Διαβήτης

Σάκχαρο: Αναξιόπιστος ο γλυκαιμικός δείκτης;

Σάκχαρο: Αναξιόπιστος ο γλυκαιμικός δείκτης;
Νέα Αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζουμε για την μέτρηση του σακχάρου. Σύμφωνα με την νέα μελέτη επάνω στο σάκχαρο  δείχνει ότι ο γλυκαιμικός δείκτης του ίδιου τροφίμου μπορεί να ποικίλει κατά 20% στο ίδιο άτομο και κατά 25% μεταξύ διαφορετικών ατόμων. Διαπιστώθηκε ότι, μετά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας λευκού ψωμιού σε αρκετές διαδοχικές […]

Νέα Αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζουμε για την μέτρηση του σακχάρου.

Σύμφωνα με την νέα μελέτη επάνω στο σάκχαρο  δείχνει ότι ο γλυκαιμικός δείκτης του ίδιου τροφίμου μπορεί να ποικίλει κατά 20% στο ίδιο άτομο και κατά 25% μεταξύ διαφορετικών ατόμων.

Διαπιστώθηκε ότι, μετά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας λευκού ψωμιού σε αρκετές διαδοχικές φορές, ο γλυκαιμικός δείκτης μπορούσε να εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις στον ίδιο άτομο. Το ύψος του δείκτη κάθε φορά επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από τις μεταβολικές αντιδράσεις του οργανισμού, οι οποίες δεν είναι σταθερές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Νιρούπα Μάθαν του Πανεπιστημίου Ταφτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal of Clinical Nutrition”, πραγματοποίησαν ελεγχόμενη τυχαιοποιημένη έρευνα διατροφής με 63 υγιείς ανθρώπους.Στους 22 εθελοντές, ο εν λόγω δείκτης κυμαινόταν από 35 έως 55 (χαμηλός), σε 23 από 57 έως 67 (μεσαίος) και σε 18 από 70 έως 103 (υψηλός). Ακόμα και στον ίδιο άνθρωπο, ο γλυκαιμικός δείκτης από μέρα σε μέρα μπορούσε να διαφέρει πάνω από 60 μονάδες!

Στους 22 εθελοντές, ο εν λόγω δείκτης κυμαινόταν από 35 έως 55 (χαμηλός), σε 23 από 57 έως 67 (μεσαίος) και σε 18 από 70 έως 103 (υψηλός). Ακόμα και στον ίδιο άνθρωπο, ο γλυκαιμικός δείκτης από μέρα σε μέρα μπορούσε να διαφέρει πάνω από 60 μονάδες!

«Αν κάποιος τρώει την ίδια ποσότητα του ίδιου τροφίμου τρεις φορές, κανονικά ο γλυκαιμικός δείκτης θα έπρεπε να είναι ο ίδιος κάθε φορά, όμως δεν παρατηρήσαμε αυτό στην μελέτη μας. Ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τη μία φορά, το ίδιο τρόφιμο την επόμενη φορά μπορεί να έχει υψηλό δείκτη», δήλωσε η Μάθαν.

Συμπερασματικά ο  εν λόγω δείκτης έχει περιορισμένη χρησιμότητα ως εργαλείο πρόβλεψης πόσο τα τρόφιμα επιδρούν στο σάκχαρο . Αυτό είναι σημαντικό για τους διαβητικούς, οι οποίοι προσπαθούν με τη βοήθεια του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών να ελέγξουν το σάκχαρο στο αίμα τους.