Οδοντιατρική

13 παράγοντες που κάνουν κακό στα δόντια μας

13 παράγοντες που κάνουν κακό στα δόντια μας
Τα δόντια μας υπό κανονικές συνθήκες είναι αρκετά ανθεκτικά, αλλά κάποιες συνήθεις μας μπορούν να τα καταστρέψουν. Πιο κάτω μαζέψαμε τις 13 πιο συχνές και βλαβερές συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια… 1.Τρίξιμο Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να καταστρέψει τα δόντια με την πάροδο του χρόνου. Τις περισσότερες φορές προκαλείται από άγχος και από διαταραχές […]

Τα δόντια μας υπό κανονικές συνθήκες είναι αρκετά ανθεκτικά, αλλά κάποιες συνήθεις μας μπορούν να τα καταστρέψουν. Πιο κάτω μαζέψαμε τις 13 πιο συχνές και βλαβερές συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια…

1.Τρίξιμο

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να καταστρέψει τα δόντια με την πάροδο του χρόνου. Τις περισσότερες φορές προκαλείται από άγχος και από διαταραχές του ύπνου, επομένως είναι δύσκολο να διακοπεί. Ένας τρόπος να αποφύγετε τη ζημιά που προκαλείται από τη συνήθεια αυτή είναι να φοράτε ένα προστατευτικό στόματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο ή από τον οδοντίατρό σας.

2. Παστίλιες λαιμού

Το γεγονός ότι οι παστίλιες για τον βήχα πωλούνται στον διάδρομο με τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινές. Μετά την κατανάλωση μιας παστίλιας λαιμού, βουρτσίστε καλά τα δόντια σας. Η ζάχαρη, είτε προέρχεται από μία παστίλια για τον βήχα ή από μια κοινή καραμέλα, προσκολλάται στην κολλώδη πλάκα που επικαλύπτει τα δόντια. Στη συνέχεια, τα βακτήρια που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή μετατρέπουν τη ζάχαρη σε οξύ, το οποίο σταδιακά κατατρώει το σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες κοιλότητες.

3. Μάσημα πάγου

Εάν συνηθίζετε να μασουλάτε παγάκια με δύναμη, κινδυνεύετε να σπάσετε τα δόντια σας. Μάλιστα, εάν με το έντονο μασούλημα ερεθιστεί ο μαλακός ιστός στο εσωτερικό ενός δοντιού, ενδέχεται να ακολουθήσουν τακτικοί πονόδοντοι. Γενικά, τα πολύ ζεστά και παγωμένα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν σύντομους και διαπεραστικούς πόνους ή και παρατεταμένο πονόδοντο. 

4. Μάσημα μολυβιών 

Όπως το μάσημα πάγου, έτσι και το μάσημα μολυβιών από νευρικότητα κατά τη διάρκεια της δουλειάς ή του διαβάσματος, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια. Είναι προτιμότερο να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, η οποία, μάλιστα, ενεργοποιεί την παραγωγή σάλιου, που δυναμώνει τα δόντια και τα προστατεύει από βλαβερά οξέα.

5. Κατανάλωση καφέ

Η οξύτητα του καφέ μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εύκολα με ποικίλες μεθόδους λεύκανσης. Μιλήστε στον οδοντίατρό σας για να βρείτε την κατάλληλη λύση, εάν το χρώμα των δοντιών σας έχει αλλοιωθεί.

6. Κάπνισμα

Το τσιγάρο και άλλα προϊόντα καπνού αφήνουν λεκέδες στα δόντια και το συχνό κάπνισμα τους ευνοεί την ανάπτυξη ουλίτιδας, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιών. Το κάπνισμα αυξάνει, επίσης, τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου στην περιοχή του στόματος. Εάν ψάχνετε για επιπλέον λόγους για να διακόψετε το κάπνισμα, σκεφτείτε το χαμόγελό σας!

