ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει η κληρονομικότητα τη μόλυνση & τη σοβαρότητα

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει η κληρονομικότητα τη μόλυνση & τη σοβαρότητα

Kορωνοϊός: Νέα μελέτη διερευνά την επίδραση της γενετικής μεταβλητότητας στη μόλυνση και τη σοβαρότητα του COVID-19

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο medRxiv, οι ερευνητές απέδειξαν πώς η κληρονομικότητα (h2) οδηγεί σε μεταβλητότητα στην ευαισθησία στη μόλυνση από τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19) και στη σοβαρότητα της ασθένειας μεταξύ ατόμων. Η γενετική μεταβλητότητα υποδηλώνει διακυμάνσεις σε παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά ή φαινοτύπους που οφείλονται σε γενετική σύνθεση και όχι σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το h2 είναι ένα υποσύνολο της γενετικής κληρονομικότητας και απεικονίζει τον μέσο όρο της συνολικής φαινοτυπικής διακύμανσης που οφείλεται σε όλους τους γενετικούς παράγοντες που μεταδίδονται από τους γονείς στα βιολογικά τους παιδιά. Έτσι, οι εκτιμήσεις h2 για την ευαισθησία και τη σοβαρότητα του COVID-19 μπορεί να υποδεικνύουν πώς επηρεάζει τις οικογένειες.

Σε επίπεδο πληθυσμού, η λεπτομερής γνώση του h2 θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση των παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό καθώς ο COVID-19 έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και η αποτελεσματική διαχείρισή του και η πρόληψη της μετάδοσής του σε επίπεδο κοινότητας απαιτεί διαχείριση της δημόσιας υγείας βάσει δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις h2 για την ευαισθησία και τη σοβαρότητα του COVID-19 θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στους κλινικούς ιατρούς να παρακολουθούν οικογένειες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 και κατά συνέπεια να διαθέσουν ιατρικούς πόρους.

Σχετικά με τη μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέσυραν δεδομένα AncestryDNA για να παρουσιάσουν μια εκτίμηση του Monte Carlo (MC) του h2 της λοίμωξης COVID-19 (h2inf) και της σοβαρότητας (h2sev). Η AncestryDNA και η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron συνεργάστηκαν ιδιωτικά για τη συλλογή διαδικτυακών δεδομένων από εθελοντές ερωτηθέντες από τη βάση πελατών τους. Η έρευνα αξιολόγησε την κατάσταση μόλυνσης από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2), τους παράγοντες κινδύνου, την έκθεση και τα συμπτώματα κάθε ερωτώμενου. Κάλυψε επίσης όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα βιολογικά μέλη της οικογένειας κάθε ερωτώμενου, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για λοιμώξεις και νοσηλεία λόγω COVID-19.

Τα δεδομένα της έρευνας AncestryDNA προέκυψαν με δειγματοληψία μεγάλου, ετερογενούς πληθυσμού. Ως εκ τούτου, είχε σαφώς καθορισμένους φαινότυπους COVID-19 και οικογενειακές σχέσεις και ήταν ιδανικό για εκτιμήσεις h2.

Ευρήματα μελέτης

Οι εκτιμήσεις h2 για την ευαισθησία στη μόλυνση από τον COVID-19, δηλαδή, το h2inf κυμαίνονταν μεταξύ 0,1554 και 0,1833. Για τιμές ρ 0,163, 0,170 και 0,530, οι αντίστοιχες τιμές h2inf ήταν 0,1554, 0,1577 και 0,1833. Ομοίως, οι τιμές h2sev κυμαίνονταν από 0,0734 έως 0,0751. Για τιμές ρ 0,163, 0,170 και 0,530, οι τιμές h2sev ήταν 0,0734, 0,0751 και 0,0705, αντίστοιχα. Αυτές οι εκτιμήσεις για το h2 έδειξαν ότι η συμβολή της γενετικής κληρονομικότητας στη μόλυνση από τον COVID-19 ήταν μέτρια και η σοβαρότητα του COVID-19 χαμηλή.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, το στοιχείο γενετικής κληρονομικότητας h2 θα μπορούσε μόνο εν μέρει να εξηγήσει τη μεταβλητότητα που παρατηρείται στην ευαισθησία στη μόλυνση από SARS-CoV-2 και τη σοβαρότητά της. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις MC δεν έλαβαν υπόψη τις υπολειπόμενες επιδράσεις ή την αλληλεπίδραση γονιδίου-γονιδίου. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί προτρέπουν τους κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας να υιοθετήσουν αυτή την προσέγγιση με προσοχή για την παρακολούθηση των βιολογικών μελών της οικογένειας των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη Long Covid: Επίμονα συμπτώματα 1,5χρόνο μετά

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Οι περισσότεροι ασθενείς με «μακροχρόνια COVID» δεν νοσηλεύτηκαν αρχικά με τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη

Οι θάνατοι από COVID-19 μεταξύ ηλικιωμένων μπορεί να οφείλονται σε γενετικό όριο στην κυτταρική διαίρεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα συμπτώματα της μακράς Covid επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους

Long Covid: . Μια μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και το Σύστημα Υγείας Βετεράνων Υποθέσεων του Σεντ Λούις υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να σταματήσει την ανακάλυψη λοιμώξεων COVID-19 και να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19.

Μέχρι 30/6 οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59, μπορούν οι δικαιούχοι γονείς και κηδεμόνες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τη σχολική χρονιά 2022- 2023.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Ο λόγος που οι άντρες πάσχουν συχνότερα από ψωρίαση

Ψωρίαση: Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της παρέχει μια βάση για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.