Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία: Γνωστική έκπτωση – Ο ρόλος της οξείδωσης του εγκεφάλου και των τοκοτριενολών

Παχυσαρκία: Γνωστική έκπτωση – Ο ρόλος της οξείδωσης του εγκεφάλου και των τοκοτριενολών

Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για την περίπλοκη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της γνωστικής έκπτωσης. Ανακαλύπτοντας τα πιθανά οφέλη των T3 στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για θεραπευτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία έχει γίνει ένα πιεστικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, με τα ποσοστά να αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Πέρα από τις καλά τεκμηριωμένες συσχετίσεις της με θέματα σωματικής υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης, η παχυσαρκία έχει επίσης συνδεθεί με γνωστική έκπτωση, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον. Η κατανόηση των πολύπλοκων μηχανισμών στους οποίους βασίζεται αυτή η γνωστική εξασθένηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences, ο Επίκουρος Καθηγητής Yugo Kato από το Πανεπιστήμιο Tottori και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Shibaurhttps://www.healthweb.gr/nea-ygeias/paidiki-paxysarkia-epireazei-tin-gnostiki-ikanotita-tis-mesis-ilikias-kai-ton-kindyno-anoiasa, ο καθηγητής Koji Fukui από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Shibaura και η ομάδα τους προσφέρουν πληροφορίες για πιθανές λύσεις. Η μελέτη διερεύνησε τις νευροπροστατευτικές επιδράσεις των τοκοτριενολών (T3s) στον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της παχυσαρκίας που προκαλείται από τη διατροφή στη λειτουργία του εγκεφάλου. «Στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία χρησιμοποιώντας φυσικές ενώσεις και έτσι να μειώσουμε τον επιπολασμό καταστάσεων όπως η άνοια μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία», λέει ο καθηγητής Kato. Τα T3 είναι μια ομάδα φυσικών χημικών ενώσεων που ανήκουν στην οικογένεια της βιταμίνης Ε. Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα T3 έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες και κατά της παχυσαρκίας. Επιπλέον, έχει επίσης αποδειχθεί ότι περνούν από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εισέρχονται στα κύτταρα για να παράγουν αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το πώς τα T3 συμβάλλουν στη μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας που προκαλείται από την παχυσαρκία.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό, η ομάδα διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη έρευνα χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μοντέλων ποντικιού. Χρησιμοποίησαν έναν σχολαστικό πειραματικό σχεδιασμό, με αρσενικά ποντίκια C57BL/6 που υποβλήθηκαν είτε σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη (HFSD) είτε σε δίαιτα ελέγχου, συμπληρωμένη με ή χωρίς T3s. Στην αρχική φάση της μελέτης, η ομάδα αξιολόγησε τα αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας των T3. Για να το κάνουν αυτό, ενσωμάτωσαν ένα μείγμα 50 mg T3s σε 100 g και των δύο πειραματικών διαιτών, δηλαδή του ελέγχου και της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη HFSD. Οι βασικές παράμετροι, συμπεριλαμβανομένου του σωματικού βάρους, της εναπόθεσης λίπους, της χοληστερόλης ορού, των τριγλυκεριδίων και των συγκεντρώσεων γλυκόζης, αξιολογήθηκαν παράλληλα με τη γνωστική λειτουργία χρησιμοποιώντας τις δοκιμές Morris Water Maze και Y-maze. Επιπλέον, αναλύθηκαν δείκτες οξειδωτικού στρες και πρωτεομικών αλλαγών στον φλοιό για να αποκτηθούν βαθύτερες γνώσεις σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν πολλά υποσχόμενα.

Ενώ η σίτιση με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη HFSD προκάλεσε παχυσαρκία στα ποντίκια, η συμπλήρωση με T3s δεν μείωσε την αύξηση βάρους. Ωστόσο, η θεραπεία με T3s έδειξε σημαντική βελτίωση στη γνωστική λειτουργία, όπως αποδεικνύεται από την ενισχυμένη μαθησιακή ικανότητα σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη HFSD. Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε τον ρόλο του οξειδωτικού στρες στην προκαλούμενη από την παχυσαρκία γνωστική έκπτωση, με τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη HFSD να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα οξείδωσης του εγκεφάλου. Είναι αξιοσημείωτο ότι η θεραπεία με T3s φάνηκε να μετριάζει αυτό το οξειδωτικό στρες, υποδηλώνοντας έναν πιθανό μηχανισμό για τις νευροπροστατευτικές τους επιδράσεις. Επιπλέον, αντίθετα με τις προσδοκίες, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο αναπνευστικός μεταβολισμός μειώθηκε και η θερμοκρασία γύρω από τον καφέ λιπώδη ιστό αυξήθηκε σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη HFSD. Αυτό το απροσδόκητο εύρημα υποδηλώνει ότι η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη HFSD μπορεί να έχει πολύπλοκο αντίκτυπο στις μεταβολικές διεργασίες και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σώμα.

“Τέλος, θέλαμε να εξετάσουμε την αλλαγή πρωτεΐνης που σχετίζεται με την κατανάλωση της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη HFSD. Έτσι, πραγματοποιήσαμε μια ποσοτική πρωτεομική ανάλυση του φλοιού του ποντικιού. Η εστίασή μας ήταν στις πρωτεΐνες που εκφράστηκαν διαφορετικά μεταξύ των ομάδων δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη HFSD και ελέγχου”, εξηγεί. Ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η παχυσαρκία που προκλήθηκε από τη διατροφή με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη HFSD άλλαξε 12 πρωτεΐνες και τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με T3 έδειξαν σημαντική πρόληψη αυτών των αλλαγών. Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για την περίπλοκη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της γνωστικής έκπτωσης. Ανακαλύπτοντας τα πιθανά οφέλη των T3 στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για θεραπευτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παχυσαρκία - Πολυπαραγοντική νόσος με σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων

Λίπος Κοιλιά: Συνδέεται με χαμηλότερη γνωστική ικανότητα και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην τροποποίηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

Το κρυμμένο λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon