Ψυχική Υγεία

Περίεργα συμπτώματα που προκαλεί το στρες

Περίεργα συμπτώματα που προκαλεί το στρες

Υπάρχουν ορισμένα ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώνετε αν αντιμετωπίζετε έντονο στρες. Ποια είναι αυτά;

Δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, ένας στους δύο ανθρώπους που βιώνουν στρες αναφέρουν ότι νιώθουν λόγω αυτού κόπωση και μάλιστα το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι πιο έντονο από τις αλλαγές στην όρεξη, τη συσσωρευμένη ένταση στους μυς και τους πονοκεφάλους. Η κόπωση του στρες έχει τρεις διαφορετικές μορφές: Συναισθηματική, όπως αυτή που νιώθουμε μετά από έναν έντονο τσακωμό με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, σωματική, σαν να έχουμε τρέξει μαραθώνιο, ή και πνευματική, όπως αυτή που ακολουθεί ένα πολύωρο μάθημα. Ο σύντομος ύπνος είναι πολλές φορές βοηθητικός, όμως δεν δίνει λύση μακροπρόθεσμα. Η αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας του στρες είναι ο μόνος τρόπος να επανέλθουν τα επίπεδα ενέργειας στο φυσιολογικό.

Έχετε συναισθηματικές μεταπτώσεις

Το στρες προκαλεί έντονες εναλλαγές μεταξύ θυμού, απογοήτευσης, φόβου, λύπης και κάθε είδους συναισθημάτων. Είναι λογικό να αντιδράμε συναισθηματικά σε συμβάντα της καθημερινότητας –όπως η χαρά ή η λύπη που θα νιώσουμε ακούγοντας ένα καλό ή κακό νέο αντίστοιχα– η διαφορά όμως στην περίπτωση του στρες είναι ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και ότι μας εμποδίζουν να σκεφτούμε καθαρά ή να συγκεντρωθούμε.

Νιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε

Δεν αποκλείεται το στρες να προκαλέσει έντονες σωματικές αντιδράσεις όπως ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα αναγνωρίζεται ως ψυχοσωματικό αν αποκλειστούν πιθανές βιολογικές αιτίες που μπορεί να το προκάλεσαν (π.χ. υπόταση, απότομη πτώση σακχάρου).

Έχετε πόνους στο σώμα

Οι πιο συχνοί πόνοι που εκδηλώνονται λόγω στρες είναι ο πόνος στη μέση, οι μυϊκοί πόνοι καθώς και οι πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς. Οι ψυχοσωματικοί πόνοι εμφανίζονται ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη σωματική δραστηριότητα ή μετά από επαρκή ξεκούραση.

Σφίγγετε τα δόντια σας

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να συμβαίνει ασυναίσθητα ενώ εργάζεστε ή οδηγείτε αλλά μπορεί να συμβαίνει και στον ύπνο, οπότε γίνεται πιο δύσκολα αντιληπτό. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, πόνο στο σαγόνι ή το πρόσωπο γενικότερα και σε ευαισθησία των δοντιών. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα οι βλάβες και να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τοξική θετικότητα

Γιατί διαπράττουν το έγκλημα οι δράστες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σχιζοφρένεια : Συμπτώματα να τα αναγνωρίσετε

Σχιζοφρένεια : Ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να βιώσει παραληρητική σκέψη, συμπεριλαμβανομένων παρανοϊκών σκέψεων. Μπορεί να μην είναι δυνατό για το άτομο να κάνει διάκριση μεταξύ αυτής και της τακτικής σκέψης.

Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα θυμάστε

Αθλητισμός Εγκέφαλος: Η τακτική άσκηση είναι από καιρό γνωστό ότι βελτιώνει και διατηρεί βασικές πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η δυνατότητα προσοχής και συγκέντρωσης, η μάθηση και η μνήμη. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Η σωματική δραστηριότητα κάνει ευτυχισμένη και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιοχές του εγκεφάλου που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία, των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές.

Shungite : Μάθετε τις θεραπευτικές του ιδιότητες

Shungite : Τα τελευταία χρόνια, οι θεραπευτικοί κρύσταλλοι έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς. Αυτές οι πέτρες πιστεύεται ότι διαθέτουν ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του μυαλού, του σώματος και της ψυχής σας με διάφορους τρόπους.

Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη

Επιλόχεια κατάθλιψη: Δεν έχει εντοπιστεί κάποια συγκεκριμένη αιτία που να θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψης, αν και μερικοί πιστεύουν ότι η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές ή από κάποια ψυχική ασθένεια πριν την εγκυμοσύνη. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ψυχικών νοσημάτων φαίνεται να αναπτύσσουν πιο εύκολα επιλόχεια κατάθλιψη. Διακοπή της εγκυμοσύνης (π.χ. αποβολή του εμβρύου ή έκτρωση) αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης επιλόχειας κατάθλιψης.

Βασικές στρατηγικές αντιμετώπισης κύριων προκλήσεεων ψυχικής υγείας στην εποχή covid

Εάν δεν είστε πρωινός άνθρωπος, μην ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας για νωρίς το πρωί για να τον τοποθετήσετε, γιατί πιθανότατα θα χτυπήσετε το snooze την 3η ημέρα. Αντ’ αυτού, αναζητήστε την ώρα της ημέρας που θα μπορούσατε εύκολα να πάτε τον περίπατο και ξεκινήσετε τότε.

Κάρμα : Αυτοί είναι οι νόμοι του

Κάρμα : Μερικοί άνθρωποι τηρούν το παραδοσιακό νόημα που βασίζεται στις ανατολικές θρησκείες, ενώ άλλοι το ερμηνεύουν από περισσότερο μια δυτική άποψη του καλού και του κακού.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την επιθετικότητα των ασθενών στα ψυχιατρικά ιδρύματα

Έρευνα: Η μελέτη συσχέτισε τις θερμοκρασίες με τη συμπεριφορά των ασθενών. Διαπιστώθηκε μια αύξηση κατά μέσο όρο 15% των περιστατικών επιθετικότητας τις μέρες που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς Κελσίου.