήριξης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις αξιολογήσεις της σχολικής συμβουλευτικής, στα κοινοτικά προγράμματα, στις εξετάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες".

Χρήση Ουσιών Έφηβοι: Νέα έρευνα του Κέντρου Ολοκληρωμένου Πόνου και Εθισμού του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας της Αριζόνα διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα οικογενειακής υποστήριξης μπορούν να αποτρέψουν τη χρήση ουσιών μεταξύ των εφήβων που ζουν σε παραμεθόριες πόλεις και στις δύο πλευρές των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας κατάχρησης ουσιών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι την τελευταία τάξη του λυκείου, το 46,7% των νέων έχουν δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών για την Κατάχρηση Ναρκωτικών. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που απαντώνται στις παραμεθόριες πόλεις μπορούν να αυξήσουν το ενδεχόμενο υψηλού στρες, το οποίο αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για κατάχρηση ουσιών από τους εφήβους. “Πολλοί έφηβοι των συνόρων ανέφεραν υψηλές αντιλήψεις για το άγχος της διαταραγμένης γειτονιάς, το άγχος της συνοριακής κοινότητας και της μετανάστευσης και την ομαλοποίηση της διακίνησης ναρκωτικών. Οι έφηβοι που ζουν και στις δύο πλευρές των συνόρων αντιμετωπίζουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για ορισμένα είδη χρήσης ουσιών”, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Allison Huff, DHEd, μέλος του Ολοκληρωμένου Κέντρου Πόνου και Εθισμού (Comprehensive Pain and Addiction Center) και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής UArizona-Tucson (UArizona College of Medicine-Tucson). Η εργασία, που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Μετανάστευσης και Υγείας (Journal of Migration and Health) διαπίστωσε ότι οι έφηβοι με χαμηλή οικογενειακή υποστήριξη παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο χρήσης οποιασδήποτε ουσίας, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, σε σύγκριση με εκείνους με υψηλή οικογενειακή υποστήριξη. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 396 μαθητές λυκείου που διέμεναν και στις δύο πλευρές των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, οι οποίοι ανέφεραν παράγοντες κινδύνου που αφορούσαν το αντιληπτό υψηλό άγχος της γειτονιάς με διαταραχές, το άγχος της συνοριακής κοινότητας και της μετανάστευσης και την ομαλοποίηση της διακίνησης ναρκωτικών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση ουσιών από τους εφήβους των συνόρων, με επικεφαλής τη συν-συγγραφέα Elizabeth “Libby” Salerno Valdez, Ph.D., MPH, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινοτικής Υγείας και Πρόληψης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dornsife του Πανεπιστημίου Drexel. “Εξετάζαμε τη χρήση ουσιών από τους εφήβους από την οπτική γωνία των νέων, επειδή αυτοί επηρεάζονται περισσότερο και κατανοούν το περιβάλλον τους”, δήλωσε η Salerno Valdez, προσθέτοντας ότι η ομάδα πέρασε μήνες στατιστικής ανάλυσης με τη χρήση λογιστικής παλινδρόμησης για να εντοπίσει την οικογενειακή υποστήριξη ως κρίσιμο παράγοντα προστασίας των εφήβων από τη χρήση ουσιών.

Οι γνώσεις της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες υγείας στις προσπάθειές τους να αποτρέψουν τη χρήση ουσιών από τους εφήβους. Προγράμματα πρόληψης προσαρμοσμένα στην περιοχή των συνόρων θα μπορούσαν να δώσουν έμφαση στην ενίσχυση της οικογενειακής υποστήριξης ως προληπτικού παράγοντα κατά της χρήσης ουσιών από τους εφήβους. “Τα δυνατά σημεία μιας κοινότητας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν σκεφτόμαστε οποιοδήποτε είδος προγράμματος ή παρέμβασης”, δήλωσε ο Huff. “Οι τρόποι ενίσχυσης της οικογενειακής υποστήριξης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις αξιολογήσεις της σχολικής συμβουλευτικής, στα κοινοτικά προγράμματα, στις εξετάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι έφηβοι με εθισμό συχνά αφήνονται να αποτοξινωθούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή

Πώς οι έφηβοι μαθαίνουν στην κατανάλωση αλκοόλ;

Η σχολική επικράτηση της θεραπείας με διεγερτικά για τη ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης διεγερτικών μεταξύ των εφήβων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.

Στρες: Τα μυστικά για να καταφέρετε επιτέλους να απαλλαγείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις του εγκεφάλου απέναντι στο στρες. Αυτές εμπεριέχουν κυρίως τη σωματική άσκηση και τον διαλογισμό.