Οδοντιατρική

Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη: καταστρέφουν τα δόντια

Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη: καταστρέφουν τα δόντια
Είναι γνωστό πως τα αναψυκτικά είναι καταστροφικά για την υγιεινή των δοντιών. Όμως ακόμα και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά τα δόντια και συγκεκριμένα τον σμάλτο. Επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Στοματικής Υγείας της Μελβούρνης, προειδοποιούν πως για τις βλάβες που προκαλούν στα δόντια τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν […]

Είναι γνωστό πως τα αναψυκτικά είναι καταστροφικά για την υγιεινή των δοντιών. Όμως ακόμα και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά τα δόντια και συγκεκριμένα τον σμάλτο.

Επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Στοματικής Υγείας της Μελβούρνης, προειδοποιούν πως για τις βλάβες που προκαλούν στα δόντια τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν αφού εξέτασαν 23 διαφορετικά είδη αναψυκτικών. Έτσι, βρήκαν πως τα αναψυκτικά που περιείχαν όξινα πρόσθετα και είχαν χαμηλά επίπεδα pH προκαλούσαν έντονη βλάβη στον οδοντιατρικό σμάλτο, ακόμη και αν τα αναψυκτικά είχαν την ένδειξη: χωρίς ζάχαρη.

«Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορεί η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης να αυξήσει τον κίνδυνο της εμφάνισης οδοντικής τερηδόνας. Η χημική σύνθεση των λιπαρών σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσει την εξίσου επιβλαβή κατάσταση της οδοντικής διάβρωσης” αναφέρει ο Έριν Ρέινολντς, καθηγητής του Κέντρου. «Η οδοντική διάβρωση συμβαίνει όταν το οξύ διαλύει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών. Στα πρώτα στάδια της διάβρωσης εξαλείφονται τα επιφανειακά στρώματα του σμάλτου των δοντιών. Αν αυτό εξελιχθεί σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να καταστρέψει το μαλακό πολτό μέσα στα δόντια».

Η πρόωρη διάβρωση στα δόντια, μπορεί συνήθως να αντιστραφεί από τους επαγγελματίες υγείας με θεραπείες που αντικαθιστούν τα χαμένα ανόργανα άλατα. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, η χαμένη επιφάνεια του δοντιού μπορεί να χρειαστεί να φτιαχτεί εκ νέου. Οι έρευνες έδειξαν πως η καταστροφή του οδοντικού σμάλτου εμφανιζόταν έπειτα από έκθεση σε μια ποικιλία από αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.

Το Κέντρο Στοματικής Υγείας Μελβούρνης, κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα ένα ενημερωτικό έγγραφο που περιγράφει τα ευρήματα των οδοντιατρικών ερευνών σχετικά με τη διάβρωση και συνιστά την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών. Επίσης ζητά την καλύτερη σήμανση των προϊόντων η οποία θα βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέξουν τη στοματική τους υγεία, επιλέγοντας τρόφιμα και ποτά.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια από τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας:

• Η πλειοψηφία των αναψυκτικών, είχε ως αποτέλεσμα να βλαφτεί ο σμάλτος στα δόντια κατά 30%- 50%.

• Καταστροφικές συνέπειες στα δόντια εμφανίστηκαν από την έκθεση τους σε αναψυκτικά είτε με ζάχαρη, είτε χωρίς ζάχαρη.

• Ελέγθηκαν 8 ενεργειακά ποτά. Εξ αυτών τα 6 αποδείχθηκαν καταστροφικά για τα δόντια.