ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Kαρδιακή Προσβολή: Τα υψηλά επίπεδα στεφανιαίου ασβεστίου παράγοντας κινδύνου για τον εντοπισμό καρδιακής νόσου

Kαρδιακή Προσβολή: Τα υψηλά επίπεδα στεφανιαίου ασβεστίου παράγοντας κινδύνου για τον εντοπισμό καρδιακής νόσου

"Δεν έχουμε κάνει σαρώσεις σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου που δεν έχουν αυτούς τους κοινούς παράγοντες κινδύνου, αλλά αυτό ίσως πρέπει να αλλάξει, δεδομένων των ευρημάτων μας, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε αυτούς τους φαινομενικά χαμηλού κινδύνου ασθενείς που δεν τους νοιάζει και να παρέχουμε προληπτική θεραπεία".

Kαρδιακή Προσβολή: Ενώ η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα αποτελούν γνωστούς κινδύνους καρδιακής νόσου, δεν τους έχουν όλοι όσοι παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Στην πραγματικότητα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το 14% έως 27% των ασθενών με καρδιακή προσβολή δεν έχουν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Intermountain Health στο Salt Lake City διαπιστώνει ότι οι ασθενείς αυτοί είχαν ένα κοινό: όλοι έτειναν να έχουν υψηλά επίπεδα στεφανιαίου ασβεστίου. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης της Intermountain δείχνουν ότι οι σαρώσεις που ανιχνεύουν αυτού του είδους τη συσσώρευση πλάκας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως μέρος της συνήθους φροντίδας τους, ακόμη και αν δεν υπάρχουν οι τέσσερις συνήθεις τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, έτσι ώστε οι ασθενείς αυτοί να μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν πριν συμβεί το πρώτο τους έμφραγμα.

“Η μέτρηση του στεφανιαίου ασβεστίου θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο εντοπίζουμε ποιος κινδυνεύει από καρδιακές παθήσεις”, δήλωσε ο Jeffrey L. Anderson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής ιατρός στο Intermountain Health. “Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τους τέσσερις κύριους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, διότι υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που δεν αναγνωρίζουμε ή δεν κατανοούμε ακόμη σχετικά με το τι προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε αυτούς τους ασθενείς”. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2023 στις Επιστημονικές Συνεδρίες 2023 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια. Στη μελέτη, οι ερευνητές της Intermountain εντόπισαν 429 ασθενείς με καρδιακή προσβολή που είχαν επίσης σαρώσει με ασβέστιο τις στεφανιαίες αρτηρίες. Από αυτούς, 369 είχαν τυπικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου (SMuRF), όπως διάγνωση ή θεραπεία υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, διαβήτη και ή κάπνισμα, και 60 δεν είχαν τυπικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου (SMuRF-less). Οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες σάρωσης των αρτηριών ασβεστίου αυτών των ασθενών, και στη συνέχεια επίσης τα μείζονα δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως, άλλο έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο, σε 60 ημέρες και μακροπρόθεσμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς χωρίς τυπικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου SMuRF είχαν υψηλά ποσοστά και υψηλότερο εκατοστημόριο των βαθμολογιών ασβεστίου των στεφανιαίων αρτηριών. Διαπίστωσαν επίσης ότι το 77% αυτών των ασθενών πληρούσε τα κριτήρια για προληπτική θεραπεία, όπως στατίνες και/ή ασπιρίνη. Οι ασθενείς με τυπικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου SMuRF, όπως ήταν αναμενόμενο, είχαν επίσης υψηλές βαθμολογίες και εκατοστημόρια ασβεστίου CAC. Τα αποτελέσματα ήταν συνολικά πιο ευνοϊκά για τους ασθενείς χωρίς τυπικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου SMuRF και για εκείνους τους ασθενείς με χαμηλότερες βαθμολογίες ασβεστίου στεφανιαίων αρτηριών.

Ενώ οι σαρώσεις ασβεστίου των στεφανιαίων αρτηριών γίνονται όλο και πιο συχνές και προσιτές, εξακολουθούν να μην αποτελούν μέρος των κατευθυντήριων οδηγιών που καθορίζουν το πρότυπο περίθαλψης. “Χάνουμε περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια, επειδή εξακολουθούμε να βασιζόμαστε μόνο στους τυπικούς παράγοντες κινδύνου”, δήλωσε ο Δρ Άντερσον. “Δεν έχουμε κάνει σαρώσεις σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου που δεν έχουν αυτούς τους κοινούς παράγοντες κινδύνου, αλλά αυτό ίσως πρέπει να αλλάξει, δεδομένων των ευρημάτων μας, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε αυτούς τους φαινομενικά χαμηλού κινδύνου ασθενείς που δεν τους νοιάζει και να παρέχουμε προληπτική θεραπεία”.

Παρέχεται από την Intermountain Healthcare

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνικές απεικόνισης για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Ο αλγόριθμος συμβάλλει στη βελτίωση της ανίχνευσης στεφανιαίου ασβεστίου

Η νέα δίαιτα για την καταπολέμηση της υπέρτασης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Αμύγδαλα: Ποια είναι τα οφέλη τους κατά την εγκυμοσύνη;

Αμύγδαλα: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν σημαντικά στην υγιή εγκυμοσύνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Η καθιστική συμπεριφορά βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας

Αλλά το να κάθεσαι συνέχεια δεν είναι ο τρόπος που έπρεπε να είμαστε ως άνθρωποι και θα μπορούσαμε να το αντιστρέψουμε όλο αυτό πολιτιστικά απλώς με το να μην μας ελκύουν τόσο όλα αυτά που κάνουμε ενώ καθόμαστε»

Μπακαλιάρος με ελιές, πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνες και κρύα σάλτσα με μπαλσάμικο ξίδι

Η παρουσία των πιπεριών Φλωρίνης, του κρεμμυδιού, του μαϊντανού και της ντομάτας στη συνταγή αυτή αυξάνει τα ποσοστά βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθά να προστατεύσει τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.