Ψυχική Υγεία

Εφηβεία: Οι ευτυχισμένοι έφηβοι γίνονται πιο υγιείς ως ενήλικες

Εφηβεία: Οι ευτυχισμένοι έφηβοι γίνονται πιο υγιείς ως ενήλικες

Εφηβεία: Οι έφηβοι που γενικά ένιωθαν ευτυχισμένοι, αισιόδοξοι και αγαπητοί παρουσίασαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία στα 20 και τα 30 τους, έναντι των παιδιών που δεν είχαν αυτό το επίπεδο ψυχικής ευεξίας

Όταν οι έφηβοι αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και τη ζωή τους, μπορεί επίσης να κάνει καλό στην καρδιά τους μακροπρόθεσμα, προτείνει μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που γενικά ένιωθαν ευτυχισμένοι, αισιόδοξοι και αγαπητοί παρουσίασαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία στα 20 και τα 30 τους, έναντι των παιδιών που δεν είχαν αυτό το επίπεδο ψυχικής ευεξίας. Συνολικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν υγιές βάρος, καθώς και φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Και το να έχουν τέτοια θετικά συναισθήματα φάνηκε ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελλοντική υγεία των μαύρων εφήβων.

Η ιδέα ότι η ευημερία των παιδιών μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους στην ενήλικη ζωή δεν είναι νέα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παιδική παχυσαρκία, για παράδειγμα, συνδέεται με αυξημένους κινδύνους διαφόρων παθήσεων υγείας – συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων – αργότερα στη ζωή. Και οι σύνδεσμοι ξεπερνούν τους φυσικούς παράγοντες: Οι ενήλικες που πέρασαν παιδικές δυσκολίες, όπως η κακοποίηση και η παραμέληση, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών.

Οι ειδικοί είπαν ότι η νέα μελέτη έθεσε ένα διαφορετικό ερώτημα: Υπάρχουν θετικά ψυχολογικά «πλεονεκτήματα» που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία της σωματικής υγείας των παιδιών μακροπρόθεσμα; «Ένα πράγμα που μου κάνει εντύπωση είναι ότι πραγματικά δεν έχουμε λαβή για τα «καλά πράγματα» που χρειάζονται τα παιδιά για να υποστηρίξουν την καρδιομεταβολική τους υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Farah Qureshi, επίκουρος καθηγητής στο Johns Hopkins Bloomberg School of Δημόσια Υγεία, στη Βαλτιμόρη.

Για να διερευνήσει το ερώτημα, η ομάδα της εξέτασε δεδομένα από μια εθνική μελέτη υγείας που ενέγραψε σχεδόν 3.500 μαθητές γυμνασίου των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 και τους παρακολουθούσε για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Στην αρχή, οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήσεις που μέτρησαν πέντε ψυχολογικά πλεονεκτήματα: ευτυχία. αισιοδοξία για το μέλλον· υψηλή αυτοεκτίμηση; αίσθημα κοινωνικής αποδοχής· νιώθοντας αγαπητός και επιθυμητός. Τα κακά νέα: Περισσότερα από τα μισά παιδιά – το 55% – δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από αυτά τα θετικά συναισθήματα.

Αλλά όταν είχαν τέσσερα ή πέντε από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, είχαν περίπου 69% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν καλή καρδιαγγειακή υγεία μέχρι τα 30 τους, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους. Αυτό συνέβη με μια σειρά άλλων παραγόντων – όπως το οικογενειακό εισόδημα, η εκπαίδευση των γονέων και το σωματικό βάρος των παιδιών – που ελήφθησαν υπόψη. Επιπλέον, αυτά τα θετικά συναισθήματα φάνηκαν ιδιαίτερα κρίσιμα για τους μαύρους εφήβους. Όταν δεν τα είχαν, ήταν πολύ απίθανο να έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία 20 χρόνια αργότερα: Μόνο το 6% ήταν.

Όσο για το γιατί, ο Qureshi είπε ότι ο τρόπος που αισθάνονται τα παιδιά για τον εαυτό τους και τη ζωή τους μπορεί να επηρεάσει τις συμπεριφορές υγείας τους. Είναι γενικά δύσκολο να ασκείσαι και να τρως υγιεινά σε τακτική βάση, σημείωσε. Αλλά αν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και το μέλλον, αυτό είναι ένα καλό κίνητρο. Η Adrienne Kovacs, εθελοντής εμπειρογνώμονας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συμφώνησε. «Όταν είμαστε αισιόδοξοι, για παράδειγμα, περιμένουμε ότι θα είμαστε σε θέση να χειριστούμε μια κατάσταση, επομένως συμπεριφερόμαστε ανάλογα», δήλωσε η Kovacs, κλινικός και ψυχολόγος υγείας στην Equilibria Psychological Health στο Τορόντο.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας δυστυχώς μικρός αριθμός συμμετεχόντων διατήρησε καλή καρδιαγγειακή υγεία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’30: μόλις 12% συνολικά. Αλλά η ύπαρξη ψυχολογικών πλεονεκτημάτων στην εφηβεία ενίσχυσε αυτές τις πιθανότητες. Εν τω μεταξύ, η έλλειψη αυτών των θετικών συναισθημάτων φαινόταν ιδιαίτερα επιζήμια για τους μαύρους εφήβους: Στην ομάδα μελέτης με ένα ή καθόλου ψυχολογικά πλεονεκτήματα, μόνο το 6% των μαύρων παιδιών είχαν καλή καρδιαγγειακή υγεία στην ενήλικη ζωή, έναντι 12% των λευκών ομολόγων τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H Δρ. Ίλια Θεοτοκά στο healthweb: Η ελληνική κοινωνία ενθαρρύνει την βία

Οι αρνητικοί τρόποι με τους οποίους μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι συμβάλλουν στον μετέπειτα αυτοτραυματισμό

Πόσο συχνά ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στους εφήβους;

Η θεραπεία της ακμής με συστηματικά αντιβιοτικά μπορεί να έχει ακούσιες συνέπειες στον σκελετό των εφήβων που ωριμάζουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Αυτογνωσία: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας πάρα πολύ, να νοιάζεστε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

PCOS γυναίκες: Ο Σεπτέμβριος αναγνωρίζεται ως μήνας ευαισθητοποίησης για το PCOS, αφιερωμένος στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).