Οδοντιατρική

«Εχθρός» της υγείας των δοντιών τα αναψυκτικά

«Εχθρός» της υγείας των δοντιών τα αναψυκτικά
Ένοχοι για την οδοντική διάβρωση κρίθηκαν τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων. Όπως προκύπτει από μια νέα μελέτη τα αναψυκτικά είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη σοβαρότητα της οδοντικής αλλοίωσης . Η οδοντική διάβρωση είναι όταν το σμάλτο – η προστατευτική επικάλυψη του δοντιού – απομακρύνεται από την έκθεση σε οξύ . Η διάβρωση […]

Ένοχοι για την οδοντική διάβρωση κρίθηκαν τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων. Όπως προκύπτει από μια νέα μελέτη τα αναψυκτικά είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη σοβαρότητα της οδοντικής αλλοίωσης .

Η οδοντική διάβρωση είναι όταν το σμάλτο – η προστατευτική επικάλυψη του δοντιού – απομακρύνεται από την έκθεση σε οξύ . Η διάβρωση του σμάλτου μπορεί να οδηγήσει σε πόνο – ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται ζεστά ή κρύα φαγητά – καθώς αφήνει την ευαίσθητη περιοχή της οδοντίνης του δοντιού εκτεθειμένη.

Το σμάλτο των δοντιών γίνεται πιο μαλακό και χάνει την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα , όταν τρώμε ή πίνουμε οτιδήποτε όξινο. Ωστόσο, αυτή η οξύτητα διακόπτεται από το σάλιο , το οποίο αποκαθιστά αργά τη φυσική ισορροπία μέσα στο στόμα . Αλλά αν το στόμα δεν έχει αρκετό χρόνο για να επιδιορθώσει το πρόβλημα – γιατί αυτές οι επιθέσεις με οξύ συμβαίνουν πολύ συχνά – τότε η επιφάνεια των δοντιών θα φθαρεί. Οτιδήποτε με τιμή pH ( το μέτρο της οξύτητας ) χαμηλότερο από 5,5 μπορεί να βλάψει τα δόντια . Η διατροφή και η τακτική κατανάλωση σε αναψυκτικά , αεριούχα ποτά, αρωματισμένα νερά αεριούχα , αθλητικά ποτά , φρούτα και χυμοί φρούτων είναι γνωστό σε όλους ότι είναι επιβλαβή για τα δόντια.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων που παρουσιάζουν κάποια στοιχεία της οδοντικής διάβρωσης , με τις πιο βαριές περιπτώσεις είναι μεταξύ των ανθρώπων που πίνουν ζαχαρούχα αναψυκτικά και χυμούς φρούτων.Εξετάζοντας 3.773 συμμετέχοντες , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 79% είχε ενδείξεις της οδοντικής διάβρωσης , το 64% είχε ήπια φθορά των δοντιών, το 10 % είχε μέτρια φθορά των δοντιών και το 5 % εμφάνισε σημάδια σοβαρής φθοράς των δοντιών. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη με μέτρια και σοβαρή φθορά των δοντιών κατανάλωναν περισσότερα αναψυκτικά και χυμούς φρούτων κάθε μέρα σε σχέση με τις άλλες ομάδες.

Μεταξύ των συμμετεχόντων με χαμηλότερα επίπεδα φθοράς των δοντιών , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γάλα ήταν πιο συνηθισμένο στην καθημερινότητά τους απ΄ότι τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων. Σημειώνεται ότι πολλά αναψυκτικά και χυμοί φρούτων περιέχουν τουλάχιστον έξι κουταλιές ζάχαρη, και δεδομένου ότι συχνά καταναλώνονται περισσότερο απ΄ότι συνιστώνται μπορεί να οδηγήσουν σε φθορά καθώς και διάβρωση των δοντιών.