Επιστημονικά Νέα

Πνευμονία Covid: Η 3η μέρα στο νοσοκομείο σημείο αιχμής στη σοβαρότητα της νόσου

Πνευμονία Covid: Η 3η μέρα στο νοσοκομείο σημείο αιχμής στη σοβαρότητα της νόσου

Πνευμονία Covid: Τα παρατηρούμενα μοτίβα στην ανοσοαπόκριση του ξενιστή παρέχουν μια εικόνα για την ανοσοπαθολογία της COVID-19, αποκαλύπτοντας ένα πιθανό σημείο καμπής στην εξέλιξη της νόσου την 3η ημέρα εισαγωγής.

Νέα έρευνα που παρουσιάζεται στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, (23-26 Απριλίου), έχει εντοπίσει την τρίτη ημέρα νοσηλείας ως σημείο καμπής στην εξέλιξη της νόσου μεταξύ των συμπτωματικών ασθενών που εισάγονται με πνευμονία COVID-19. Μια υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση στον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει πνευμονία COVID-19 με σοβαρές επιπλοκές. Αν και φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής που σχετίζεται με τη σοβαρή νόσο COVID-19, υπάρχει σημαντική διακύμανση στην ανταπόκριση στη θεραπεία. Επομένως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εντοπιστούν βιοδείκτες που είναι προγνωστικοί της εξέλιξης της νόσου για να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της θεραπείας.

Ο Δρ Anthony Sophonsri και η ανώτερη συγγραφέας Δρ. Annie Wong-Beringer, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Λος Άντζελες, ΗΠΑ και συνεργάτες μελέτησαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2021. Οι 90 ασθενείς (54% άνδρες) είχαν μέση ηλικία τα 60 και ταξινομήθηκαν ως πάσχοντες από σοβαρή ή μη σοβαρή COVID-19, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν παρόμοια μεταξύ των ομάδων εκτός από τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ των σοβαρών ασθενών. Λήφθηκαν δείγματα αίματος τις ημέρες 1, 3, 5 και 7 της νοσηλείας και τα επίπεδα τριών πρωτεϊνών ξενιστή που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση της COVID-19 μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας μια νέα πλατφόρμα σημείου ανάγκης (MeMed) που έδωσε αποτελέσματα εντός 15 λεπτών: επαγόμενη από ιντερφερόνη γ πρωτεΐνη 10 (IP-10), C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και συνδετήρας που προκαλεί απόπτωση που σχετίζεται με τον παράγοντα νέκρωσης όγκου (TRAIL). Γενικά, τα επίπεδα του TRAIL αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, ενώ η CRP και η IP-10 μειώθηκαν σε όλους τους ασθενείς.

Την ημέρα 1, δεν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα των πρωτεϊνών μεταξύ των δύο ομάδων. Αλλά μέχρι την Ημέρα 3, είχαν εμφανιστεί σαφείς διαφορές. Τα επίπεδα TRAIL ήταν χαμηλότερα (μέση τιμή 21 έναντι 30 pg/mL) και τα επίπεδα IP-10 υψηλότερα (μέση τιμή 713 έναντι 328 pg/mL) στη σοβαρή ομάδα από τη μη σοβαρή ομάδα. Τα επίπεδα IP-10 παρέμειναν επίσης αυξημένα μέχρι την ημέρα 5 στους σοβαρούς ασθενείς (διάμεση τιμή 560 έναντι 212 pg/mL). Την 3η Ημέρα, ένα επίπεδο IP-10 ≥ 570 pg/mL και ένα επίπεδο TRAIL £25 pg/mL ήταν δείκτες εξέλιξης σε σοβαρή πνευμονία COVID-19. Επιπλέον, η σοβαρή ομάδα χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει (12 ημέρες κατά μέσο όρο έναντι 4 ημερών), είχε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας (20% έναντι 0%) και είχε οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει επεμβατικές δευτερογενείς λοιμώξεις από τις μη σοβαρές ομάδες. Οι ερευνητές λένε ότι τα πρότυπα στην ανοσολογική απόκριση του ξενιστή θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ασθενών που είναι πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά πριν επιδεινωθούν.

Εξηγούν: “Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που παρουσιάζονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και χρειάζονται μόνο ελάχιστα συμπληρώματα οξυγόνου, όπως ρινική κάνουλα, αλλά σύντομα εξελίσσονται στο να χρειάζονται μηχανικό αερισμό. Η παρακολούθηση αυτών των πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη αναγνώριση αυτών των ασθενών, επιτρέποντας την άμεση κλιμάκωση της φροντίδας και την πιο επιθετική διαχείριση της υπερδραστήριας φλεγμονώδους απόκρισής τους”. Ο Δρ Sophonsri προσθέτει: “Τα παρατηρούμενα μοτίβα στην ανοσοαπόκριση του ξενιστή παρέχουν μια εικόνα για την ανοσοπαθολογία της COVID-19, αποκαλύπτοντας ένα πιθανό σημείο καμπής στην εξέλιξη της νόσου την 3η ημέρα εισαγωγής και τη χρησιμότητα των IP-10 και TRAIL ως ευαίσθητων δεικτών για την εξέλιξη της νόσου για να καθοδηγήσει τη θεραπευτική παρέμβαση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια η σχέση των βλαστοκυττάρων με τη θεραπεία του κορωνοϊού;

1 εκατ. κρούσματα καθημερινά στην επέτειο 2 χρόνων από την αρχή της πανδημίας

Η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα

Δεδομένα συμπτωμάτων βοηθούν στην πρόβλεψη των εισαγωγών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.