Οδοντιατρική

Η τσίχλα καταπολεμά την πλάκα και την τερηδόνα

Η τσίχλα καταπολεμά την πλάκα και την τερηδόνα
Οι τσίχλες είναι ένα διχαστικό θέμα, για το οποίο φαίνεται πως αγνοούμε πολλά. Από τη μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι που κριτικάρουν το πώς φαίνονται οι άνθρωποι που μασούν τσίχλες. Από την άλλη, υπάρχουν ψίθυροι για το πόσο ευχάριστη είναι η δροσερή αναπνοή μέντας που δίνουν οι τσίχλες. Τι σχέση έχει όμως η τσίχλα με την […]

Οι τσίχλες είναι ένα διχαστικό θέμα, για το οποίο φαίνεται πως αγνοούμε πολλά. Από τη μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι που κριτικάρουν το πώς φαίνονται οι άνθρωποι που μασούν τσίχλες. Από την άλλη, υπάρχουν ψίθυροι για το πόσο ευχάριστη είναι η δροσερή αναπνοή μέντας που δίνουν οι τσίχλες. Τι σχέση έχει όμως η τσίχλα με την πλάκα και την τερηδόνα;

Τα ανθρώπινα όντα έχουν τη συνήθεια να μασούν πράγματα όπως ρητίνη, κερί και σπόρους εδώ και περίπου 3.000 χρόνια. Ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι στην Αμερική που εισήγαγαν για πρώτη φορά τη ρητίνη από το ελατόδεντρο που αργότερα αντικαταστάθηκε με το κερί παραφίνης. Τώρα πια, μασάμε την τσίχλα, ένα συνθετικό κατασκευασμένα από διάφορους πολυμερείς υδρογονάνθρακες, επίσης γνωστούς ως καουτσούκ και κερί.

Οι ισχυρισμοί του χώρου της υγείας για τη σύνδεση της τσίχλας και της οδοντικής πλάκας είναι γνωστοί, ως επί το πλείστον από τους κατασκευαστές τσίχλας. Και αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη βοηθά στη μείωση της τερηδόνας. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Οδοντικής Υγιεινής, τον Φεβρουάριο του 2013, «το μάσημα της τσίχλας χωρίς ζάχαρη, οδήγησε σε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση της πλάκας των δοντιών». Η απλή και ευχάριστη πράξη του μασήματος τσίχλας χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μαζί με το κανονικό βούρτσισμα και τη γενική διατήρηση της στοματικής υγιεινής, οδήγησε σε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση της πλάκας.

Υπάρχουν μερικές τσίχλες οι οποίες εξακολουθούν να περιέχουν ζάχαρη, αλλά οι περισσότερες είναι χωρίς ζάχαρη και περιέχουν μια ποικιλία γλυκαντικών. Η πιο αποτελεσματική ουσία στη μείωση της τερηδόνας είναι η ξυλιτόλη, μια αλκοόλη σακχάρου που έχει μια γλυκύτητα αλλά έχει το ένα τρίτο των θερμίδων της ζάχαρης. Ξυλιτόλη περιέχουν πολλά φρούτα και δημητριακά και αυτή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι εμπλέκεται στην ενδυνάμωση της αδαμαντίνης, καθώς και στη μείωση της πλάκας. Ένα άλλο υποκατάστατο της ζάχαρης, η σορβιτόλη έχει παρόμοιες δυνατότητες αν και είναι λιγότερο αποτελεσματική. Επίσης, έχει καθαρτική δράση όταν υπάρξει υπερ-κατανάλωση.

Αφού διαλέξετε την τσίχλα σας, το επόμενο βήμα είναι να μασήσετε. Το μάσημα ενθαρρύνει την αύξηση του σάλιου που ξεπλένει τα δόντια ξανά και ξανά, βοηθώντας τα να διασπάσουν τα υπολείμματα τροφίμων. Επίσης να τονίσουμε πως με το μάσημα, καίτε και κάποιες θερμίδες, αν και ελάχιστες, περίπου 11 θερμίδες την ώρα. Στα παραπάνω προσθέστε το βασικό πλεονέκτημα, τη δροσερή αναπνοή. Υπάρχουν επίσης και κάποιοι που υποστηρίζουν πως οι τσίχλες μπορούν να ξεγελάσουν την όρεξή σας και κυρίως τις λιγούρες για γλυκά.

Καθώς φαίνεται, οι τσίχλες μπορούν να προσφέρουν αρκετά οφέλη στην υγεία οπότε δεν υπάρχει λόγος να τις αποφεύγετε. Μασήστε διακριτικά ώστε να μην τραβάτε τα βλέμματα και βελτιώστε τη στοματική σας υγεία!