Διαβήτης

Μπορεί το υψηλό σάκχαρο να προκαλέσει Αλτσχάιμερ;

Μπορεί το υψηλό σάκχαρο να προκαλέσει Αλτσχάιμερ;
Την ώρα που κανείς δε γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί τις σύνθετες αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν στη νόσο του Αλτσχάιμερ , οι επιστήμονες υποψιάζονται πως η συσσώρευση πλακών μιας ελαττωματικής πρωτεΐνης που ονομάζεται β – αμυλοειδές μπορεί να ευθύνεται. Της Δήμητρα Καλτάκη Η νέα μελέτη σε ποντίκια έδειξε πως η μεγάλη ποσότητα σάκχαρου στο αίμα […]

Την ώρα που κανείς δε γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί τις σύνθετες αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν στη νόσο του Αλτσχάιμερ , οι επιστήμονες υποψιάζονται πως η συσσώρευση πλακών μιας ελαττωματικής πρωτεΐνης που ονομάζεται β – αμυλοειδές μπορεί να ευθύνεται.

Της Δήμητρα Καλτάκη

Η νέα μελέτη σε ποντίκια έδειξε πως η μεγάλη ποσότητα σάκχαρου στο αίμα μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή αυτή της πρωτεΐνης.Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει ότι ο διαβήτης – όπου ο οργανισμός αδυνατεί να ελέγξει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – μπορεί πιθανόν να συμβάλλει στην νόσο του Αλτσχάιμερ , αλλά η νέα μελέτη συνδέει το ίδιο υψηλό σάκχαρο στο αίμα με την σε β – αμυλοειδές .

Η επικεφαλής της έρευνας Dr Shannon Macauley υποστηρίζει ότι «τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο διαβήτης, ή άλλες συνθήκες που καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου και να επιδεινώσουν τις νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ . ” Η ερευνήτρια μαζί με τους συνεργάτες της παρουσιάζουν τα ευρήματά τους και επισημαίνουν ότι αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικούς στόχους για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του υψηλού σακχάρου αίματος στον εγκέφαλο .

Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί ανέπτυξαν στα ποντίκια μια νευρολογική κατάσταση όμοια του Αλτσχάιμερ που πλήττει τους ανθρώπους που γερνούν οι εγκέφαλοί στους οποίους συσσωρεύονται αμυλοειδείς πλάκες . Όταν τροφοδότησαν με γλυκόζη το αίμα σε νεαρά ποντίκια , διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι τους παράγουν γρηγορότερα β -αμυλοειδές. Ο διπλασιασμός της γλυκόζης στο αίμα οδήγησε σε 20% υψηλότερα επίπεδα β- αμυλοειδούς σε σύγκριση με ποντίκια που είχαν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν η ερευνητική ομάδα επανέλαβε το πείραμα σε μεγαλύτερα ποντίκια που είχαν ήδη πλάκες αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεϊνης αυξήθηκαν κατά 40 %.

Μια προσεκτικότερη εξέταση αποκάλυψε ότι η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα αυξάνει τη δραστηριότητα των κυττάρων του εγκεφάλου , η οποία τα διεγείρει να παράγουν περισσότερη β – αμυλοειδούς . Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ανοίγματα που ονομάζονται κανάλια ΚΑΤΡ ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της εντεινόμενης αύξησης της βήτα – αμυλοειδούς . Αυτά τα ΑΤΡ – ευαίσθητα κανάλια καλίου κάθονται στην επιφάνεια των κυττάρων του εγκεφάλου και κλείνουν όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι πάρα πολύ υψηλά. Όταν τα κανάλια είναι κλειστά, οι νευρώνες είναι πιο πιθανό να πυροδοτηθούν.

Η ομάδα καταλήγει στο αποτέλεσμα που δείχνει ότι το κανάλι ΚΑΤΡ συνδέει άμεσα τα επίπεδα της γλυκόζης με τη δραστηριότητα των κυττάρων του εγκεφάλου και του ρυθμού παραγωγής της βήτα -αμυλοειδούς. Όπως επεσήμανε η ερευνήτρια «αυτή η παρατήρηση ανοίγει μια νέα λεωφόρο εξερεύνησης για το πώς η νόσος του Αλτσχάιμερ αναπτύσσεται στον εγκέφαλο , και προσφέρει ένα νέο θεραπευτικό στόχο για την θεραπεία αυτής της καταστροφικής νευρολογικής διαταραχής “.