Διαβήτης

Συστατικά του καφέ κατά του Διαβήτη

Συστατικά του καφέ κατά του Διαβήτη
Ο καφές και ο διαβήτης είναι δύο από τα πιο κοινά θέματα που καλύπτονται στην τρέχουσα ιατρική ειδησεογραφία. Πρόσφατη έρευνα εξετάζει λεπτομερώς ορισμένα από τα συστατικά του καφέ και τις συνέπειες τους κατά του διαβήτη. Σχεδόν 1 στους 10 Αμερικανούς είναι διαβητικός, και περισσότερο από το ήμισυ των Αμερικανών ενηλίκων πίνουν καφέ καθημερινά. Δεν είναι […]

Ο καφές και ο διαβήτης είναι δύο από τα πιο κοινά θέματα που καλύπτονται στην τρέχουσα ιατρική ειδησεογραφία. Πρόσφατη έρευνα εξετάζει λεπτομερώς ορισμένα από τα συστατικά του καφέ και τις συνέπειες τους κατά του διαβήτη.

Σχεδόν 1 στους 10 Αμερικανούς είναι διαβητικός, και περισσότερο από το ήμισυ των Αμερικανών ενηλίκων πίνουν καφέ καθημερινά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο καφές και επιπτώσεις του για την ασθένεια του διαβήτη εξετάζονται ξανά και ξανά. Οι ΗΠΑ σπαταλούν περίπου $ 40 δισεκατομμύρια για καφέ ανά έτος, και το 2012, το συνολικό εκτιμώμενο κόστος διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη στην Αμερική ήταν 245 δισεκατομμύρια $.Οποιεσδήποτε συνδέσεις μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων είναι σίγουρα ενδιαφέρουσες για την επιστήμη και όχι μόνο.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας Φυσικών Προϊόντων μας δίνει μια γεύση από τα δυνητικά οφέλη κάποιων φυσικών ενώσεων του καφέ για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη βοηθά στον έλεγχο της ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα. Αν τα επίπεδα είναι υψηλά, παρακινεί το συκώτι και τους μυς για να απορροφούν περισσότερο. Ο διαβήτης προκαλεί το σώμα να σταματήσει την αντίδραση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη απελευθερώνεται, αλλά το ήπαρ και τα μυϊκά κύτταρα απορροφούν πλέον την περίσσεια γλυκόζη. Στα πρώιμα στάδια της νόσου, αυξημένη ποσότητα ινσουλίνης παράγεται σε μια προσπάθεια να πεισθεί το σώμα να απορροφήσει περισσότερη γλυκόζη. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας πεθαίνουν λόγω κατάχρησης. Οι επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία μπορεί να είναι ολέθριες: βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα πόδια. Επίσης, βλάβη μικρότερων αιμοφόρων αγγείων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, τα μάτια, τα πόδια και τα νεύρα.

Συνολικά, υπάρχουν περισσότερες από 1.000 διακριτές χημικές ενώσεις στον καφέ. Η εντυπωσιακή αυτή η συνταγή περιλαμβάνει κινικό οξύ, διμεθυλδισουλφίδιο, πουτρεσκίνη, νιασίνη, τριγωνελλίνη, θεοφυλλίνη και τη διάσημη καφεΐνη. Κάθε ένα από τα συστατικά του καφέ έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ανθρώπινη βιολογία. Όμως, η πλειοψηφία των ενώσεων, υπάρχουν σε τόσο μικρή ποσότητα που δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση στον οργανισμό.

Η έρευνα σχετικά με τον καφέ και την ικανότητά του να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 έχει συγκεντρώσει δίκαια την προσοχή. Μια πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τον Søren Gregersen και τους συνεργάτες του στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Εσωτερικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus στη Δανία ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις των συστατικών του καφέ. Ο Gregersen και η ομάδα του εξέτασαν την επίδραση ενός αριθμού συστατικών του καφέ σε κύτταρα αρουραίου στο εργαστήριο. Οι περισσότερες από τις χημικές ενώσεις δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις, αλλά η καφεστόλη και το καφεϊκό οξύ εμφάνισαν μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Η καφεστόλη αποτελεί περίπου 0.5% του ξηρού βάρους των κόκκων καφέ. Έχει βρεθεί πως έχει αντι-καρκινογόνες επιδράσεις σε αρουραίους και νευροπροστατευτικό ρόλος της νόσου του Πάρκινσον. Το καφεϊκό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της λιγνίνης και επομένως βρίσκεται σε όλα τα φυτά. Αυτό συμβαίνει στον καφέ, αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες – περίπου 0.03 mg ανά 100 g. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι η καφεστόλη και το καφεϊκό οξύ μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή ινσουλίνης παρουσία της γλυκόζης. Η καφεστόλη επίσης μπορούσε να αυξήσει την πρόσληψη γλυκόζης σε μυϊκά κύτταρα όπως τα τρέχοντα φάρμακα διαβήτη. Σύμφωνα με τον Gregersen «Αυτό απέδειξε ότι η καφεστόλη και το καφεϊκό οξύ ενδέχεται να συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 για όσους καταναλώνουν καφέ».