Διαβήτης

Το αλκοόλ κατά τη σύλληψη δημιουργεί διαβήτη στο μωρό

Το αλκοόλ κατά τη σύλληψη δημιουργεί διαβήτη στο μωρό
Το αλκοόλ κατά τη περίοδο της σύλληψης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη για το μωρό, υποστηρίζει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Τα μωρά που συλλαμβάνονται γύρω από την περίοδο που η γυναίκα πίνει αλκοόλ έχουν δραματικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας όταν γίνουν μεσήλικες. Της Αρετής Διαμάντη Η […]

Το αλκοόλ κατά τη περίοδο της σύλληψης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη για το μωρό, υποστηρίζει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Τα μωρά που συλλαμβάνονται γύρω από την περίοδο που η γυναίκα πίνει αλκοόλ έχουν δραματικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας όταν γίνουν μεσήλικες.

Της Αρετής Διαμάντη

Η νέα αυτή ανακάλυψη έγινε από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κάρεν Μόριτς της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών και σκοπό είχε να διερευνήσει κατά πόσο η κατανάλωση αλκοόλ – πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία των απογόνων. Η Δρ Μόριτς χρησιμοποίησε ένα εργαστηριακό μοντέλο αρουραίου και ανακάλυψε ότι η κατανάλωση πέντε ποτών κοντά στην περίοδο της σύλληψης μετέβαλε την ανάπτυξη του εμβρύου. Η μελέτη παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις αλλαγές που προκαλούνται στο ωάριο προτού αρχίσει η ανάπτυξη των οργάνων και πριν αυτό εμφυτευθεί στη μήτρα.

Η Δρ Μόριτς τονίζει ότι, «οτιδήποτε επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιο προγραμματισμό, που σημαίνει ότι οι απόγονοι μπορεί να γεννηθούν με αυξημένο κίνδυνο και ευαισθησία σε ασθένειες που θα εμφανιστούν αργότερα στη ζωή τους». Η έρευνα παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι απόγονοι του πειραματόζωου είχαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι και να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας τους.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας στους ανθρώπους γίνεται εξαιτίας της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ανθρώπου. Όμως η έρευνα αυτή έδειξε ότι η έκθεση στο αλκοόλ γύρω από την περίοδο της σύλληψης παρουσιάζει τα ίδια αποτελέσματα και τους ίδιους κινδύνους που παρουσιάζει και η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης στους μεσήλικες.

Η Δρ Μόριτς είπε ότι, «η μελέτη ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το 50% των κυήσεων στην Αυστραλία είναι απρογραμμάτιστες. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες σταματούν να πίνουν από τη στιγμή που ανακαλύπτουν ότι είναι έγκυες, ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών καταναλώνει αλκοόλ κατά τη στιγμή της σύλληψης. Αυτό είναι κάτι που μας κάνει να θέλουμε να εστιάσουμε στο ενδεχόμενο χορήγησης προληπτικών παρεμβάσεων».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ομοσπονδίας των Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας.