Επιστημονικά Νέα

ΤΟ CDC ενημερώνει για την λοίμωξη από λιστέρια

ΤΟ CDC ενημερώνει για την λοίμωξη από λιστέρια
Προσοχή στα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα. Ό,τι καταψύχεται για να καταναλωθεί πολύ αργότερα μπορεί να περιέχει λιστέρια, μια ομάδα βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές -και μερικές φορές θανατηφόρες- λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόσφατα στην Αμερική αρκετά άτομα νοσηλεύτηκαν εξαιτίας αυτού (δύο πέθαναν) και τα Κέντρα Ελέγχου και […]

Προσοχή στα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα. Ό,τι καταψύχεται για να καταναλωθεί πολύ αργότερα μπορεί να περιέχει λιστέρια, μια ομάδα βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές -και μερικές φορές θανατηφόρες- λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόσφατα στην Αμερική αρκετά άτομα νοσηλεύτηκαν εξαιτίας αυτού (δύο πέθαναν) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ενημερώνουν τους πολίτες για την πιθανότητα λοίμωξης από λιστέρια. Η λοίμωξη από λιστέρια είναι μια τροφική βακτηριακή ασθένεια που μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρή για τις έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η λοίμωξη από λιστέρια εκδηλώνεται κυρίως από την κατανάλωση ακατάλληλων επεξεργασμένων κρεάτων και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπως τώρα, που καταγράφονται κρούσματα μόλυνσης και από κατεψυγμένα λαχανικά. Και αυτό επειδή τα βακτήρια της λιστέρια μπορούν να επιβιώσουν την ψύξη, ή ακόμα και την κατάψυξη.

Η περίοδος επώασης της λοίμωξης από λιστέρια είναι εκπληκτικά μεγάλη. «Μπορεί να είναι μία έως τρεις εβδομάδες, ή δύο μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις» λέει ο Δρ Thomas Frieden, διευθυντής του CDC. Εάν έχετε αναπτύξει μια λοίμωξη λιστέρια, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε: Πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία, διάρροια. Αν η λοίμωξη από λιστέρια εξαπλωθεί στο νευρικό σας σύστημα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: Πονοκέφαλο, στραβολαίμιασμα, σύγχυση, απώλεια της ισορροπίας, σπασμούς.

Οι ειδικοί συνιστούν να μαγειρεύετε πολύ καλά τα κρέατα, να ξεπλένετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά πριν τα καταναλώσετε και να αποφεύγετε την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλατος.