Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πνευμονία Covid: Η 3η μέρα στο νοσοκομείο σημείο αιχμής στη σοβαρότητα της νόσου

Πνευμονία Covid: Η 3η μέρα στο νοσοκομείο σημείο αιχμής στη σοβαρότητα της νόσου

Πνευμονία Covid: Τα παρατηρούμενα μοτίβα στην ανοσοαπόκριση του ξενιστή παρέχουν μια εικόνα για την ανοσοπαθολογία της COVID-19, αποκαλύπτοντας ένα πιθανό σημείο καμπής στην εξέλιξη της νόσου την 3η ημέρα εισαγωγής.

Νέα έρευνα που παρουσιάζεται στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, (23-26 Απριλίου), έχει εντοπίσει την τρίτη ημέρα νοσηλείας ως σημείο καμπής στην εξέλιξη της νόσου μεταξύ των συμπτωματικών ασθενών που εισάγονται με πνευμονία COVID-19. Μια υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση στον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει πνευμονία COVID-19 με σοβαρές επιπλοκές. Αν και φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής που σχετίζεται με τη σοβαρή νόσο COVID-19, υπάρχει σημαντική διακύμανση στην ανταπόκριση στη θεραπεία. Επομένως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εντοπιστούν βιοδείκτες που είναι προγνωστικοί της εξέλιξης της νόσου για να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της θεραπείας.

Ο Δρ Anthony Sophonsri και η ανώτερη συγγραφέας Δρ. Annie Wong-Beringer, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Λος Άντζελες, ΗΠΑ και συνεργάτες μελέτησαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2021. Οι 90 ασθενείς (54% άνδρες) είχαν μέση ηλικία τα 60 και ταξινομήθηκαν ως πάσχοντες από σοβαρή ή μη σοβαρή COVID-19, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν παρόμοια μεταξύ των ομάδων εκτός από τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ των σοβαρών ασθενών. Λήφθηκαν δείγματα αίματος τις ημέρες 1, 3, 5 και 7 της νοσηλείας και τα επίπεδα τριών πρωτεϊνών ξενιστή που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση της COVID-19 μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας μια νέα πλατφόρμα σημείου ανάγκης (MeMed) που έδωσε αποτελέσματα εντός 15 λεπτών: επαγόμενη από ιντερφερόνη γ πρωτεΐνη 10 (IP-10), C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και συνδετήρας που προκαλεί απόπτωση που σχετίζεται με τον παράγοντα νέκρωσης όγκου (TRAIL). Γενικά, τα επίπεδα του TRAIL αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, ενώ η CRP και η IP-10 μειώθηκαν σε όλους τους ασθενείς.

Την ημέρα 1, δεν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα των πρωτεϊνών μεταξύ των δύο ομάδων. Αλλά μέχρι την Ημέρα 3, είχαν εμφανιστεί σαφείς διαφορές. Τα επίπεδα TRAIL ήταν χαμηλότερα (μέση τιμή 21 έναντι 30 pg/mL) και τα επίπεδα IP-10 υψηλότερα (μέση τιμή 713 έναντι 328 pg/mL) στη σοβαρή ομάδα από τη μη σοβαρή ομάδα. Τα επίπεδα IP-10 παρέμειναν επίσης αυξημένα μέχρι την ημέρα 5 στους σοβαρούς ασθενείς (διάμεση τιμή 560 έναντι 212 pg/mL). Την 3η Ημέρα, ένα επίπεδο IP-10 ≥ 570 pg/mL και ένα επίπεδο TRAIL £25 pg/mL ήταν δείκτες εξέλιξης σε σοβαρή πνευμονία COVID-19. Επιπλέον, η σοβαρή ομάδα χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει (12 ημέρες κατά μέσο όρο έναντι 4 ημερών), είχε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας (20% έναντι 0%) και είχε οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει επεμβατικές δευτερογενείς λοιμώξεις από τις μη σοβαρές ομάδες. Οι ερευνητές λένε ότι τα πρότυπα στην ανοσολογική απόκριση του ξενιστή θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ασθενών που είναι πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά πριν επιδεινωθούν.

Εξηγούν: “Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που παρουσιάζονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και χρειάζονται μόνο ελάχιστα συμπληρώματα οξυγόνου, όπως ρινική κάνουλα, αλλά σύντομα εξελίσσονται στο να χρειάζονται μηχανικό αερισμό. Η παρακολούθηση αυτών των πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη αναγνώριση αυτών των ασθενών, επιτρέποντας την άμεση κλιμάκωση της φροντίδας και την πιο επιθετική διαχείριση της υπερδραστήριας φλεγμονώδους απόκρισής τους”. Ο Δρ Sophonsri προσθέτει: “Τα παρατηρούμενα μοτίβα στην ανοσοαπόκριση του ξενιστή παρέχουν μια εικόνα για την ανοσοπαθολογία της COVID-19, αποκαλύπτοντας ένα πιθανό σημείο καμπής στην εξέλιξη της νόσου την 3η ημέρα εισαγωγής και τη χρησιμότητα των IP-10 και TRAIL ως ευαίσθητων δεικτών για την εξέλιξη της νόσου για να καθοδηγήσει τη θεραπευτική παρέμβαση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια η σχέση των βλαστοκυττάρων με τη θεραπεία του κορωνοϊού;

1 εκατ. κρούσματα καθημερινά στην επέτειο 2 χρόνων από την αρχή της πανδημίας

Η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα

Δεδομένα συμπτωμάτων βοηθούν στην πρόβλεψη των εισαγωγών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Close Icon