Ογκολογία

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν από καρκίνο

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν από καρκίνο
Αυξημένος ο κίνδυνος για διαφορετικούς τύπους καρκίνων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που μπορεί να εξαρτάται ακόμα και από το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης τους. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα με τίτλο «Agrican» που παρουσιάστηκε στην Τρίτη 28 Οκτωβρίου στο Παρίσι από τον Εθνικό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Anses) της Γαλλίας. Και με βάση […]

Αυξημένος ο κίνδυνος για διαφορετικούς τύπους καρκίνων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που μπορεί να εξαρτάται ακόμα και από το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης τους.

Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα με τίτλο «Agrican» που παρουσιάστηκε στην Τρίτη 28 Οκτωβρίου στο Παρίσι από τον Εθνικό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Anses) της Γαλλίας. Και με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές θα εξετάσουν εάν οι διάφορες μορφές καρκίνου έχουν σχέση με την έκθεση των αγροτών στα γεωργικά φάρμακα.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι διπλάσιος σε καλλιεργητές ψυχανθών (π.χ. μπιζέλι), καθώς και σε καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών, εξήγησε ο ερευνητής Pierre Lebailly, συντονιστής της μελέτης Agrican.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη έχουν οι εκτροφείς βοοειδών και οι καλλιεργητές ηλίανθου, ενώ ακολουθούν σε συχνότητα μεφάνισης κρουσμάτων οι παραγωγοί καπνού, φρούτων και πατάτας.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2005 με δείγμα περισσότερους από 180.000 γεωργούς και κτηνοτρόφους. Έχει ως στόχο να μελετήσει τις επιπτώσεις της έκθεσης των αγροτών σε συγκεκριμένους κινδύνους (φυτοφάρμακα, υπεριώδες, οι ιοί των ζώων κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Τα αρχικά της πορίσματα, όπως παρουσιάστηκαν το 2011, έδειξαν, ωστόσο, ότι οι αγρότες είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από ό, τι ο υπόλοιπος πληθυσμός.