7. Κρασί

Τα οξέα που περιέχονται στο κόκκινο κρασί κατατρώνε το σμάλτο δημιουργώντας τραχιά σημεία που καθιστούν τα δόντια πιο ευάλωτα σε λεκέδες. Επιπλέον, το κόκκινο κρασί περιέχει χρωστικές ουσίες που παραμένουν στα δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν σκέφτεστε να στραφείτε στο λευκό κρασί, για να αποφύγετε τα παραπάνω, δυστυχώς και αυτό περιέχει οξέα. Φροντίστε να ξεπλένετε τα δόντια σας με νερό ή να τα βουρτσίζετε με οδοντόπαστα, αφού πιείτε κρασί.

8. Αναψυκτικά

Ένα αναψυκτικό μπορεί να περιέχει μέχρι και 11 κουταλάκια ζάχαρη. Επίσης, τα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικά και κιτρικά οξέα, τα οποία διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών. Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να περιέχουν λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη, όμως μπορεί να έχουν ακόμη περισσότερα οξέα, με τη μορφή τεχνητών γλυκαντικών ουσιών.

9. Χυμοί φρούτων

Οι χυμοί φρούτων είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι είναι πλούσιοι και σε ζάχαρη. Ορισμένοι χυμοί, μάλιστα, μπορεί να περιέχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με ένα αναψυκτικό. Προτιμήστε χυμούς χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή μειώστε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη διαλύοντάς τους σε λίγο νερό.

10. Πατατάκια

Τα βακτήρια στην πλάκα των δοντιών μπορούν, επίσης, να μετατρέψουν τις αμυλούχες τροφές, όπως τα πατατάκια, σε οξύ, το οποίο επιτίθεται στα δόντια. Το πρόβλημα επιδεινώνεται εάν παραμείνουν ανάμεσα στα δόντια υπολείμματα από τέτοιες τροφές. Προσπαθήστε να καθαρίζετε πάντα τα δόντια σας με οδοντικό νήμα μετά την κατανάλωση αμυλούχων τροφών.

11. Κολλώδη ζαχαρωτά

Όλα τα ζαχαρωτά προκαλούν τερηδόνα, αλλά ορισμένα από αυτά είναι πιο επικίνδυνα από άλλα. Τα κολλώδη ζαχαρωτά, δηλαδή τα ζαχαρωτά που έχουν ως βάση τη ζελατίνη, αφήνουν τα ίχνη τους στα δόντια για ώρες, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο σμάλτο. Αν έχετε αδυναμία στα συγκεκριμένα ζαχαρωτά, προτιμήστε να φάτε 2-3 κατά τη διάρκεια ενός γεύματος παρά σαν ξεχωριστό σνακ, γιατί όταν τρώμε γεύματα παράγεται περισσότερο σάλιο, το οποίο βοηθά να απομακρυνθούν ίχνη και οξέα από τα γλυκά.

12. Συμμετοχή σε αθλήματα, χωρίς προστατευτικό στόματος

Εάν σας αρέσει να παίζετε ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα «επαφής», μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε προστατευτικό στόματος. Αυτό το μικρό κομμάτι χυτευμένου πλαστικού προστατεύει την άνω σειρά των δοντιών και χωρίς αυτό κινδυνεύετε να σπάσετε ή ακόμη και να χάσετε δόντια. 

13. Πίρσινγκ στη γλώσσα και τα χείλη

Το τρύπημα της γλώσσας (πίρσινγκ) και η εισαγωγή μετάλλων στο στόμα μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο κάποιου δοντιού λόγω ενός ασυναίσθητου δαγκώματος του μεταλλικού στηρίγματος. Το πίρσινγκ στα χείλη ενέχει παρόμοιους κινδύνους. Επιπλέον, όταν το μέταλλο τρίβεται στα ούλη, ενδέχεται να προκληθεί βλάβη που να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Τέλος, το στόμα είναι παράδεισος των βακτηρίων, επομένως το πίρσινγκ αυξάνει τον κίνδυνο για λοιμώξεις και πληγές. Με λίγα λόγια, πριν προχωρήσετε σε πίρσινγκ στην περιοχή του στόματος, καλύτερα να συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας τους πιθανούς κινδύνους.