Ογκολογία

Έρευνα: Κακές διατροφικές συνήθειες στους καρκινοπαθείς

Έρευνα: Κακές διατροφικές συνήθειες στους καρκινοπαθείς
Οι άνθρωποι που έχουν περάσει καρκίνο δεν φαίνεται να υιοθετούν σωστές διατροφικές συνήθειες, αναφέρει μια νέα αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα διαιτολόγια 1.500 ατόμων που είχαν στο ιστορικό τους περάσει καρκίνο και 3.000 άτομα χωρίς ιστορικό των όγκων, κατατάσσοντάς τους με βάση το πόσο καλά ακολούθησαν τις διατροφικές συστάσεις. Αν και καμία από τις […]

Οι άνθρωποι που έχουν περάσει καρκίνο δεν φαίνεται να υιοθετούν σωστές διατροφικές συνήθειες, αναφέρει μια νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα διαιτολόγια 1.500 ατόμων που είχαν στο ιστορικό τους περάσει καρκίνο και 3.000 άτομα χωρίς ιστορικό των όγκων, κατατάσσοντάς τους με βάση το πόσο καλά ακολούθησαν τις διατροφικές συστάσεις.

Αν και καμία από τις δύο ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν διέθεται αξιόλογες διατροφικές συνήθειες, οι λιγότερο καλές εξ αυτών εντοπίστηκαν στην ομάδα των καρκινοπαθών.

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Cancer», δείχνουν ανησυχητικά αν λάβει κανείς υπόψιν του πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών, και οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορεί να επιδεινώσουν την υγεία πολλών χρόνιων παθήσεων κοινών μεταξύ των επιζώντων του καρκίνου.

Εφόσον οι εξελίξεις στην εξέταση και θεραπεία του καρκίνου βοήθησαν να τον καταστήσουν λιγότερο θανατηφόρο, γιατροί και οι επιστήμονες στρέφουν περισσότερο την προσοχή στην ποιότητα της ζωής των ασθενών. Σε προηγούμενη έρευνα της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχει επισημανθεί πως όσοι έπασχαν από καρκίνο μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους σοβαρών επιπλοκών και πρόωρου θανάτου από χρόνια προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Τα δεδομένα για την παρούσα μελέτη προήλθε από ενήλικες που συμμετείχαν σε αμερικανικές διατροφικές έρευνες μεταξύ των ετών 1999 και 2010 και οι συμμετέχοντες καλούνταν να απαντήσουν πόσο συχνά κατανάλωναν τις συνιστάμενες ποσότητες τροφίμων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα χόρτα και τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά, φυτική πρωτεΐνη και λιπαρά οξέα.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο οι άνθρωποι έτρωγαν επεξεργασμένα δημητριακά, αλάτι και κενές θερμίδες.

Στη συνέχεια, κατέταξαν τις δίαιτες, με άριστα το 100 για τις τέλειες δίαιτες που περιλάμβαναν όλες τις συνιστώμενες μερίδες των συνιστώμενων τροφίμων χωρίς προσθήκη μη-θρεπτικών στοιχείων στο μίγμα.

Οι επιζώντες από τον καρκίνο είχαν βαθμολογία 47,2 κατά μέσο όρο, ενώ η άλλη ομάδα διέθετε ένα τυπικό σκορ 48,3.

Οι άνθρωποι που επέζησαν του καρκίνου έτειναν να προσλαμβάνουν κενές θερμίδες, στερεά λίπη, ζαχαρούχα τρόφιμα, αλκοόλ. Ως εκ τούτου, έτρωγαν λιγότερα λαχανικά.